Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Το ΣτΕ θα κρίνει την συνταγματικότητα των συνεχών παραγραφών
Το ΣτΕ θα κρίνει την συνταγματικότητα των συνεχών παραγραφών

Το ΣτΕ θα κρίνει την συνταγματικότητα των συνεχών παραγραφών

Απάντηση στο πολύπλοκο αλλά και καυτό για τα δημόσια θέμα της συνταγματικότητας ή μη των συνεχών φορολογικών παρατάσεων αναμένεται να δώσει η ολομέλεια του ίσως και μέσα στο καλοκαίρι.

Το θέμα συζητήθηκε σήμερα στην Ολομέλεια του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου μετά από παραπομπή από το Β' τμήμα το οποίο έκρινε αντισυνταγματική την συνεχή παράταση της ς με τους δικηγόρους του Δημοσίου να κρούουν το καμπανάκι του κινδύνου για τα χρήματα που θα χαθούν από τις ελεγχόμενες λίστες αλλά και άλλες υποθέσεις.

Ειδικότερα, την Ολομέλεια την απασχόλησε η περίπτωση εταιρείας εμπορίας πετρελαιοειδών, στην οποία, έπειτα από έλεγχο στα εισοδήματά της του έτους 2002, ο προϊστάμενος του Διαπεριφερειακού Ελεγκτικού Κέντρου (ΔΕΚ) Αθηνών επέβαλε σε βάρος της κύριο φόρο 3.986.826 και πρόσθετο φόρο 11.102.850 , λόγω ανακριβούς δήλωσης.

Από το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών ακυρώθηκε το φύλλο ελέγχου φόρου (13.12.2010)  για το εισόδημα του 2002 και το Ελληνικό Δημόσιο άσκησε αναίρεση στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Για τους δικαστές της αυξημένης σύνθεσης του Β τμήματος ο φορολογούμενος πρέπει να γνωρίζει την περίοδο καιρό μπορεί να ελεγχθεί, δηλαδή πρέπει η να του καθιστά σαφές ότι η πρέπει να έχει συνολικά εύλογη χρονική διάρκεια, καθώς διαφορετική αντιμετώπιση δεν συνάδει προς την συνταγματική αρχή της αναλογικότητας

Ακόμη, στην απόφαση του Β΄ Τμήματος αναφέρεται ότι με νομοθετικές ρυθμίσεις παρατείνεται διαδοχικώς ο παραγραφής των φορολογικών αξιώσεων του Δημοσίου, λίγο πριν από την λήξη είτε προ της αρχικής παραγραφής είτε της προηγούμενης παρατάσεως αυτής. Έτσι, ο θεσπιζόμενος με το 84 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος κανόνας της 5ετούς παραγραφής δεν έχει πλέον καμία περίπτωση εφαρμογής, ενώ διαφαίνεται αδυναμία οποιασδήποτε πρόβλεψης για τον χρόνο λήξεως της παραγραφής.

 

Πηγή: iefimerida.gr
[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
"Αλιεύοντας" την είδηση