Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Συνάντηση πρόεδρου Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής με τον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας
Συνάντηση πρόεδρου Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής με τον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας

Συνάντηση πρόεδρου Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής με τον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας

Ο πρόεδρος της Ευρωπϊκής Οικονομικής κι Κοινωνικής Επιτροπής, Γιώργος Ντάσης, την Τρίτη 9 Φεβρουαρίου, έγινε δεκτός από τον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, ο οποίος επισήμανε την ιστορική σημασία αλλά και τον ιδιαίτερο ρόλο της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής τονίζοντας ότι “δημιουργήθηκε για να θυμίζει το κοινωνικό πρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι βασικός πυλώνας του όλου Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος” ενώ παράλληλα εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι ένας Έλληνας για ακόμη μια φόρα ηγείται της Ε.

Τονίζοντας τα σοβαρά ρήγματα που έχει υποστεί ο πυλώνας του κοινωνικού κράτους στις μέρες μας––και όχι μόνο στην , ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι η πολιτικής λιτότητας, έχει δημιουργήσει τεράστια αδιέξοδα και θα πρέπει, το συντομότερο δυνατό, να αναθεωρηθεί. Ζήτησε δε από τον πρόεδρο της Ε να αξιοποιήσει τη δυνατότητα παρέμβασης που έχει στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, όπως είναι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και να αναλάβει πρωτοβουλίες για τη δραστική υπεράσπιση του κοινωνικού κράτους και των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Από την πλευρά του ο κ. Ντάσης, αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τόνισε ότι το γνωμοδοτικό έργο της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής στηρίζεται σε πολύ ισχυρές πλειοψηφίες και δήλωσε ότι η λιτότητα δεν είναι η λύση στην . Έκανε επίσης ειδική μνεία στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η ΕΟΚΕ για την αντιμετώπιση της οικονομικής ς όπως οι γνωμοδοτήσεις για τη φορολόγηση των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών και της αμοιβαιοποίησης του χρέους των κρατών που αντιμετωπίζουν προβλήματα μεταξύ των οποίων βρίσκεται και η .

Αναφερόμενος στα προβλήματα του προσφυγικού και του μεταναστευτικού, ο πρόεδρος της ΕΟΚΕ σημείωσε την ανάγκη για διάκριση των δύο αυτών ζητημάτων. Επισήμανε δε στο πλαίσιο της τρέχουσας προσφυγικής κρίσης, ότι η ΕΟΚΕ είναι ίσως ο πρώτος θεσμός, που έγκαιρα διοργάνωσε διερευνητικές αποστολές σε 12 χώρες και υπενθύμισε ότι έχει επανειλημμένα ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υπάρξει μια πραγματική ευρωπαϊκή πολιτική για την Μετανάστευση.

Τέλος αναφέρθηκε στην ανάγκη διατήρησης του κοινωνικού προσώπου της ς δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι: “εάν αυτό το πρότυπο αποδομηθεί, σίγουρα θα σημάνει και την αρχή της διάλυσης της ΕΕ, όπως επίσης––ότι αν καταργηθεί είτε ολωσδιόλου είτε εν μέρει η Συνθήκη Schengen, αυτό μπορεί να σημάνει την απαρχή της διάλυσης της ΕΕ.”

Ο Γιώργος Ντάσης, ο οποίος είναι ο μόνος Έλληνας που ηγείται ενός ευρωπαϊκού θεσμού, έχει διατελέσει πρόεδρος της Ομάδας των Εργαζομένων της ΕΟΚΕ και εξελέγει στην προεδρία της ΕΟΚΕ τον Οκτώβριο του 2015. Με ενεργή συμμετοχή στο συνδικαλιστικό κίνημα από την ηλικία των 15 ετών, κατά τη διάρκεια της δικτατορίας των συνταγματαρχών κατέφυγε στο Βέλγιο όπου δραστηριοποιήθηκε ως ακτιβιστής και εν συνεχεία μόνιμο μέλος της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών του Βελγίου (FGTB), εκτός άλλων, εκπροσωπώντας τη Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας στα όργανα ς του ευρωπαϊκού και διεθνούς συνδικαλιστικού κινήματος καθώς και στη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας.

"Αλιεύοντας" την είδηση