Βρίσκεστε εδώ:  / ΕΛΛΑΔΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Στα 100 δισ. τα κόκκινα δάνεια στην Ελλάδα

Στα 100 δισ. τα κόκκινα δάνεια στην Ελλάδα

Με γρήγορους ρυθμούς απαλλάσσονται οι ευρωπαϊκές τράπεζες από τα «κόκκινα» δάνειά τους. Σύμφωνα με την PricewaterhouseCoopers (PwC), οι ευρωπαϊκές τράπεζες φέτος αναμένεται να πωλήσουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια (ΜΕΔ) ονομαστικής αξίας 150 δισ. ευρώ. Το πόσο αυτό είναι αυξημένο κατά 60% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, όπου είχαν πωληθεί δάνεια ονομαστικής αξίας περίπου 90 δισ. ευρώ.

Ηδη στο α’ εξάμηνο του 2015 οι συναλλαγές είναι αυξημένες κατά 20%, ενώ ο κατάλογος των προς εκτέλεση συμφωνιών προμηνύει ακόμη πιο θεαματική αύξηση στο β’ εξάμηνο.

Συνολικά, οι ευρωπαϊκές τράπεζες εκτιμάται ότι διαθέτουν περί τα 2 τρισ. ευρώ κόκκινα δάνεια. Στην Ελλάδα τα ΜΕΔ εκτιμώνται σε περίπου 100 δισ. ευρώ. Ειδικότερα, σύμφωνα με τον επικεφαλής της PwC Ελλάδος στις χρηματο-οικονομικές υπηρεσίες Αιμίλιο Γιαννόπουλο, τα ΜΕΔ των ελληνικών τραπεζών, τα οποία υπόκεινται αυτήν τη στιγμή σε αξιολόγηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), εκτιμάται ότι «πιθανώς να ανέρχονται σε περίπου 100 δισ. από ένα σύνολο δανείων ονομαστικής αξίας 210 δισ. ευρώ».

Η κινητικότητα ωστόσο στη χώρα μας για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων είναι χαμηλή, λόγω του μεταβατικού σταδίου που διέρχεται η χώρα και το τραπεζικό της σύστημα. Ωστόσο, το στέλεχος της PwC σημειώνει ότι η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων των ελληνικών τραπεζών συνιστά κεντρική επιλογή του μνημονίου που συμφωνήθηκε πρόσφατα και το οποίο επιβάλλει «τη διευθέτηση των ΜΕΔ των ελληνικών τραπεζών».

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Ν. Κεραμέως: Αναπλήρωση των χαμένων ωρών τις αργίες και τα Σάββατα - https://t.co/B5TJOotUuH -

  • Είκοσι δύο νέα θετικά κρούσματα Covid 19 στην Περιφέρεια Θεσσαλίας - https://t.co/YGhL2yWV4j -

  • Πρόεδρος ΠΕΣΘ: Περαιτέρω ενίσχυση των πληγέντων επιχειρηματιών - https://t.co/tU38Ubv2Ru -

"Αλιεύοντας" την είδηση