Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Σκηνές χάους και κλειστά στόματα
Σκηνές χάους και κλειστά στόματα

Σκηνές χάους και κλειστά στόματα

Δραματικές συνθήκες επικρατούν στον χώρο του πρώην Δυτικού Αεροδρομίου στο Ελληνικό, που λειτουργεί ως πρόχειρος καταυλισμός μεταναστών. Σύμφωνα με επικαιροποιημένα στοιχεία της , στο εγκαταλελειμμένο κτίριο αναχωρήσεων ζουν τους τελευταίους μήνες πάνω από 1.500 αλλοδαποί, ενώ στα παρακείμενα γήπεδα χόκεϊ και μπέιζμπολ φιλοξενούνται αντίστοιχα 3.000 αλλοδαποί. Η σύμβαση παραχώρησης που υπεγράφη ανάμεσα στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής με την «Ελληνικό Α.Ε.» ήταν τρίμηνης διάρκειας και αφορούσε στην προσωρινή φιλοξενία 700 μεταναστών στο του χόκεϊ. Τους μήνες που ακολούθησαν, ωστόσο, η συμφωνία (σ.σ. λήγει σήμερα) καταστρατηγήθηκε και μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», υπάρχει κυβερνητική απόφαση επέκτασής της για τουλάχιστον τρεις μήνες ακόμα.

Συνάντηση για να καθορίσουν τη στάση τους θα έχουν αύριο Παρασκευή οι δήμαρχοι Ελληνικού, Αλίμου και Γλυφάδας, οι οποίοι προ δεκαπενθημέρου αντέδρασαν στο σχέδιο φιλοξενίας μεταναστών στα τρία εγκαταλελειμμένα τολ της Πολεμικής Αεροπορίας, που βρίσκονται στον χώρο του παλιού αεροδρομίου. Μιλώντας στην «Κ» ο δήμαρχος Ελληνικού Γ. νσταντάτος, τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι οι συνθήκες που επικρατούν στον πρόχειρο καταυλισμό του Ελληνικού και κυρίως στον χώρο του πρώην Δυτικού Αεροδρομίου δεν πληρούν τους στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής και ασφάλειας, και επεσήμανε ότι τα προτα θα οξυνθούν τους προσεχείς μήνες.

Στον πρώτο όροφο του κτιρίου, οικογένειες μεταναστών και προσφύγων από τη Συρία, το Αφγανιστάν, το Ιράν, το Μαρόκο και την Αλγερία στοιβάζονται σε μικρές σκηνές που εφάπτονται η μία στην άλλη, καλύπτοντας, κυριολεκτικά, όλη την επιφάνεια του δαπέδου. Στα κάγκελα και στα συρματοπλέγματα στο μπαλκόνι του πρώτου ορόφου υπάρχουν απλωμένα ρούχα, κουβέρτες, κ.λπ., ενώ καταλύματα έχουν στηθεί πρόχειρα και στον τα χώρο, κάτω από το στέγαστρο μιας παλιάς πιάτσας ταξί, στην είσοδο των παλιών γραφείων αφορολόγητων ειδών (Duty Free) και αλλού. Η ατμόσφαιρα στο εσωτερικό είναι αποπνικτική, ενώ, σύμφωνα με αστυνομικούς και στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης, είναι καθημερινά φαινόμενα οι συμπλοκές μεταξύ αλλοδαπών και τα κλοπών ή ακόμα και βιασμών, τα οποία αφενός μεν δεν καταγράφονται και αφετέρου γίνεται προσπάθεια να μη δημοσιοποιούνται. Την περασμένη εβδομάδα, για παράδειγμα, σε συμπλοκή μεταξύ Αφγανών και Ιρανών τραυματίστηκαν τέσσερα άτομα, τα οποία μεταφέρθηκαν για την παροχή πρώτων βοηθειών στο Γενικό Κρατικό της Αθήνας.

Ο χώρος δεν αστυνομεύεται επαρκώς, καθώς σε ολόκληρη την εγκατάσταση περιπολούν ανά βάρδια περίπου 10 αστυ, οι οποίοι περιορίζονται σε ρόλο «επιτηρητών» και μπαίνουν στο εσωτερικό του κτιρίου μόνο συνοδεία ΜΑΤ. Πηγές από τις υπηρεσίες Αλλοδαπών της επισημαίνουν ότι οι περισσότεροι απ' όσους βρίσκονται στον χώρο του παλιού αεροδρομίου δεν είναι πρόσφυγες αλλά οικο , και διευκρινίζουν ότι δεν οδηγούνται σε κλειστές δομές (κέντρα κράτησης) ελλείψει χώρου. Την ευθύνη λειτουργίας της εγκατάστασης έχουν υπάλληλοι του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση