Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Σωτ. Τσιόδρας: 22 νέα κρούσματα, 2.192 το σύνολο, στους 102 οι θάνατοι
Σωτ. Τσιόδρας: 22 νέα κρούσματα, 2.192 το σύνολο, στους 102 οι θάνατοι

Σωτ. Τσιόδρας: 22 νέα κρούσματα, 2.192 το σύνολο, στους 102 οι θάνατοι

Ν. Χαρδαλιάς: Έχουμε ακόμη δρόμο για των μέτρων

Στα 2.192 ανήλθαν τα κρούσματα του κορωνοϊού στην Ελλάδα καθώς σήμερα ανακοινώθηκαν 22 νέα από τον λοιμωξιολόγο Σωτήρη Τσιόδρα.

Σε ΜΕθ εξακολουθούν να νοσηλεύονται 72 ασθενείς με ηλικία τα 68 έτη.

Ο αριθμός των νεκρών έφθασε τους 102 , καθώς άλλος ένας ασθενής υπέκυψε στις επιπλοκές της νόσου.

Η ηλικία των θανόντων ήταν τα  73 έτη. Το 89,2 είχαν κάποιο υποκείμενο νόσημα ή ήταν άνω των 70 ετών.

Ν. Χαρδαλιάς: Έχουμε ακόμη δρόμο για των μέτρων

Υπευθυνότητα και τήρηση των μέτρων που έχουν επιβληθεί από την Πολιτεία ζήτησε από τους πολίτες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, για το τριήμερο του Πάσχα.

Ξεκαθάρισε ότι και την ημέρα του Πάσχα ισχύει ότι και τις υπόλοιπες ημέρες, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ο ιός δεν κάνει διακρίσεις σε μέρες». Πρόσθεσε ότι ισχύουν όλα τα μέτρα στο ακέραιο. Στις μετακινήσεις, όπως είπε, δεν περιλαμβάνονται οι επισκέψεις σε σπίτια συγγενών και φίλων. «Να μην έχει κανείς αμφιβολία ότι θα επιβληθούν τα προβλεπόμενα πρόστιμα όπως και τα πρόστιμα για τις υπαίθριες συγκεντρώσεις», τόνισε. Υπογράμμισε ότι το μεγάλο στοίχημα της ημέρας είναι ένα: «Μη θέσουμε σε κίνδυνο τη ζωή μας και τη ζωή των ηλικιωμένων που όπως δείχνουν οι στατιστικές είναι οι πλέον ευάλωτοι».

Ο κ. Χαρδαλιάς σημείωσε πως βρισκόμαστε σε ένα κομβικό σημείο της προσπάθειας μας, η οποία θα κριθεί στα επόμενα 24ωρα. «Η οποιαδήποτε παρέκκλιση από τα μέτρα, η οποιαδήποτε δικαιολογία μπορεί να μας φέρει πολλές εβδομάδες πίσω. Το τριήμερο του Πάσχα σκεφτόμαστε λογικά με τη σκέψη μας σε όσους κινδυνεύουν και όχι ατομικά και συναισθηματικά».

Άρση των μέτρων

Όπως ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς έχει ξεκινήσει σε πανευρωπαϊκό επίπεδο μια συζήτηση για σταδιακή άρση μέτρων. «Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχει κούραση αλλά πρέπει να είμαστε ειλικρινείς, έχουμε ακόμη δρόμο μπροστά μας. Η όποια άρση θα ξεκινήσει σταδιακά όταν κριθεί ότι δεν υπάρχουν πλέον οι λόγοι που οδήγησαν στην επιβολή των μέτρων», τόνισε. Όπως είπε, τα που συγκεντρώνονται καθημερινά «θα μας δείξουν τι πρέπει να κάνουμε και κυρίως πότε πρέπει να το κάνουμε». Η κυβέρνηση, ανέφερε, ετοιμάζεται με σχέδιο και μέθοδο, μελετώντας όλα τα καθημερινά, «τα μέτρα όμως ισχύουν έως τις 27 Απριλίου και το μοναδικό μας μέλημα θα πρέπει να είναι το πώς θα τα τηρήσουμε ευλαβικά».

Έλεγχοι στις πτήσεις

Συνεχίζονται οι έλεγχοι των πτήσεων που φθάνουν στη χώρα. Χθες έφτασαν από το εξωτερικό τρεις πτήσεις, μία τακτική από το Παρίσι και δύο επαναπατρισμού από Λάρνακα και Ρώμη, με 215 επιβάτες συνολικά. Όλοι έμειναν στα ξενοδοχεία και υποβλήθηκαν σε τεστ και τα αποτελέσματα ήταν αρνητικά. Σήμερα έφτασαν 41άτομα από Κατάρ , 134 από Λάρνακα και 107 από Βρυξέλλες. Όλοι ελέχθησαν και οδηγήθηκαν σε ξενοδοχεία, όπου θα παραμείνουν μέχρι αύριο και θα ενημερωθούν για τα αποτελέσματα.

Ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε επίσης στην εντατικοποίηση των ελέγχων σε κομβικά σημεία του εθνικού δικτύου, που είχε ως αποτέλεσμα τις τελευταίες τέσσερις ημέρες να αφαιρεθούν οι πινακίδες από 236 οχήματα.

Επίσης, όπως είπε, σε εξέλιξη βρίσκεται ένα ολοκληρωμένο επιχειρησιακό σχέδιο σε συνέχεια των ιχνηλατήσεων των επαφών των κρουσμάτων της Νέας Σμύρνης στη Λάρισα. Πραγματοποιούνται μαζικά και ταυτόχρονα 1230 έλεγχοι στο σύνολο των οικισμών των Ρομά της Θεσσαλίας.

Τέλος δήλωσε ότι έγινε απόπειρα να σπάσουν την καραντίνα δύο αλλοδαποί στα Νότια προάστια σε ξενοδοχείο, που ήταν αρνητικοί στον ιό, αλλά ήταν υποχρεωμένοι να μείνουν σε καραντίνα. Συνελήφθησαν επιβλήθηκε τα πρόστιμο των 5.000 ευρώ, τους ασκήθηκαν ποινικές διώξεις και ενημερώθηκαν οι πρεσβείες τους για τα περαιτέρω.

Παρατείνεται έως 15 Μαΐου η αναστολή πτήσεων για έξι χώρες

Παρατείνεται έως τις 15 Μαΐου 2020 η προσωρινή απαγόρευση πτήσεων από την Ιταλία, Ισπανία, Τουρκία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ολλανδία και την Γερμανία προς την Ελλάδα και αντίστροφα, όπως ανακοίνωσε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις ΝΟΤΑΜS που εξέδωσε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) για λόγους πρόληψης της εξάπλωσης του COVID-19, από σήμερα Τετάρτη και έως τις 15 Μαΐου 2020 και ώρα 23:59 τοπική, παρατείνεται η αναστολή όλων των πτήσεων, μεταφοράς επιβατών, από και προς τα αεροδρόμια των εν λόγω χωρών. Ειδικά όσον αφορά την  Γερμανία επιτρέπονται μόνο οι πτήσεις από/προς το αεροδρόμιο της Αθήνας «».

Όπως και με τις προηγούμενες ΝΟΤΑΜS που εξέδωσε η ΥΠΑ, από την προσωρινή αναστολή πτήσεων εξαιρούνται οι πτήσεις μεταφοράς  εμπορευμάτων (cargo), οι υγειονομικού ενδιαφέροντος (sanitary), οι ανθρωπιστικού ενδιαφέροντος (humanitarian), οι πτήσεις ς αεροσκάφους μόνο με το πλήρωμά του (ferry flights), οι κρατικές πτήσεις (state), οι πτήσεις που αναφέρουν ότι ευρίσκονται σε επικίνδυνη κατάσταση  (emergency), οι στρατιωτικές πτήσεις (military, δεν ισχύουν οι πτήσεις αυτές για την Τουρκία), οι πτήσεις της , οι ανεφοδιασμού, οι πτήσεις υποστήριξης του Εθνικού Συστήματος Υγείας της χώρας μας και οι πτήσεις επαναπατρισμού Ελλήνων Πολιτών.

Επίσης, παρατείνεται και η προσωρινή απαγόρευση εισόδου στην χώρα μη Ευρωπαίων Πολιτών με τις ακόλουθες εξαιρέσεις : Μέλη οικογενειών Ευρωπαίων Πολιτών, πολίτες χωρών συνθήκης Σένγκεν, προσωπικό, πολίτες τρίτων χωρών που έχουν μακράς διάρκειας άδεια visa σε Ευρωπαϊκή χώρα και χώρα Συνθήκης Σένγκεν, κυβερνητικό, διπλωματικό, στρατιωτικό, ανθρωπιστικό προσωπικό, πληρώματα αεροσκαφών και σε όσους μη Ευρωπαίους πολίτες έχουν εξασφαλίσει άδεια για το ταξίδι τους από Ελληνικό Προξενείο.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση