Βρίσκεστε εδώ:  / ΕΛΛΑΔΑ / ΥΓΕΙΑ / Σήμα κινδύνου εκπέμπει ο ΕΟΠΥΥ
Σήμα κινδύνου εκπέμπει ο ΕΟΠΥΥ

Σήμα κινδύνου εκπέμπει ο ΕΟΠΥΥ

Σε κατάσταση «κόκκινου συναγερμού» λόγω της σοβαρής υστέρησης στα έσοδά του βρίσκεται πλέον ο . Τα χρωστούν στον , από Υγείας ασφαλισμένων που έχουν εισπράξει, περισσότερα από 1,5 δισ. ευρώ, τη στιγμή που οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του προς γιατρούς, φαρμακεία, ιδιωτικές κλινικές, διαγνωστικά κέντρα κ.ά. φτάνουν το 1,26 δισ. ευρώ. Για πρώτη φορά το Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ εκφράζει δημοσίως –με χθεσινή ανακοίνωσή του– έντονη ανησυχία, ζητώντας την επιτάχυνση της μεταφοράς των εισφορών προκειμένου να μη βρεθεί ο Οργανισμός σε αδυναμία πληρωμών των υποχρεώσεών του. Και προειδοποιεί ότι η χρηματοδοτική υποστήριξη του ΕΟΠΥΥ αφορά και την επιβίωση μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων στον χώρο της Υγείας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ, τα ασφαλιστικά Tαμεία του οφείλουν από που έχουν εισπράξει από τους ασφαλισμένους ποσό που ξεπερνά το 1,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 800,4 εκατ. ευρώ είναι οφειλές μόνο του 2015 (έως τον Ιούλιο). Δηλαδή, μέσα στο 2015 τα δημιούργησαν μεγαλύτερο χρέος προς τον ΕΟΠΥΥ από αυτό των προηγούμενων τριών ετών αθροιστικά! Μόνο το οφείλει το πρώτο επτάμηνο του 2015, από εισπραχθείσες εισφορές ασφαλισμένων 508.681.445 ευρώ, και ακολουθεί ο ΟΑΕΕ με χρέος ύψους 253.887.277 ευρώ. Αυτό έχει άμεση επίπτωση στην πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ. Το πρώτο εξάμηνο του 2015 ο ΕΟΠΥΥ θα έπρεπε να είχε έσοδα ύψους 2,4 δισ. ευρώ και έλαβε τελικά 1,75 δισ. ευρώ. Αντίστοιχα, οι προϋπολογισθείσες για το πρώτο εξάμηνο είναι 2,8 δισ. και πληρώθηκαν από τον ΕΟΠΥΥ προς τρίτους 1,9 δισ. ευρώ.

«Με αυτούς τους όρους δεν μπορεί να υλοποιήσει ο ΕΟΠΥΥ τον προϋπολογισμό του και δεν μπορεί να είναι συνεπείς στους παρόχους» δηλώνει στην «Κ» ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Δημήτης Κοντός. Και προσθέτει «η γνωστή αύξηση των εισφορών υπέρ ΕΟΠΥΥ από 4% σε 6% στις κύριες συντάξεις και από 0% σε 6% στις , θα είναι άνευ αντικειμένου εάν δεν μεταφέρονται αυτά τα χρήματα στον ΕΟΠΥΥ».

Aπλήρωτες υποχρεώσεις

Αυτή τη στιγμή, οι απλήρωτες υποχρεώσεις του ΕΟΠΥΥ προς τρίτους ξεπερνούν στο σύνολό τους τα 2,4 δισ. ευρώ εκ των οποίων το 1,26 δισ. ευρώ είναι ληξιπρόθεσμα (από το 2012 και μετά). Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι εάν η κοινωνική ασφάλιση απέδιδε τις εισφορές Υγείας των ασφαλισμένων στον ΕΟΠΥΥ θα είχαν πληρωθεί με άνεση οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Οργανισμού!

Εως σήμερα, έχουν πληρωθεί σε γιατρούς διαγνωστικά κέντρα/εργαστήρια, ιδιωτικές κλινικές, κέντρα αποκατάστασης, οφειλές έως και Μαρτίου 2015 και τα ιδιωτικά φαρμακεία και οι Μονάδες Τεχνητού Νεφρού, οφειλές έως και Απριλίου. Φαρμακευτικές εταιρείες για την προμήθεια στα φαρμακεία ΕΟΠΥΥ έχουν πληρωθεί έως τον Ιούλιο του 2014.

eoppy-thumb-large

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Εικοσιένα θετικά κρούσματα covid-19 στα rapid test στη Θεσσαλία #RapidTests - https://t.co/LItLX20Uqs -

  • Απείλησε και χτύπησε 47χρονη 79χρονος  στην Αργαλαστή #όπλα #σωματικέςβλάβες - https://t.co/0f8tSah22z -

  • Στον Βόλο Ιερό Λείψανο του Αγίου Λουκά του Ιατρού #ΑγίουΛουκάτουΙατρού - https://t.co/Qxoy1f76VL -

"Αλιεύοντας" την είδηση