Βρίσκεστε εδώ:  / ΕΛΛΑΔΑ / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΣΥΡΙΖΑ: πρώτη αναμέτρηση στην Κ.Ε.
ΣΥΡΙΖΑ: πρώτη αναμέτρηση στην Κ.Ε.

ΣΥΡΙΖΑ: πρώτη αναμέτρηση στην Κ.Ε.

Η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, που συγκαλείται εκτάκτως αύριο Πέμπτη, θα αποφασίσει τις διαδικασίες με τις οποίες θα ληφθούν οι αποφάσεις για το εσωτερικό του κόμματος. Η χθεσινή θυελλώδης συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας δεν κατάφερε να αποφασίσει, καθώς τα δύο μέτωπα, η προεδρική πλειοψηφία και η εσωκομματική αντιπολίτευση, επέμειναν στις θέσεις τους και η σύγκρουση κλιμακώνεται σε πρωτοφανή επίπεδα. Οι πρώτοι έμειναν στη γραμμή που έθεσε ο ίδιος ο κ. Αλέξης Τσίπρας προχθές, ζητώντας τη δρομολόγηση διαδικασιών για έκτακτο συνέδριο. Η εσωκομματική αντιπολίτευση επανέλαβε το αίτημά της να ληφθούν τώρα αποφάσεις, άμεσα, πριν ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση για το νέο πρόγραμμα, καθώς η βασική στόχευσή της είναι να εμποδιστεί η κυβέρνηση στην ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης.

Σύμφωνα με το αίτημα που κατέθεσε προς την Πολιτική Γραμματεία, είτε η Κεντρική Επιτροπή είτε το διαρκές συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να συνεδριάσουν άμεσα, το αργότερο μέχρι το Σαββατοκύριακο, προκειμένου να αποφασίσουν επί των κυβερνητικών χειρισμών. Η πρόταση αυτή συνάντησε την κάθετη αντίδραση της πλειοψηφίας, που υποστήριξε ότι η Κ.Ε. δεν μπορεί να λάβει μια τέτοια απόφαση. Τελικά, αποφασίσθηκε να συγκληθεί η Κ.Ε. για να καθορίσει μέσω ποιας διαδικασίας θα ληφθούν οι αποφάσεις: μέσω του έκτακτου συνεδρίου τον Σεπτέμβριο, μέσω του διαρκούς συνεδρίου ακόμη και εντός της επόμενης εβδομάδας ή, τέλος, μέσω ενός δημοψηφίσματος μεταξύ των μελών του κόμματος. Εφόσον προκριθεί η επιλογή του δημοψηφίσματος, ανώτατο κομματικό στέλεχος ανέφερε ότι θα ζητηθεί από την κομματική βάση να επιλέξει ανάμεσα σε δύο προτάσεις που θα τεθούν στο δημοψήφισμα και θα εκφράζουν τις απόψεις των δύο πλευρών. Ουσιαστικά, πάντως, το ερώτημα σε αυτή την περίπτωση θα είναι αν η κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει τη διαπραγμάτευση για το νέο πρόγραμμα ή όχι.

Τα τρία μέλη της Πολιτικής Γραμματείας που πρόσκεινται στην Αριστερή Πλατφόρμα, οι Αντώνης Νταβανέλος, Στάθης Λεουτσάκος και Σόφη Παπαδόγιαννη, σε κοινή δήλωσή τους μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης κάλεσαν την κυβέρνηση να σταματήσει αμέσως τις διαπραγματεύσεις «που οδηγούν στο Μνημόνιο 3» και να προχωρήσει στον σχεδιασμό της εναλλακτικής λύσης (η οποία, πάντως, όπως την περιέγραψε προχθές ο Π. Λαφαζάνης είναι η επιστροφή στη δραχμή). Για το έκτακτο συνέδριο, αναφέρουν ότι δεν μπορεί να συγκληθεί για να επικυρώσει εκ των υστέρων «απαράδεκτα μνημονιακά τετελεσμένα», ενώ απορρίπτουν και την πρόταση για δημοψήφισμα, χαρακτηρίζοντας «παράδοξο» λίγες εβδομάδες μετά το «όχι» του δημοψηφίσματος να ζητηθεί από τα μέλη του κόμματος να «εγκρίνουν το “ναι” στο Μνημόνιο 3». Η μάχη μεταφέρεται τώρα στην Κ.Ε., την οποία η πλειοψηφία θεωρούσε ότι ελέγχει, αλλά η τοποθέτηση της πλειοψηφίας των μελών της κατά της συμφωνίας, με κείμενο που συνυπέγραψαν πρόσφατα, δημιουργεί ερωτήματα για ενδεχόμενη αλλαγή συσχετισμών.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Στα 256 τα θετικά κρούσματα στη Θεσσαλία #θετικάκρούσματαCovid19 - https://t.co/SL68zDy9le -

  • Παραίτηση ζητά ο διευθυντής της Χειρουργικής του "Αχιλλοπουλείου" #διευθυντήςΧειρουργικής - https://t.co/fbXln7Rg8F -

  • Η θεατρική παράσταση «Σκηνές από έναν Γάμο» στο Πολιτιστικό Νέας Ιωνίας στο Βόλο - https://t.co/7jZ3AGJNKR… -

"Αλιεύοντας" την είδηση