Βρίσκεστε εδώ:  / ΕΛΛΑΔΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Στα 3,78 δισ. ο λογαριασμός για ιδιοκτήτες ακινήτων
Στα 3,78 δισ. ο λογαριασμός για ιδιοκτήτες ακινήτων

Στα 3,78 δισ. ο λογαριασμός για ιδιοκτήτες ακινήτων

«Λογαριασμός» πολλών δισ. αναμένει και φέτος τους , καθώς, παρά την κρίση που έχει πλήξει την και έχει καταβαραθρώσει τη ζήτηση, τις αγοραπωλησίες και την οικοδομική δραστηριότητα, μεγάλο μέρος των δημοσιονομικών αναγκών θα καλυφθεί και πάλι από τα ακίνητα. Αλλωστε και ο προϋπολογισμός του έχει εγγράψει από την περιουσία (το μεγαλύτερο μέρος της οποίας αφορά ακίνητα), της τάξεως των 3,78 δισ. . Ωστόσο, εκτός από τον στόχο είσπραξης 2,65 δισ. και φέτος από τον , ή έστω τον φόρο που θα τον αντικαταστήσει, ο φετινός προϋπολογισμός προβλέπει και αυξημένα της τάξεως των 142 εκατ. ευρώ από τη φορολόγηση των ενοικίων.

Επίσης, έως τον Φεβρουάριο θα συνεχιστεί και η καταβολή των δύο τελευταίων δόσεων του του 2015. Θα πρέπει πάντως να επισημανθεί ότι οι ιδιοκτήτες που οφείλουν σήμερα για τον (που έπρεπε ήδη να έχουν καταβληθεί) υπολογίζεται ότι ανέρχονται σε περίπου 1,5 εκατομμύριο. Οι του φόρου ακινήτων, μάλιστα, είναι στη συντριπτική τους πλειονότητα μικροϊδιοκτήτες με ΕΝΦΙΑ που κυμαίνεται σε 200-300 ευρώ τον χρόνο. Ειδικότερα, από τα 2,7 εκατ. ιδιοκτήτες, στους οποίους αναλογεί έως 200 ευρώ, το 37%, ή 1 εκατ. ιδιοκτήτες, δεν έχουν πληρώσει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την περίοδο από το 2009 έως το 2015, η συνολική συνεισφορά των ιδιοκτητών ακινήτων σε φόρους έχει πλέον ξεπεράσει τα 14,1 δισ. ευρώ. Ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί ότι πριν από το 2010 και κυρίως πριν από την έλευση του φόρου κατοχής ακινήτων, αρχικά ως Ειδικό Τέλος μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και, πλέον, μέσω του ΕΝΦΙΑ και του συμπληρωματικού φόρου ακίνητης περιουσίας, τα ετήσια φορολογικά του Δημοσίου από τα ακίνητα δεν ξεπερνούσαν τα 500 εκατ. ευρώ.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Είκοσι έξι θετικά κρούσματα στα rapid test στη Θεσσαλία #θετικάκρούσματαCovid19 - https://t.co/SJSSao6dUy -

  • Υπό μερικό έλεγχο #φωτιά στη Χαλυβουργία  #φωτιά - https://t.co/JsI89fCvCp -

  • Τέσσερις στους δέκα ανεμβολίαστους θα νοσήσουν #εμβολιασμένο - https://t.co/KOkL9gp2AF -

"Αλιεύοντας" την είδηση