Βρίσκεστε εδώ:  / ΕΛΛΑΔΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Σκληρό μπρα ντε φερ για το τρίτο πακέτο προαπαιτούμενων
Σκληρό μπρα ντε φερ για το τρίτο πακέτο προαπαιτούμενων

Σκληρό μπρα ντε φερ για το τρίτο πακέτο προαπαιτούμενων

Με το καλημέρα στα βαθιά θα βρεθούν οι ελληνικές αρχές με τους εκπροσώπους της τρόικας, από τη στιγμή που θα ξεκαθαρίσουν τα διαδικαστικά ζητήματα και θα μπορούν να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις στην Αθήνα. Κάτι που όπως όλα δείχνουν θα πραγματοποιηθεί πλέον από Δευτέρα, αν και μέχρι την Παρασκευή το βράδυ δεν είχε αποκλειστεί το ενδεχόμενο να γίνουν άτυπες συζητήσεις εντός του Σαββατοκύριακου, υπό την προϋπόθεση ότι τα στελέχη των θεσμών θα έχουν φθάσει στην .

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, σε τεχνοκρατικό επίπεδο υπήρχε ανταλλαγή στοιχείων τις προηγούμενες ημέρες μεταξύ των δύο πλευρών, με στόχο να έχει γίνει μία προεργασία πριν από τις συζητήσεις με φυσική παρουσία. Μάλιστα, πληροφορίες έκαναν λόγο για ενδεχόμενη σύγκληση του στις 11 Αυγούστου, σε περίπτωση που έχει κλείσει η συμφωνία για το νέο Μνημόνιο.

Ωστόσο, η κατάσταση δεν προμηνύεται εύκολη. Οι θεσμοί έχουν σαφή εντολή πέραν της ολοκλήρωσης του νέου Μνημονίου, να διαμορφωθεί και ένα νέο –τρίτο κατά σειρά– νομοσχέδιο με προαπαιτούμενες δράσεις το οποίο θα πρέπει να ψηφιστεί τις επόμενες 2 εβδομάδες, ανεξαρτήτως του εάν θα κλείσει το νέο πρόγραμμα εγκαίρως ή όχι. Αυτό, όμως, το αρνείται προς το η κυβέρνηση.

Μάλιστα, χθες ο πρωθυπουργός, κ. Αλ. , είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γάλλο πρόεδρο, κ. Φ. Ολάντ, κατά την οποία συζητήθηκε το θέμα των προαπαιτούμενων, με τον κ. να επιδιώκει την αποφυγή νέου νομοσχεδίου εντός του Αυγούστου. Από το Μέγαρο , δε, ανέφεραν μετά την επικοινωνία των δύο αντρών ότι «οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν τη σημασία του να τηρηθούν αμοιβαία και κατά γράμμα οι δεσμεύσεις που περιλαμβάνονται στο εν λόγω γραπτό κείμενο (σ.σ. της Συνόδου Κορυφής)», το οποίο με σαφήνεια αναφερόταν στα δύο προηγούμενα , αλλά δεν απέκλειε ρητώς την υιοθέτηση τρίτου πακέτου μέτρων άμεσα. Επίσης, σημαντικό πρόβλημα αποτελεί και η αναθεώρηση των προβλέψεων για το ΑΕΠ και τον προϋπολογισμό, με όλες τις εκτιμήσεις να δείχνουν ισχυρή ύφεση για φέτος και να μην αποκλείεται η επανεμφάνιση πρωτογενών ελλειμμάτων.

Mετά την αποστολή της επιστολής προς το ΔΝΤ, η οποία πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής και την παραλαβή της επιβεβαίωσε το Ταμείο τα ξημερώματα, απομένει να καθοριστεί το πλαίσιο των συζητήσεων με τα κλιμάκια της Τρόικας, τα οποία αναμένονται στην Αθήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι το βράδυ της Παρασκευής είχε καταστεί σαφές ότι οι συναντήσεις δεν θα γίνονται σε εκτός Αθηνών, όπως ανέφεραν διάφορα δημοσιεύματα.

Μάλιστα, κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι συσκέψεις θα γίνονται «σε χώρο των δανειστών» με την έννοια ότι θα πραγματοποιούνται σε , χωρίς ωστόσο να έχει ξεκαθαρίσει πλήρως η κατάσταση.

Επίσης, η κυβέρνηση είναι ανοιχτή στο να έχουν πρόσβαση τα στελέχη των θεσμών στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους εάν απαιτηθεί, ενώ υπό συζήτηση είναι ακόμη το αν θα έχουν οι επικεφαλής της Τρόικας συναντήσεις και με υπουργούς.

Εκτός απροόπτου, οι συναντήσεις των εκπροσώπων της κυβέρνησης με εκείνους των δανειστών θα ξεκινήσουν από Δευτέρα.

Κατόπιν αυτών, τα βήματα των διαπραγματεύσεων τις επόμενες ημέρες είναι:

1. Να συμφωνηθεί το νέο μακροοικονομικό και δημοσιονομικό πλαίσιο. Ηδη η Κομισιόν εκτιμά ότι μετά την τραπεζική αργία και τα capital controls, η θα βιώσει ύφεση της τάξης του 2% με 4%. Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν τρέξει διάφορα σενάρια που σε γενικές γραμμές δείχνουν ύφεση κοντά στο 2%, ενώ και το ΔΝΤ έχει κάποιες αρχικές εκτιμήσεις για συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 2-3% το 2015.

Σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό, στελέχη των δανειστών βλέπουν πλέον ότι ακόμα και με τα τελευταία μέτρα που ψηφίστηκαν, το πρωτογενές ισοζύγιο θα είναι φέτος ελλειμματικό (περί το 1% του ΑΕΠ οι πρώτες εκτιμήσεις) αντί στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1% του ΑΕΠ το 2015. Μάλιστα, και στελέχη του οικονομικού επιτελείου παραδέχονται ότι το πλεόνασμα φέτος μπορεί να μετατραπεί σε έλλειμμα, αλλά δεν θα ληφθούν νέα μέτρα. Ωστόσο, δεν ισχύει το ίδιο και για τα επόμενα χρόνια, καθώς η φετινή απώλεια θα πρέπει να καλυφθεί το 2016 και το 2017, ώστε το 2018 η Ελλάδα να παρουσιάσει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, όπως έχει συμφωνηθεί.

2. Να διαμορφωθεί νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα μέτρα το οποίο θα πρέπει να ψηφιστεί άμεσα, ώστε να μπορέσει είτε να εκταμιευτεί η πρώτη δόση του νέου προγράμματος, είτε να εγκριθεί μία νέα ενδιάμεση χρηματοδότηση έως τις 20 Αυγούστου, για να αποπληρωθούν τα ομόλογα που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Αρμόδια στελέχη υποστηρίζουν ότι σε αυτό το νομοσχέδιο θα πρέπει να υπάρχουν όσα περισσότερα μέτρα μπορεί να εφαρμόσει άμεσα η κυβέρνηση από τον κατάλογο των προαπαιτούμενων δράσεων που πρότεινε η κυβέρνηση πριν από την επίτευξη της συμφωνίας και ο οποίος είχε βασιστεί στη λίστα Γιουνκέρ. Για παράδειγμα, ένα από αυτά τα μέτρα –για τα οποία θα πιέσουν οι δανειστές- είναι οι αλλαγές στη φορολόγηση των αγροτών. Πάντως, η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή απορρίπτει το ενδεχόμενο να περάσει νομοσχέδιο με νέα προαπαιτούμενα μέτρα εντός Αυγούστου και η αναμένεται να είναι έντονη σε αυτό το θέμα. Και αυτό γιατί Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε χθες ότι θα πρέπει να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο πλευρών και να δείξει η ελληνική πλευρά ότι έχει την «ιδιοκτησία» του προγράμματος. Για να γίνει αυτό, ανέφερε πως θα βοηθούσε η υιοθέτηση ενός ακόμα πακέτου προαπαιτούμενων μέτρων στις αρχές Αυγούστου.

3. Να ολοκληρωθεί έως τις 10 Αυγούστου το νέο Μνημόνιο. Χθες, οι F.T. ανέφεραν ότι εξετάζεται να συγκληθεί το στις 11 Αυγούστου, με θέμα την αξιολόγηση της τεχνικής συμφωνίας (staff level agreement) που θα πρέπει να έχει επιτευχθεί έως τότε. Αν το κείμενο εγκριθεί από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, το πρόγραμμα θα πρέπει στη συνέχεια να περάσει από το ελληνικό κοινοβούλιο και τα άλλα ευρωπαϊκά κοινοβούλια έως τις 18 του μήνα. Με στόχο μέχρι τις 20 Αυγούστου να έχει εκταμιευθεί η 1η δόση του προγράμματος ύψους 5 δισ. Πάντως, Ευρωπαίος αξιωματούχος παραδέχτηκε χθες πως αν και αυτό είναι το καλύτερο δυνατό σενάριο, παραμένει «φιλόδοξο».

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Σύλληψη ιδιοκτήτη #μπαρ για ανεμβολίαστους πελάτες #μπαρ - https://t.co/7KZL6PAnGE -

  • #φωτιά σε ξερά χόρτα στα Καλά Νερά #ΚαλάΝερά #φωτιά - https://t.co/NXwyLcCRuI -

  • #πολιτική και Ποδήλατο: Η ανάγκη για συνεχή κίνηση #πολιτική - https://t.co/HneMBnthy2 -

"Αλιεύοντας" την είδηση