Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΠΟΛΙΤΙΚΗ » Σόιμπλε: 15 χώρες συμφωνούσαν με προσωρινό Grexit
Σόιμπλε: 15 χώρες συμφωνούσαν με προσωρινό Grexit

Σόιμπλε: 15 χώρες συμφωνούσαν με προσωρινό Grexit

Ο Βόλφγκνγκ Σόιμπλε είχε προειδοποιήσει τον Αλέξη Τσίπρ ότι δεν θα τηρήσει τις προεκλογικές του υποσχέσεις, αισθάνθηκε αποπροσανατολισμένος από την προκήρυξη του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου και πρότεινε το Grexit για το καλό της Ελλάδας. Αυτά και πολλά άλλα είπε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας στον δημοσιογράφο της γαλλικής εφς «Λιμπερασιόν» Ζαν Κατρεμέρ και στο ντοκιμάντέρ «Grece, le jour d apres» (Ελλάδα, η ) που προβλήθηκε χθες στο γαλλογερμανικό κανάλι Arte.

Ο Κατρεμέρ έδωσε χθες στη δημοσιότητα το πλήρες κείμενο της συνέντευξης με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Το βράδυ της 25ης Ιανουαρίου, το μόνο που αναρωτιόμουν ήταν πώς θα κατάφερνε ο Τσίπρας να βγει από την παγίδα που είχε στήσει ο ίδιος προεκλογικά στον εαυτό του», λέει ο υπουργός Οικονομικών, υπογραμμίζοντας ότι δεν εξεπλάγη από τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, επειδή είχε διαβάσει τις δημοσκοπήσεις και επειδή «το τελευταίο εξάμηνο πριν από τις εκλογές ο Αντώνης ήταν πολύ διστακτικός στην πολιτική του».

«Ο Αλέξης Τσίπρας ήξερε ότι δεν θα μπορούσε να μείνει στο ευρώ χωρίς να αποδεχθεί πρόγραμμα. Χρειαζόταν να κερδίσει χρόνο. Πίστευε ότι είχε πολλά στηρίγματα μέσα και έξω από την Ευρώπη και ότι κανένας δεν θα τολμούσε να φθάσει ώς την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Αλλά ίσως το πιο σημαντικό ήταν ότι χρειάστηκε κάποιος χρόνος για να παραδεχθούν οι Ελληνες ότι η υπόσχεση με την οποία ο Τσίπρας κέρδισε τις εκλογές δεν μπορούσε να τηρηθεί», αναφέρει.

«Οταν προκήρυξε , αισθανθήκαμε όλοι πολύ αποπροσανατολισμένοι. Ακόμη περισσότερο επειδή το έκανε αμέσως μετά ένα ευρωπαϊκό συμβούλιο χωρίς να προειδοποιήσει τους ομολόγους του. Κανείς δεν κατάλαβε ποια ήταν η στρατηγική του ή αν είχε πραγματικά σχεδιάσει αυτό το . Η συνέχεια δεν ήταν πιο σαφής. Ενώ οι Ελληνες ακολούθησαν την πρότασή του και απέρριψαν το πρόγραμμα βοήθειας με 60%, εκείνος αποφάσισε παρ' όλ' αυτά να το εφαρμόσει. Και οι Ελληνες δέχθηκαν αυτήν τη στροφή. Εγώ αυτά δεν τα καταλαβαίνω», είπε ο Σόιμπλε, «αλλά δεν είμαι Ελληνας».

Στην ερώτηση γιατί ζήτησε Grexit στις 11 Ιουλίου, ο Σόιμπλε απαντά ότι «όπως και πολλοί οικονομολόγοι, διερωτώμαι εδώ και καιρό εάν για την Ελλάδα (σε αυτή την οικονομική κατάσταση και με αυτό τον κρατικό μηχανισμό – όπως λέει ο Γιούνκερ, οι Ελληνες είναι σπουδαίος λαός, αλλά η Ελλάδα δεν είναι ) δεν θα ήταν καλύτερο να προχωρήσει στις απαραίτητες οικονομικές αναδιαρθρώσεις με τη βοήθεια μιας υποτίμησης. Γι' αυτό εξήγησα ότι ίσως θα ήταν προς το συμφέρον της ίδιας της Ελλάδας να εγκαταλείψει για κάποιο χρονικό διάστημα το ευρώ για να ανορθώσει την οικονομία της και να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της προτού επιστρέψει. Αλλά ποτέ δεν ζήτησα να διώξουμε την Ελλάδα. Είπα απλά ότι, αν η Ελλάδα θεωρούσε ότι αυτή είναι η καλύτερη λύση για την ίδια, αν το έλεγαν αυτό πολλοί στην Ελλάδα, θα έπρεπε να τη βοηθήσουμε και να την υποστηρίξουμε». «Ο συμβιβασμός της 13ης Ιουλίου παρουσιάστηκε ως γερμανική εντολή (diktat)», σημειώνει ο Κατρεμέρ. «Δεν υπήρξε γερμανική εντολή», απαντά ο Σόιμπλε. «Και οι δεκαοκτώ υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, πλην του Ελληνα, συμφωνούσαν πως πρέπει να απαιτήσουμε από την Ελλάδα να τηρήσει τους όρους του προγράμματος βοήθειας. Δεν υπήρχε συζήτηση επ' αυτού». Ως προς το «timeout» από την Ευρωζώνη, ο Σόιμπλε σημειώνει ότι «συμφώνησαν 15 υπουργοί και μόνο οι υπουργοί Οικονομικών της Γαλλίας, της ς και της Κύπρου δεν υιοθέτησαν τη γραμμή αυτή».

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση