Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Στα ελληνικά σχολεία 2.500 παιδιά προσφύγων και μεταναστών
Στα ελληνικά σχολεία 2.500 παιδιά προσφύγων και μεταναστών

Στα ελληνικά σχολεία 2.500 παιδιά προσφύγων και μεταναστών

 

H Ευρωπαϊκή Ένωση χρηματοδοτεί ειδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα που έχει βοηθήσει 2.500 προσφύγων και μεταναστών, στην Ελλάδα, να επιστρέψουν στο σχολείο. Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) μέσω της χρηματοδότησης αυτής εξασφαλίζει καθημερινά την ασφαλή μεταφορά και συνοδεία των παιδιών, με λεωφορεία, από τα κέντρα φιλοξενίας στα πλησιέστερα σχολεία.

Σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων η ελληνική αποστολή του ΔΟΜ υλοποιεί το πρόγραμμα, και επιπλέον εφοδιάζει τα με τον απαραίτητο εξοπλισμό όπως τετράδια, στυλό, μολύβια και άλλα σχολικά είδη. Οι συνοδοί λεωφορείων του ΔΟΜ, που εργάζονται στο κέντρο φιλοξενίας του Ελαιώνα, συμβάλλουν καθημερινά στην ασφαλή και οργανωμένη μεταφορά των παιδιών.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, 61 σχολικά λεωφορεία μεταφέρουν καθημερινά τα παιδιά σε 94 σχολεία που βρίσκονται κοντά σε κέντρα φιλοξενίας.

Από τα 2 500 παιδιά που παρακολουθούν μαθήματα στην Ελλάδα, πάνω από 1 000 παιδιά από άλλα 11 κέντρα φιλοξενίας έχουν ενταχθεί στο εν λόγω εκπαιδευτικό πρόγραμμα από τις αρχές του 2017. Επίσης, παιδιά προσφύγων που διαμένουν σε καταυλισμούς και σε αστικές περιοχές παρακολουθούν μαθήματα μη επίσημης εκπαίδευσης.

«Μετά την έγκριση του νέου νομοθετικού πλαισίου που ψηφίστηκε από το Ελληνικό Κοινοβούλιο τον Αύγουστο του 2016, η πρόσβαση των προσφυγόπουλων στα ελληνικά σχολεία έχει εμφανώς βελτιωθεί. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στέκεται αρωγός των ελληνικών αρχών, συμβάλλοντας στην εφαρμογή του προγράμματος και συγχρηματοδοτώντας τη μεταφορά των παιδιών και τη διανομή σχολικών ειδών, συνολικής αξίας 2,8 εκατομμυρίων ευρώ, μέσω του προγράμματος Έκτακτης Χρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε ο επίτροπος για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων, Χρήστος Στυλιανίδης.

«Αυτό συμπληρώνει την υποστήριξή μας σε προγράμματα μη επίσημης εκπαίδευσης για περισσότερα από 9 000 παιδιά προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα», πρόσθεσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.

«Πριν από τέσσερις μήνες βρεθήκαμε απέναντι σε μία κατάσταση που προκαλούσε ανησυχία και προβληματισμό. Χιλιάδες παιδιά δεν είχαν πρόσβαση στο ελληνικό σχολείο, γεγονός που επιδείνωνε τις δυσκολίες που είχαν να αντιμετωπίσουν. Σήμερα, είναι πολύ συγκινητικό να βλέπουμε μία αισθητά πιο βελτιωμένη εικόνα, καθώς τα παιδιά που πηγαίνουν σχολείο είναι πλέον χιλιάδες και ο αριθμός συνεχώς αυξάνεται», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΔΟΜ, William Lacy Swing.

Χρηματοδοτούμενο από το μηχανισμό Έκτακτης Ανάγκης της ΕΕ, το πρόγραμμα αποτελεί μέρος του ευρύτερου σχεδίου Πολυτομεακή βοήθεια και προστασία των μεταναστών και των προσφύγων που έχουν εγκλωβιστεί στην .

Για περισσότερες πληροφορίες για το συγκεκριμένο πρόγραμμα από τον ΔΟΜ Ελλάδας, μπορείτε να απευθυνθείτε στους:

 – Χριστίνα Νικολαΐδου: τηλ. 210-9919040 εσωτερικό 248, Email: cnikolaidou@iom.int

– Γιάννης Μπαβέας: Email: ibaveas@iom.int

– Γραφείο Τύπου: iomathenspi2@iom.int

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση