Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Σόιμπλε: Φόρμουλα δέσμευσης Ν.Δ.
Σόιμπλε: Φόρμουλα δέσμευσης Ν.Δ.

Σόιμπλε: Φόρμουλα δέσμευσης Ν.Δ.

Φωτιές άναψαν οι χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας Μ. Σαπέν, που αποκάλυψε ότι το Διεθνές ομισματικό Ταμείο ζητάει τη δέσμευση και της αντιπολίτευσης ως προς το περιεχόμενο της συμφωνίας για την περίοδο μετά το 2019. Λίγα λεπτά μετά τις δηλώσεις του Γάλλου υπουργού, το Ταμείο μέσω αξιωματούχου τον διέψευσε, λέγοντας πως «το ΔΤ δεν ζητάει καμία διαβεβαίωση από την αντιπολίτευση στην Ελλάδα».

Ομως μεγαλύτερη έκταση στο θέμα έδωσε ο υπουργός Οικονομικών της ς Βόλφγκανγκ , ο οποίος αναφέρθηκε επίσης σε «δεσμεύσεις ή κάποια διατύπωση» που θα χρειαστεί από την αντιπολίτευση. Εφόσον το 2019 θα γίνουν εκλογές στην Ελλάδα και αυτή τη στιγμή η αντιπολίτευση τάσσεται εναντίον των μέτρων, «τότε θα βρούμε κάποια διατύπωση για να έχει υπόσταση η νομοθέτηση των μέτρων, ανεξάρτητα από τις εκλογές και την έκβασή τους. Αυτό έγινε και σε άλλες χώρες και παλαιότερα στην Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά. Ο κ. Σαπέν άσκησε επίσης κριτική στη στάση του ΔΝΤ αναφέροντας πως «δεν μπορούμε να ζητήσουμε από τη σημερινή στην Ελλάδα να επιδιώξει τις εγγυήσεις της αντιπολίτευσης, την οποία φυσικά και δεν θέλει να τη δει να γίνεται ».
Παρά τις επίσημες διαψεύσεις του ΔΝΤ, στις Βρυξέλλες είναι γνωστό ότι υπάρχει μία εσωτερική συζήτηση και προβληματισμός στους κόλπους του Ταμείου για το κατά πόσο θα χρειαστεί ευρύτερη κοινοβουλευτική έγκριση του προγράμματος πέρα από την κυβέρνηση. Ομως σε αυτή τη χρονική στιγμή δεν έχουν ληφθεί τελικές αποφάσεις, καθώς, όπως μεταφέρουν κύκλοι του Ταμείου, όλα θα εξαρτηθούν από τι θα συμφωνηθεί και ποιο θα είναι το χρονικό πλαίσιο για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, ενώ Ευρωπαίοι αξιωματούχοι κατανοούν ότι, αν κάτι ζητηθεί από την αντιπολίτευση, θα πρέπει να είναι «ρεαλιστικό». Ευρωπαϊκή πηγή έλεγε στην «Κ» ότι η συζήτηση για δεσμεύσεις από την αντιπολίτευση είναι ένα θέμα από το οποίο «έχουμε πλέον απομακρυνθεί», μη θέλοντας να διαψεύσει ότι δεν είχε ποτέ τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και υπονοώντας ότι θα γίνει προσπάθεια τελικά να μη ζητηθούν διαβεβαιώσεις από τη Νέα .
Οι παραπάνω δηλώσεις έχουν προκαλέσει αμηχανία και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, με τους συνεργάτες του πρωθυπουργού να έχουν χωριστεί σε δύο στρατόπεδα για το θέμα. Από τη μία, υπάρχουν αυτοί που υποστηρίζουν ότι, αν ζητηθεί αυξημένη πλειοψηφία στα που απαιτούνται για το κλείσιμο της αξιολόγησης, θα δημιουργηθούν φυγόκεντρες τάσεις στο κόμμα, καθώς θα υπάρχουν βουλευτές που θα επαναπαυθούν ότι τα θα περάσουν με τη βοήθεια της αντιπολίτευσης και δεν θα τα ψηφίσουν για να μην πάρουν το κόστος πάνω τους, προκαλώντας εσωτερικό ρήγμα στον ΣΥΡΙΖΑ. Η άλλη υποστηρίζει ότι η αυξημένη πλειοψηφία μπορεί να είναι θετική, καθώς θα δημιουργήσει ένα μοχλό για συγκλίσεις, ενώ το βάρος των δύσκολων μεταρρυθμίσεων δεν θα πέσει μόνο στους ώμους της κυβέρνησης αλλά και του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση