Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Σκλήρυνση από Αθήνα μετά τον αιφνιδιασμό
Σκλήρυνση από Αθήνα μετά τον αιφνιδιασμό

Σκλήρυνση από Αθήνα μετά τον αιφνιδιασμό

Διαμηνύοντας ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει από τώρα «μέτρα ΔΝΤ» για το 2018, η απαντά στον αρχικό αιφνιδιασμό της απαίτησης για επιπλέον μέτρα 3 δισ. ευρώ προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση και στρέφεται προς αναζήτηση συμμάχων σε εκείνες τις ευρωπαϊκές δυνάμεις που, κατά την Αθήνα, θεωρούν ότι δεν είναι η εποχή κατάλληλη για «να παίζει κανείς με τη σταθερότητα στην Ελλάδα». Από το Μαξίμου, συνεργάτες του πρωθυπουργού προαναγγέλλουν νέο κύκλο πολιτικών επαφών του κ. Αλ. Τσίπρα σε ανώτατο επίπεδο με την ευρωπαϊκή πολιτική ηγεσία, προκειμένου να τεθεί για την ώρα στην άκρη η απαίτηση για πρόβλεψη πρόσθετων μέτρων σε περίπτωση που υπάρξει απόκλιση από τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018.

Η Αθήνα μετατοπίσθηκε χθες αισθητά από την αρχική της τοποθέτηση, το βράδυ της Κυριακής, όταν άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο να συγκεκριμενοποιηθούν επιπλέον μέτρα, εφόσον ελάμβανε διαβεβαιώσεις για το χρέος. Χθες, έπειτα από την καθιερωμένη υπό τον πρωθυπουργό κυβερνητική σύσκεψη, το μήνυμα του Μαξίμου ήταν διαφοροποιημένο: η διαπραγμάτευση πρέπει να κλείσει με όσα έχουν συμφωνηθεί μέχρι τώρα και με βάση όσα προβλέπονται από τη συμφωνία του Ιουλίου, τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο.

Η επιμένει να κάνει διαχωρισμό ανάμεσα στους Ευρωπαίους δανειστές (Κομισιόν, ΕΚΤ και ESM), για τους οποίους κυβερνητικά στελέχη επιμένουν ότι βρίσκονται κοντά στις θέσεις της Αθήνας και στο ΔΝΤ. Βεβαίως, από όσα έγιναν τις προηγούμενες ημέρες πέραν του Ατλαντικού, δεν επιβεβαιώνεται ότι τα «στρατόπεδα» διαμορφώνονται ακριβώς με αυτό τον τρόπο. Σε αυτή την παρατήρηση, από την κυβέρνηση απαντούν ότι στις ιδιωτικές τοποθετήσεις τους οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών θεσμών είναι πολύ πιο κοντά στις ελληνικές θέσεις από ό,τι δημοσίως παρουσιάζεται. Ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Π. Σκουρλέτης, εκτίμησε, μιλώντας στην ΕΡΤ, ότι η απαίτηση για νέα μέτρα «ίσως πρόκειται για συμβιβαστική λύση μεταξύ ΔΝΤ και Γερμανίας, η οποία όμως δεν αφορά την και είναι εις βάρος της».

Σε κάθε περίπτωση, η επανάληψη των διαπραγματεύσεων αναμένεται να δώσει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για τα ζητήματα που οι εκπρόσωποι των δανειστών βάζουν στο τραπέζι και για τον τρόπο με τον οποίο εννοούν την ανάληψη δέσμευσης για νέα μέτρα. Αν, δηλαδή, θα μπορούσαν να αρκεστούν σε μια γενική αναφορά ότι πιθανές αποκλίσεις μεταφράζονται σε λήψη επιπλέον μέτρων ή αν ζητούν συγκεκριμενοποίηση και ψήφιση των μέτρων αυτών άμεσα, κάτι που κυβερνητικές πηγές διαμηνύουν ότι δεν μπορεί να αποδεχθεί η Αθήνα.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση