Βρίσκεστε εδώ:  / ΕΛΛΑΔΑ / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Στη δημοσιότητα τα «πόθεν έσχες» των πολιτικών αρχηγών
Στη δημοσιότητα τα «πόθεν έσχες» των πολιτικών αρχηγών

Στη δημοσιότητα τα «πόθεν έσχες» των πολιτικών αρχηγών

Με «σκιές» οι οποίες εντοπίζονται σε σοβαρά κενά ως προς την πλήρη ενημέρωση, με την επίσημη παραδοχή ότι υπήρξαν προβλήματα στη χρήση της νέας ηλεκτρονικής εφαρμογής, καθώς και με την απλή επισήμανση πως ο έλεγχος δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί από τους Ορκωτούς Λογιστές, δημοσιοποιήθηκαν σήμερα από την αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή οι δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης (πόθεν έσχες) του πολιτικού προσωπικού για το έτος 2016 – δηλαδή χρήσης 2015.

Από τα σοβαρότερα κενά είναι εκείνο το οποίο αφορά στην μη δημοσιοποίηση όσων παραβίασαν το νόμο: πρόκειται για εννέα υπόχρεους οι οποίοι σύμφωνα με την ανακοίνωση που υπογράφει η Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου Αναστασία Χριστοδουλοπούλου «δεν υπέβαλαν Δήλωση, ως όφειλαν. Για όσους δεν υπέβαλαν την απαιτούμενη δήλωση, η Επιτροπή θα διαβιβάσει το σχετικό φάκελο στον κ. Εισαγγελέα για την διάπραξη του αδικήματος της μη υπονολής» προστίθεται χαρακτηριστικά. Τα ονόματα των εννέα δεν δημοσιοποιήθηκαν, ενώ αξιοσημείωτο είναι πως η επίδοση του ηλεκτρονικού υλικού στους κοινοβουλευτικούς συντάκες έγινε το πρωί από υπηρεσιακούς παράγοντες – υπαλλήλους της Βουλής, χωρίς την παρουσία της κυρίας Χριστοδουλοπούλου – γεγονός που δεν επέτρεψε την υποβολή ερωτήσεων ουσίας, όπως επί παραδείγματι σχετικά με την περίπτωση των «εννέα».

Στη γραπτή δήλωσή της, υπό τη μορφή Δελτίου Τύπου, η κυρία Χριστοδουλοπούλου σημειώνει μεταξύ άλλων επίσης ότι ο έλεγχος των δηλώσεων δεν ολοκληρώθηκε για τους εξής λόγους: Πρώτον, καθυστέρησε η διαδικασία εξαιτίας της εμπλοκής που σημειώθηκε με την γνωστή προσφυγή των δικαστικών στόχος της οποίας ήταν να διαφυλαχθούν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, από την ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων. Δεύτερον, η αναγακία Κοινή Υπουργική Απόφαση εκδόθηκε με μεγάλη καθυστέρηση. «μόλις στις 4/12/2017», χωρίς να δίδεται η αναγκαία προς τούτο εξήγηση-αιτιολόγηση. Τρίτον, όπως σημειώνει, υπήρξε μεγαλύτερος φόρτος εργασίας επειδή η ομάδα των Ορκωτών Λογιστών για πρώτη φορά θα έπρεπε να ελέγξει και «μια νέα κατηγορία υπόχρεων, αυτής των Δημάρχων και των Περιφερειαρχών».

Πηγή: kathimerini
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Βρέθηκε «άθικτο» το αρχαιότερο ελληνικό ναυάγιο στη Μαύρη Θάλασσα - https://t.co/7pwxVIYf3h -

  • Είκοσι τραυματίες από κατάρρευση κυλιόμενης σκάλας στο μετρό της Ρώμης - https://t.co/dhnn9ukP8w -

  • «Πόλεμος» ανακοινώσεων Αθήνας-Άγκυρας για τα 12 μίλια - https://t.co/pXnGtZnNhp -

"Αλιεύοντας" την είδηση