Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Συρρίκνωση του μεταποιητικού τομέα στην Ελλάδα σύμφωνα με τον δείκτη PMI
Συρρίκνωση του μεταποιητικού τομέα στην Ελλάδα σύμφωνα με τον δείκτη PMI

Συρρίκνωση του μεταποιητικού τομέα στην Ελλάδα σύμφωνα με τον δείκτη PMI

Στις 30,2 μονάδες έκλεισε ο κύριος εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της Markit για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (Purchasing Managers’ Index – PMI) –μέγεθος το οποίο δίνει τη γενική εικόνα των επιχειρησιακών συνθηκών– σημαντικά ασθενέστερος από το σημείο μηδενικής μεταβολής των 50 μονάδων και στα χαμηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί σε όλη την ιστορία της έρευνας.

Σύμφωνα με την έρευνα της Markit, συρρίκνωση-ρεκόρ καταγράφηκε σε όλες περίπου τις μεταβλητές που εξετάζονται από την έρευνα, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής, των νέων παραγγελιών, της απασχόλησης και των αποθεμάτων. Οι χρόνοι παράδοσης προμηθειών επιμηκύνθηκαν εξίσου με ρυθμό-ρεκόρ.

Η εντονότερη υποχώρηση της παραγωγής καταγράφηκε στον τομέα παραγωγής κεφαλαιουχικών αγαθών, ενώ υπήρξε επίσης έντονη συρρίκνωση στην παραγωγή ενδιάμεσων και καταναλωτικών αγαθών. Η πρόσφατη μείωση της παραγωγής ήταν η έβδομη σε ισάριθμους συνεχείς μήνες.

Διττή ήταν η κύρια αιτία της συρρίκνωσης της παραγωγής: αφενός οι απαιτήσεις παραγωγής περιορίστηκαν καθώς οι νέες παραγγελίες μειώθηκαν κατακόρυφα, και αφετέρου οι κατασκευαστές αντιμετώπισαν δυσκολίες στην αγορά υλικών και ημικατεργασμένων αγαθών για τη χρησιμοποίησή τους στην παραγωγική διαδικασία.

Τον Ιούλιο, η δριμεία μείωση των επιπέδων νέων εργασιών στα εργοστάσια των κατασκευαστών ξεπέρασε το προηγούμενο ρεκόρ του Φεβρουαρίου του 2012. Η δριμεία και επιταχυνόμενη μείωση των νέων παραγγελιών εξαγωγών (ακόμα μία τιμή-ρεκόρ στην ιστορία της έρευνας) ήρθε να προστεθεί στη γενικότερη μείωση των νέων εργασιών.

Τα επίπεδα αγορών των κατασκευαστών μειώθηκαν, τον Ιούλιο, στον μεγαλύτερο βαθμό που έχει καταγραφεί στην ιστορία της έρευνας. Oι εταιρείες αντιμετώπισαν συχνά δυσκολίες στην προμήθεια εισροών λόγω των περιορισμών κεφαλαίων και της περιορισμένης διαθεσιμότητας ορισμένων υλικών. Κατά συνέπεια, τα αποθέματα αγορών συρρικνώθηκαν απότομα κατά τη διάρκεια του μήνα, όπως επίσης και τα αποθέματα ετοίμων προϊόντων.

Οι δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι αγαθών στην προμήθεια εισροών υπογραμμίστηκαν περαιτέρω από τη σημαντική αύξηση του μέσου χρόνου παράδοσης προμηθειών. Ο βαθμός επιδείνωσης της απόδοσης των προμηθευτών ήταν, με μεγάλη διαφορά, ο εντονότερος που έχει καταγραφεί στην ιστορία της έρευνας.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση