Συνάντηση Οικολόγων Πράσινων με την αναπλ. Υπουργό Εργασίας Ρ. Αντωνοπούλου
Σφαιρική προσέγγιση και άμεση στήριξη της κοινωνικής οικονομίας και συνεργασία μεταξύ όλων των υπουργείων ζήτησαν οι Οικολόγοι Πράσινοι από την αρμόδια αναπλ. Υπουργό Εργασίας Ρ. Αντωνοπούλου. Η κοινωνική οικονομία –τονίζουν- δεν μπορεί να είναι ούτε τρόπος ανακούφισης ανέργων, ούτε εργαλείο διασπάθισης κονδυλίων αλλά βασικός πυλώνας της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας.
Στη συνάντηση της Θεματικής Ομάδας Κοινωνικής Οικονομίας των Οικολόγων Πράσινων με την αναπλ. υπουργό Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου, από πλευράς Οικολόγων Πράσινων παρευρέθηκαν η Χ. Ευθυμιάτου, συντονίστρια της γραμματείας, ο Μ. Τρεμόπουλος, πρώην ευρωβουλευτής, ο Ευ. Σπινθάκης συντονιστής της Θεματικής Ομάδας και ο Δ. Πολιτόπουλος. Εκτός της κ. Αντωνοπούλου παρευρέθηκαν συνεργάτες και στελέχη του υπουργείου.
Στόχος της συνάντησης ήταν να εγκαινιασθεί μόνιμος δίαυλος επικοινωνίας των Οικολόγων Πράσινων με το υπουργείο, για τη χάραξη πολιτικής σε ζητήματα κοινωνικής οικονομίας. Αυτή ήταν η αρχή μιας μόνιμης και γόνιμης συνεργασίας με το Υπουργείο Εργασίας.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι αναφέρθηκαν στην αναγκαιότητα να γίνει η κοινωνική οικονομία αντικείμενο διυπουργικής προσέγγισης, καθώς δεν μπορεί να είναι μόνο μέτρο για την αντιμετώπιση της ανεργίας, αλλά βασικός πυλώνας παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, όπως άλλωστε προβλέπουν και το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ και οι 22 προεκλογικές θέσεις των Οικολόγων Πράσινων που έγιναν αποδεκτές από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι αναφέρθηκαν στην αδιέξοδη πολιτική της προηγούμενης διοίκησης, που κατασπατάλησε πολύτιμους πόρους του ΕΣΠΑ, χωρίς να επιτύχει ουσιαστική δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και αύξηση του τοπικού εισοδήματος.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι ζήτησαν αξιολόγηση και επανεξέταση προγραμμάτων όπως ΤΟΠΣΑ/ΤΟΠΕΚΟ, επιταγές κατάρτισης, κοινωφελής εργασία και πρότειναν, στη μεν κατάρτιση να πέσει το βάρος στην πρακτική άσκηση των ανέργων στους χώρους εργασίας και όχι στα θεωρητικά μαθήματα, στη δε κοινωφελή εργασία να δοθεί στις πολλές μικρές οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών (τοπικοί σύλλογοι) με ελαχιστοποίηση της γραφειοκρατίας και όχι στους ΟΤΑ. Ο κανόνας των προγραμμάτων αυτών πρέπει να είναι «λίγοι πόροι σε πολλούς φορείς της κοινωνίας των πολιτών και όχι πολλοί πόροι σε λίγους και άσχετους με την κοινωνική οικονομία φορείς», όπως οι ποικιλώνυμες αναπτυξιακές, οι φορείς κατάρτισης, τα επιμελητήρια κλπ. Προτεραιότητα μιας ορθής πολιτικής, είναι να ενισχυθεί η αυτονομία και η αντιπροσώπευση των φορέων του τρίτου τομέα της οικονομίας, που είναι οι κοινωνικές επιχειρήσεις, οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, τα ιδρύματα κ.α.
Η υπουργός δήλωσε ότι οι θέσεις των Οικολόγων Πράσινων είναι καλοδεχούμενες και ζήτησε συγκεκριμένες προτάσεις που θα μπορούσαν να υποστηριχθούν άμεσα. Οι Οικολόγοι Πράσινοι έθεσαν υπόψη της κ. υπουργού ώριμες ιδέες για την ενίσχυση των κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων, όπως για τη διαχείριση απορριμμάτων, την επανάχρηση υλικών, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τα δίκτυα παραγωγών-καταναλωτών, τη σύνδεση της πολιτιστικής κληρονομιάς με την τουριστική δραστηριότητα, τις δασικές κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις για τη διαχείριση της βιομάζας των δασών κ.α.
Στόχος των Οικολόγων Πράσινων είναι να τεθεί το θέμα της κοινωνικής οικονομίας ψηλά στην ατζέντα όλων των αρμόδιων υπουργείων. Έπονται συναντήσεις με τον υπουργό Οικονομίας κ. Σταθάκη, τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παν. Λαφαζάνη, τον υπουργό Εργασίας κ. Σκουρλέτη, τον αναπλ. υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αποστόλου και τον αναπλ. υπουργό Περιβάλλοντος κ. Τσιρώνη.