Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Σωτ. Τσιόδρας: 121 τα θύματα του κορωνοϊού, 2.401 τα κρούσματα
Σωτ. Τσιόδρας: 121 τα θύματα του κορωνοϊού, 2.401 τα κρούσματα

Σωτ. Τσιόδρας: 121 τα θύματα του κορωνοϊού, 2.401 τα κρούσματα

Στα 2.401 έφθασαν τα τα του κορωνοϊού στην Ελλάδα ύστερα από τα 156 νέα που ανακοίνωσε σήμερα ο λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του Υπ. Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας. Τα 150 από τα νέα τα αφορούν τη δομή φιλοξενίας στο Κρανίδι.

Ο αριθμός των θανάτων έφθασε τους 121 καθώς άλλοι πέντε ασθενείς υπέκυψαν σήμερα στις επιπλοκές της νόσου.

Η μέση ηλικία των θανόντων ήταν τα 74 έτη. Το 91% είχε υποκείμενο νόσημα.

Σε ΜΕΘ εξακολουθούν να νοσηλεύονται 59 ασθενείς, με μέση ηλικία τα  67 έτη.

Απαγόρευση κυκλοφορίας από 8 πμ έως 8 μμ για 14 ημέρες στο Κρανίδι μετά τα 150 κρούσματα

Απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 8 μμ έως τις 8 πμ στο Κρανίδι για τις επόμενες 14 ημέρες και στεγανοποίηση της δομής της περιοχής αποφασίστηκε κατά τη που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο της πόλης ύστερα από την εμφάνιση 150 κρουσμάτων στη δομή φιλοξενίας μεταναστών.

Όπως δήλωσε μετά τη ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσης Νίκος Χαρδαλιάς όλα τα κρούσματα είναι ασυμπτωματικά, από τα 150 τα 148 αφορούν φιλοξενούμενους, μία εργαζόμενη και ένα στέλεχος της δομής.

Ο κ. Χαρδαλιάς έφτασε σήμερα το μεσημέρι στο Κρανίδι μαζί με τον γενικό γραμματέα Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο, Εμμανουήλ Λογοθέτη, τον πρόεδρος του , Παναγιώτη Αρκουμανέας, καθώς και κλιμάκιο της ΓΓΠΠ και του . Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης ο δήμαρχος Γιάννης Γεωργόπουλος και ο Περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας, προκειμένου να γίνει η εκτίμηση της κατάστασης και να ανακοινωθούν περαιτέρω μέτρα.

«Δεν υπάρχει λόγος πανικού, χρειάζεται ψυχραιμία, νηφαλιότητα», είπε ο κ. Χαρδαλιάς συμπληρώνοντας: «Από τη Μ. Πέμπτη θέσαμε σε καραντίνα τη δομή. Είναι όλα υπό έλεγχο αυτή τη στιγμή, πρέπει να παρθούν κάποια προληπτικά μέτρα», ενώ απηύθυνε έκκληση στα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και ηλικιωμένους να μην βγουν κανένα λόγο από το τους για τις επόμενες 14 μέρες.

Στα μέτρα που ανακοίνωσε ο κ. Χαρδαλιάς είναι και η απαγόρευση μετακίνησης για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη, στη μετάβαση για τελετές και για άθληση.

«Ειδικά κλιμάκια του ΕΟΔΥ και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας είναι εδώ, και για τις επόμενες ημέρες, και ειδικά το βράδυ, θα έχουμε προχωρήσει και σε όλους τους ελέγχους που χρειάζονται -καθαρά για προληπτικούς λόγους- από εργαζόμενους της ευρύτερης περιοχής που θα μπορούσε έμμεσα ή άμεσα να έχουν σχέση με φιλοξενούμενους πριν τη Μ. Πέμπτη», τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς, επισημαίνοντας ότι «όλα αυτά γίνονται για προληπτικούς λόγους και για να διασφαλίσουμε ότι δεν θα υπάρχει οποιαδήποτε περίπτωση να έχουμε την οποιαδήποτε επιδημιολογική έξαρση».

«Νομίζω ότι σε αυτή τη φάση τα μέτρα αυτά είναι ικανά να σπάσουν την οποιαδήποτε περίπτωση μετάδοσης του ιού σε με το επιστημονικό μας προσωπικό με τον κ. Τσιόδρα, ο οποίος δίνει τις κατευθύνσεις σε σχέση με το επιδημιολογικό και το υγειονομικό κομμάτι και σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς. Όλα νομίζω θα πάνε καλά», σημείωσε ο υφυπουργός

Ο κ. Χαρδαλιάς για ακόμη μία φορά έκανε έκκληση στις ευπαθείς ομάδες της περιοχής να παραμείνουν τους και να ακολουθήσουν τις διαδικασίες που προβλέπονται, τις απαγορεύσεις και τον περιορισμό της μετακίνησης

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας & Διαχείρισης Κρίσεων θα παραμείνει στην περιοχή μέχρι αύριο, καθώς, όπως είπε, υπάρχουν μία σειρά διαδικασιών και πρωτοκόλλων τα οποία πρέπει να ακολουθηθούν έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι όλα θα πάνε όπως πρέπει.
Ερωτηθείς αν προβλέπεται επανέλεγχος των δειγμάτων ο κ. Χαρδαλιάς καησε σαφές πως «ό,τι γίνεται, γίνεται βάση πρωτοκόλλου δεν γίνεται βάση έμπνευσης του οποιουδήποτε. Αν προκύψουν ζητήματα που αφορούν συμπτώματα ή οτιδήποτε, υπάρχει συγκεκριμένο πρωτόκολλο που ενεργοποιείται».

Επιπλέον ξεκαθάρισε ότι τα 150 κρούσματα είναι ασυμπτωματικά ενώ σημείωσε για ακόμη μία φορά ότι «δεν υπάρχει λόγος πανικού πρέπει να παραμείνουμε όλοι ψύχραιμοι νηφάλιοι και να ακολουθήσουμε τις οδηγίες». «Εφόσον ακολουθήσουμε τις οδηγίες, σε 14 μέρες και αυτόν τον εφιάλτη θα τον έχουμε προσπεράσει και η όμορφη αυτή περιοχή θα βρει πάλι την κανονικότητα της» τόνισε.

Σχετικά με τη διαδικασία της ιχνηλάτησης ο κ. Χαρδαλιάς επισήμανε ότι «η ιχνηλάτηση έχει προχωρήσει και σχεδόν έχει ολοκληρωθεί. Οι ιχνηλατήσεις γίνονται σε πρώτο χρόνο. Οι ιχνηλατήσεις, επειδή αφορούν προσωπικά δεδομένα, δεν γίνονται με δημόσιες αναφορές, αλλά γίνονται βάσει ενός συγκεκριμένου πρωτοκόλλου. Ευθύνη δική μας είναι να τηρήσουμε αυτό το πρωτόκολλο».

Όσον αφορά στα όσα γράφονται και ακούγονται για χαλάρωση των μέτρων ο κ. Χαρδαλιάς είπε «δεν έχω μιλήσει για χαλάρωση μέτρων. Εγώ λέω ότι μέχρι τις 27 Απριλίου όλα τα μέτρα πρέπει να τηρούνται στο ακέραιο». «Προφανώς η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει μία συζήτηση, όπως κάθε υπεύθυνη κυβέρνηση πρέπει να κάνει σε σχέση με τα στάδια αποκλιμάκωσης, αλλά αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή, και πρέπει να το καταλάβουμε σε όλη την Ελλάδα, είναι ότι μέχρι τις 27 Απριλίου θα πρέπει να τηρήσουμε όλα τα μέτρα», σημείωσε ο υφυπουργός και κατέληξε:

«Μένουμε όλοι σπίτι, είναι το κλειδί για να μπορέσουμε αύριο, μεθαύριο να πάρουμε τις ζωές μας πίσω. Αυτό πρέπει να γίνει αντιληπτό σε όλους. Εφόσον το εφαρμόσουμε, και μέχρι τώρα συντριπτικά ο ελληνικός λαός το εφαρμόζει, νομίζω δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα. Το γεγονός εδώ στην περιοχή το αντιμετωπίζουμε ως κάτι τοπικής σημασίας και γι αυτό θα δείτε ότι αφορά μια συγκεκριμένη δομή δεν αφορά σε διασπορά μέσα στην κοινότητα».

Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας ανέφερε μεταξύ άλλων «είμαι πολύ πιο αισιόδοξος απ' ό,τι όταν ήρθα και σας βεβαιώνω γι αυτό. Και αυτή η αισιοδοξία εκπηγάζει από την γενική κινητοποίηση του κράτους», ενώ τόνισε ότι η συνεισφορά της περιφέρειας θα είναι και σε επίπεδο ιατρικό. Παράλληλα έκανε λόγο για την προσπάθεια του δημάρχου της περιοχής, η οποία σύμφωνα με τον κ. Νίκα έχει επιτύχει την ενότητα δυνάμεων και τη γενική κινητοποίηση. «Οτιδήποτε ζητήσετε η Περιφέρεια θα σας το παρέχει ώστε να βοηθηθεί ο Δήμος και να βοηθηθεί γενικότερα η περιοχή», κατέληξε ο κ. Νίκας.

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση