Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Στα 3,78 δισ. ο λογαριασμός για ιδιοκτήτες ακινήτων
Στα 3,78 δισ. ο λογαριασμός για ιδιοκτήτες ακινήτων

Στα 3,78 δισ. ο λογαριασμός για ιδιοκτήτες ακινήτων

«Λογαριασμός» πολλών δισ. αναμένει και φέτος τους ιδιοκτήτες ακινήτων, καθώς, παρά την κρίση που έχει πλήξει την κτηματαγορά και έχει καταβαραθρώσει τη ζήτηση, τις αγοραπωλησίες και την οικοδομική δραστηριότητα, μεγάλο μέρος των δημοσιονομικών αναγκών θα καλυφθεί και πάλι από τα . Αλλωστε και ο του 2016 έχει εγγράψει από την περιουσία (το μεγαλύτερο μέρος της οποίας αφορά ), της τάξεως των 3,78 δισ. . Ωστόσο, εκτός από τον στόχο είσπραξης 2,65 δισ. ευρώ και φέτος από τον ΕΝΦΙΑ, ή έστω τον φόρο που θα τον αντικαταστήσει, ο φετινός προβλέπει και αυξημένα της τάξεως των 142 εκατ. ευρώ από τη φορολόγηση των ενοικίων.

Επίσης, έως τον Φεβρουάριο θα συνεχιστεί και η καταβολή των δύο τελευταίων δόσεων του ΕΝΦΙΑ του 2015. Θα πρέπει πάντως να επισημανθεί ότι οι ιδιοκτήτες που οφείλουν σήμερα δόσεις για τον ΕΝΦΙΑ (που έπρεπε ήδη να έχουν καταβληθεί) υπολογίζεται ότι ανέρχονται σε περίπου 1,5 εκατομμύριο. Οι οφειλέτες του φόρου ακινήτων, μάλιστα, είναι στη συντριπτική τους πλειονότητα μικροϊδιοκτήτες με ΕΝΦΙΑ που κυμαίνεται σε 200-300 ευρώ τον χρόνο. Ειδικότερα, από τα 2,7 εκατ. ιδιοκτήτες, στους οποίους αναλογεί έως 200 ευρώ, το 37%, ή 1 εκατ. ιδιοκτήτες, δεν έχουν πληρώσει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την περίοδο από το 2009 έως το 2015, η συνολική συνεισφορά των ιδιοκτητών ακινήτων σε φόρους έχει πλέον ξεπεράσει τα 14,1 δισ. ευρώ. Ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί ότι πριν από το 2010 και κυρίως πριν από την έλευση του φόρου κατοχής ακινήτων, αρχικά ως Ειδικό Τέλος μέσω των λογαριασμών της και, πλέον, μέσω του ΕΝΦΙΑ και του συμπληρωματικού φόρου ακίνητης περιουσίας, τα ετήσια φορολογικά έσοδα του Δημοσίου από τα ακίνητα δεν ξεπερνούσαν τα 500 εκατ. ευρώ.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση