Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Στα 2 δισ. ευρώ τα έσοδα από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων το 2016

Στα 2 δισ. ευρώ τα έσοδα από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων το 2016

Έσοδα 1,8 έως 2 δισ. ευρώ προβλέπει από τις αποκρατικοποιήσεις ο προϋπολογισμός του . Τα περισσότερα έσοδα θα προέλθουν από τα περιφερειακά αεροδρόμια (1,3 δισ. ευρώ) και την αξιοποίηση του Ελληνικού (350 εκατ. ευρώ), ενώ ακόμη έχουν προϋπολογιστεί τα έσοδα από την αξιοποίηση του Αστέρα ς (95 εκατ. ευρώ), του ΔΕΣΦΑ (187 εκατ. ευρώ) κ.ά. Επίσης ο προϋπολογισμός περιλαμβάνει έσοδα 74 εκατ. ευρώ από την αξιοποίηση μαρινών, για τις οποίες μέχρι σήμερα δεν έχει ολοκληρωθεί κάποιος . Τα έσοδα αυτά χαρακτηρίζονται ταμειακά, ενώ σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ κ. Στέργιο Πιτσιόρλα, τα λογιστικά έσοδα, δηλαδή το συνολικό ύψος των συμβάσεων που θα συναφθούν μέσα στην επόμενη χρονιά, θα ανέλθουν σε 3,5 δισ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο προϋπολογισμός του δεν προβλέπει έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις των ΟΛΠ/ΟΛΘ και ΤΡΑΙΝΟΣΕ/ΕΕΣΣΤΥ. Προβλέπει ωστόσο 277 εκατ. ευρώ έσοδα από πωλήσεις λοιπών περιουσιακών στοιχείων, όπως , μετοχές κ.λπ., που δεν προσδιορίζονται. Για το 2015 τα λογιστικά έσοδα δεν ξεπέρασαν τα 80 εκατ. ευρώ, ενώ τα ταμειακά έσοδα ανήλθαν στα 250 εκατ. ευρώ. Από αυτά, τα 210 εκατ. ευρώ αφορούν την αποπληρωμή μεγάλου μέρους του τιμήματος των αδειών και συχνοτήτων που έχουν αποκτήσει οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, και τα υιπα στην προκαταβολή της ς παραχώρησης του Ιπποδρομιακού Στοιχήματος (20 εκατ. ευρώ), την πώληση και επαναμίσθωση ακινήτων (23 εκατ. ευρώ), τη του ΟΠΑΠ (3 εκατ. ευρώ).

Στο μεταξύ χθες το ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωσε τη λήψη ς για τη διενέργεια διπλών αποτιμήσεων των περιουσιακών στοιχείων των οργανισμών που βρίσκονται σε διαδικασία διαγωνισμού για την αποκρατικοποίησή τους. Συγκεκριμένα, η που λήφθηκε στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ αφορά τη διενέργεια διπλών αποτιμήσεων στους διαγωνισμούς των ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ΕΕΣΣΤΥ (Ελληνική Εταιρεία Συντήρησης Σιδηροδρομικού Τροχαίου Υλικού). Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ταμείου κ. Πιτσιόρλα, στις αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου θα λαμβάνεται πάντα υπ' όψιν η υψηλότερη αποτίμηση. Το στέλεχος του Ταμείου παραδέχθηκε ότι η διπλή αποτίμηση θα διασφαλίσει τη διαδικασία των διαγωνισμών, ενώ επιπλέον θα άρει τις όποιες αμφιβολίες υπάρχουν σχετικά με το αδιάβλητο της διαδικασίας των διαγωνισμών. Επίσης, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ η διαδικασία της διπλής αποτίμησης δεν θα επηρεάσει τις διαδικασίες των αποκρατικοποιήσεων και η υποβολή των δεσμευτικών προσφορών για τον ΟΛΠ παραμένει στις 15 Δεκεμβρίου και των ΤΡΑΙΝΟΣΕ/ΕΕΣΣΤΥ στις 15 Ιανουαρίου 2016.

Πηγή: kathimerini.gr

"Αλιεύοντας" την είδηση