Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Σκιώδης παρουσία ΔΝΤ στην ΕΛΣΤΑΤ
Σκιώδης παρουσία ΔΝΤ στην ΕΛΣΤΑΤ

Σκιώδης παρουσία ΔΝΤ στην ΕΛΣΤΑΤ

Ρόλο πρτηρητή στη συλλογή και δημοσιοποίηση των στοιχείων της ελληνικής οικονομίας έχει το , όπως προκύπτει από την παρουσία του Ταμείου στην πρόσφατη διήμερη επίσκεψη της στην ΕΛΣΤΑΤ (31/1 και 1/2), αλλά και από τα λεγόμενα του προέδρου της Αρχής σήμερα στη Βούλη.

Συγκεκριμένα, ενημερώνοντας την αρμόδια Επιτροπή της ς σχετικά με την ς του προϋπολογισμού κατά το διάστημα Μαΐου – Δεκεμβρίου 2016, ο πρόεδρος Θανάσης Θανόπουλος, έκανε γνωστό ότι στην ΕΛΣΤΑΤ, θα υπάρχει παρατηρητής του στην καταγραφή των ετήσιων δημοσιονομικών αποτελεσμάτων.

«Στην τελευταία επίσκεψη διαλόγου της στην Αθήνα, μας ζήτησε να υπάρχει παρατηρητής του ΔΝΤ. Για λόγους διαφάνειας εμείς με χαρά δεχτήκαμε να υπάρχει παρατηρητής του ΔΝΤ, γιατί δεν έχουμε κάτι να φοβηθούμε τόσο για τις πηγές, όσο και για τις μεθόδους που χρησιμοποιεί η ΕΛΣΤΑΤ. Υπάρχουν ″θεματάκια″ εμπιστευτικότητας μονάδων ή φορέων, τα σεβόμαστε και ισχύουν και για το ΔΝΤ και για όλους τους χρήστες. Ελπίζω ότι το ΔΝΤ που είναι μεγάλος χρήστης της ΕΛΣΤΑΤ, να αναγνωρίσει τα στοιχεία που εμπιστεύεται η Eurostat», υπογράμμισε.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα θέμα αξιοπιστίας των ελληνικών οικονομικών στοιχείων, τα οποία έχουν αποτελέσει και αντικείμενο αντιπαράθεσης μεταξύ ΔΝΤ και Βρυξελλών, είχε θέσει, με δήλωσή της, η επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.

Διευκρινίσεις ΕΛΣΤΑΤ

Πάντως, από την πλευρά της, η ΕΛΣΤΑΤ, σε ανακοίνωση που εξέδωσε αργά το βράδυ της Τετάρτης αναφέρει:

«Με αφορμή δημοσιεύματα που αναφέρονται στην σημερινή ακρόαση του Προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ κ. Αθανάσιου Θανόπουλου από την αρμόδια Επιτροπή της ς, διευκρινίζονται τα εξής: Ο κ. Θανόπουλος ενημέρωσε τους βουλευτές- μέλη της Επιτροπής ότι στέλεχος του ΔΝΤ ζήτησε να συμμετάσχει, με καθεστώς παρατηρητή, στην συνήθη τεχνική επίσκεψη διαλόγου της Eurostat που έλαβε χώρα στις 31 Ιανουαρίου και 1 Φεβρουαρίου στο πλαίσιο της Διαδικασίας Υπερβολικού Ελλείμματος.

»Σημειώνεται ότι στον διάλογο με τη Eurostat μετέχουν ήδη ως παρατηρητές εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG ECFIN) και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Το αίτημα ικανοποιήθηκε, με γνώμονα την διαφάνεια που χαρακτηρίζει τον εν λόγω διάλογο. Ουδέποτε ελέχθη ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στην ανακοίνωση των στοιχείων, ούτε ότι το ΔΝΤ θα συμμετέχει εφεξής σε παρόμοιες ή αντίστοιχες διαδικασίες, όπως μεταδόθηκε».

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση