Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΠΟΛΙΤΙΚΗ » Σήμερα στην Ολομέλεια το ν/σ για τηλεοπτικές άδειες
Σήμερα στην Ολομέλεια το ν/σ για τηλεοπτικές άδειες

Σήμερα στην Ολομέλεια το ν/σ για τηλεοπτικές άδειες

Στην Ολομέλεια μεταφέρεται από σήμερα η πολιτική αντιπαράθεση με επίκεντρο το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές . Επί της αρχής ψηφίστηκε χθες στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής μόνο από τη δικομματική κυβερνώσα πλειοψηφία. Η .Δ. και το ΚΚΕ το καταψήφισαν, ενώ τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης δήλωσαν ότι σήμερα θα λάβουν την τελική τους .

Στον απόηχο των συγκρούσεων κατά τις μαραθώνιες συνεδριάσεις των κοινοβουλευτικών επιτροπών, και με όλους τους ενδιαφερόμενους να εκφράζουν τη διαφωνία τους επί των προτεινομένων ρυθμίσεων, η κυβέρνηση φάνηκε να κάνει έναν ελιγμό, θέλοντας να διαμορφωθεί η εικόνα ότι επιζητεί τη συναίνεση: Οι υπουργοί Επικρατείας . και Μεταφορών Χρ. Σπίρτζης υποσχέθηκαν «βελτιώσεις» διατάξεων, στη βάση προτάσεων που έκαναν οι βουλευτές. Αργά χθες το βράδυ, μάλιστα, ο κ. είπε ευθέως ότι επιζητεί τη συνέργεια της Ν.Δ., αν όχι στην υπερψήφιση του σχεδίου νόμου, τουλάχιστον «στη θεσμική θωράκιση των διαδικασιών» και συγκεκριμένα στην τυπική και νόμιμη συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης.

Ως γνωστόν, το ΕΣΡ θα έχει την ευθύνη της διεξαγωγής δημοπρασίας για τη χορήγηση αδειών. Με τα σημερινά κενά στη διοίκηση του ΕΣΡ, η εν λόγω διαδικασία δεν μπορεί να προχωρήσει.

«Πρέπει να υπάρξει εκλογή για θέσεις ΕΣΡ, αλλά και στις υιπες ανεξάρτητες αρχές. Η Ν.Δ. είναι διαθέσιμη να ανοίξει η συζήτηση. Καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει πρόβλημα. Λέμε ναι στη συζήτηση για εκλογή, αλλά για όλα τα προεδρεία, και όχι για το ένα που είναι για εσάς “αγκάθι”», σχολίασε εκ μέρους της Ν.Δ. ο κ. Ελ. , συνδέοντας την επιζητούμενη από την κυβέρνηση θετική στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης με την προοπτική να γίνουν αποδεκτές οι προτάσεις της για αλλαγές στα άρθρα του νομοσχεδίου.

Στο επίκεντρο της κριτικής κομμάτων και εξωκοινοβουλευτικών φορέων βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, οι ρυθμίσεις για: α) Την απόδοση αρμοδιότητας στο πρόσωπο του υπουργού για τον καθορισμό του αριθμού των αδειών και του τιμήματος που πρέπει να καταβληθεί. Για «παντοκρατορία του υπουργού Επικρατείας» έκαναν λόγο οι περισσότεροι, με την έκφραση αυτή να χρησιμοποιούν οι «γαλάζιοι» και με αφορμή τις σχετικές με τα γραφεία Τύπου του εξωτερικού ρυθμίσεις: «Πρόκειται για ανιστόρητη και χονδροειδέστατη εισβολή στο πεδίο εξωτερικής πολιτικής», σημειώνουν. β) Τους περιορισμούς που τίθενται σε εταιρείες του χώρου των τηλεοπτικών καναλιών. γ) Τον περιορισμό στον αριθμό των αδειών. δ) Το ζήτημα της στελέχωσης των γραφείων Τύπου στο εξωτερικό.

Με εξαίρεση τη διοίκηση της ΕΡΤ, οι επικεφαλής της οποίας περιορίστηκαν στο να ζητήσουν διευκρινίσεις για το προσωπικό και τον τεχνολογικό εξοπλισμό του υπό ίδρυση νέου παρόχου δικτύου (ΕΡΤ-ΝΕΤ), άπαντες οι επιχειρηματολόγησαν για τις μείζονες διατάξεις του σχεδίου νόμου. Για νομοθέτημα που ρυθμίζει όχι το σύνολο της αγοράς αλλά μέρος της, γεγονός που είναι «εξόχως προβληματικό», μίλησε η δικηγόρος του ΕΣΡ Πέρσα Λαμπροπούλου. Για προβλήματα και οικονομικής τάξεως από τη δημιουργία δεύτερου παρόχου δικτύου έκανε λόγο εκ μέρους της DIGEA ο κ. Στρ. Λιαρέλλης. «Δεν διασφαλίζονται η ισονομία και ο ελεύθερος ανταγωνισμός», υποστήριξε ο κ. Π. Κυριακόπουλος (Ενωση Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας).

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση