Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΠΟΛΙΤΙΚΗ » Στη Νέα Υόρκη ο πρωθυπουργός για τη γ. σ. ΟΗΕ
Στη Νέα Υόρκη ο πρωθυπουργός για τη γ. σ. ΟΗΕ

Στη Νέα Υόρκη ο πρωθυπουργός για τη γ. σ. ΟΗΕ

Σημαντικές επαφές αναμένεται να έχει τις επόμενες ημέρες ο κ. Αλ. , ο οποίος μεταβαίνει σήμερα στη Νέα Υόρκη για τις εργασίες της 70ής γενικής συνέλευσης του (25/9-2/10). Ο πρωθυπουργός, ο οποίος θα έχει δραστηριότητες και εκτός του πλαισίου της γ.σ. του , θα έχει πιθανότατα ένα τετ α τετ με τον κ. Μπαράκ Ομπάμα στην καθιερωμένη δεξίωση που παραθέτει ο πρόεδρος των ΗΠΑ για την περίσταση. Στο επιτελείο του κ. Τσίπρα γίνονται προσπάθειες ώστε ο πρωθυπουργός να έχει και μια σύντομη συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο και στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Εκτός απροόπτου, ο πρωθυπουργός θα έχει συζητήσεις με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Τζον Κέρι, ο οποίος, ούτως ή άλλως, έχει προγραμματισμένη συνάντηση με τον κ. Ν. Κοτζιά, ο οποίος συνοδεύει τον πρωθυπουργό στις ΗΠΑ.

Στις επαφές του κ. Τσίπρα αλλά και της διπλωματικής ς που τον συνοδεύει στις ΗΠΑ περίοπτη θέση έχει, όπως είναι αναμενόμενο, το προσφυγικό ζήτημα. Επί τούτου συνάντηση θα έχει ο πρωθυπουργός με τον Τούρκο ομόλογό του κ. , με τον οποίο, άλλωστε, συνομίλησαν τηλεφωνικώς την Τετάρτη. Ο κ. Νταβούτογλου έχει αναλάβει ήδη πρωτοβουλία για την ανάληψη δράσης έναντι της ανθρωπιστικής κρίσης που έχει προκληθεί από τις αυξημένες προσφυγικές ροές και αναμένεται να συζητήσει με τον κ. Τσίπρα και τον καλύτερο τρόπο συνς μεταξύ Ελλάδας και ς επί του θέματος. Με δεδομένη τη μεσολαβητική αρμοδιότητα του ΟΗΕ στο Κυπριακό, δεν θα πρέπει να θεωρείται απίθανη μια συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού Μπαν Κι Μουν ενδεχομένως σε πολυμερές επίπεδο με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων. Η διαμόρφωση του προγράμματος του πρωθυπουργού συνεχίζεται και, όπως είθισται στις γ.σ. του ΟΗΕ, είναι πιθανόν να υποστεί κάποιες διαφοροποιήσεις στην πορεία των ημερών παραμονής του στη Νέα Υόρκη.

Ο κ. Κοτζιάς θα συνοδεύει τον κ. Τσίπρα κατά τις επαφές του, παράλληλα όμως θα πραγματοποιήσει διαδοχικές διμερείς και πολυμερείς συναντήσεις με αρκετούς ομολόγους του, αλλά και αξιωματούχους άλλων χωρών. Ο κ. Κοτζιάς θα συναντηθεί με τον κ. Κέρι (ΗΠΑ), τον κ. Σεργκέι Λαβρόφ (Ρωσία), τον κ. Ι. Κασουλίδη (Κυπριακή Δημοκρατία), τον κ. Φεριντούν Σινιρλίογλου (), αλλά και τους ομολόγους του από διάφορες χώρες (Αίγυπτος, Κόσοβο, Λίβανος, , Ιράκ, Γεωργία, Αζερμπαϊτζάν, Αργεντινή, Αυστραλία, Νορβηγία). Ο κ. Κοτζιάς θα συναντήσει τον ειδικό σύμβουλο του ΟΗΕ για το Κυπριακό Εσπεν Μπαρθ Αϊντα και τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού Ισλαμικής Συνς Ιγιάντ Αμίν. Από το ΥΠΕΞ γνωστοποιούν ότι ο κ. Κοτζιάς θα πάρει μέρος σε τριμερή υπουργική συνάντηση Ελλάδος, Κύπρου και Αιγύπτου, με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις, με σκοπό να εξευρεθούν τρόποι ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ των χωρών «σε κάθε επίπεδο». Ο κ. Κοτζιάς θα συναντηθεί, επίσης, με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο και εκπροσώπους ομογενειακών αλλά και εβραϊκών οργανώσεων.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση