Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΠΟΛΙΤΙΚΗ » Συλλήψεις σε πορεία διαμαρτυρίας στις Σκουριές-Κλείνουν τους δρόμους οι μεταλλωρύχοι
Συλλήψεις σε πορεία διαμαρτυρίας στις Σκουριές-Κλείνουν τους δρόμους οι μεταλλωρύχοι

Συλλήψεις σε πορεία διαμαρτυρίας στις Σκουριές-Κλείνουν τους δρόμους οι μεταλλωρύχοι

Ξένοι υπήκοοι είναι οι 69 από τους 78 συλληφθέντες για τα επεισόδια που σημειώθηκαν την Κυριακή κατά την διάρκεια πορείας διαμαρτυρίας εναντίον της εξόρυξης χρυσού στις Σκουριές Χαλκιδικής. Τα επεισόδια πραγματοποιήθηκαν στο εργοτάξιο της «Ελληνικός Χρυσός», στον Κάκκαβο, όπου καξε η πορεία.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, η πλειοψηφία των συλληφθέντων είναι γερμανοί (41) και μόλις εννέα είναι Ελληνες. Οι υπόλοιποι είναι Αυστριακοί, Ελβετοί, άλλοι, Βούλγαροι και ένας Πολωνός.

Οπως αναφέρουν αστυνομικές πηγές, οι περισσότεροι από τους ξένους συμμετείχαν σε κάμπινγκ εναντίον της εξόρυξης το οποίο διοργανώνεται στην Ιερισσό απο τις 18 έως τις 25 Αυγούστου. Στην πορεία διαμαρτυρίας μεταφέρθηκαν με πούλμαν, στα οποία κατέφυγαν όταν άρχισαν τα επεισόδια. Οι πέταξαν πέτρες στις αστυνομικές δυνάμεις που ήταν παρατεταγμένες, με αποτέλεσμα την ρίψη δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου – λάμψης.

Η Αστυνομία συνέλαβε συνολικά 78 άτομα και μετά την που έγινε στα πούλμαν με τα οποία είχαν μεταφερθεί στον τόπο της συγκέντρωσης, βρέθηκε πλήρης… επεισοδίων: ένας σάκος με 118 μπουλόνια, σφεντόνες, πέτρες, μάσκες καθώς και 23 ζευγάρια πυρίμαχα .

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν την Δευτέρα στον Εισαγγελέα με την κατηγορία της διατάραξης και συμμετοχής σε επεισόδια. Οι 74 αφέθησαν ελεύθεροι αλλά τέσσερις εξ αυτών – δύο γυναίκες και δύο άνδρες – αρνήθηκαν να δώσουν τα στοιχεία και τα αποτυπώματά τους, όπως επίσης και να φωτογραφηθούν, με αποτέλεσμα να προστεθούν συμπληρωματικές κατηγορίες εναντίον τους.

Κλείνουν τους ς οι μεταλλωρύχοι

Σε αποκλεισμό των κόμβων Στρατωνίου και Πλανών θα προχωρήσουν, εντός της ημέρας, οι εργαζόμενοι των μεταλλείων Κασσάνδρας, διεκδικώντας να μην σταματήσουν οι εργασίες σε Σκουριές και Ολυμπιάδα και να προστατευτούν οι θέσεις ς τους.

Οι εργαζόμενοι συγκεντρώνονται από το πρωί στους χώρους δουλειάς και από εκεί, με διάφορα μέσα, θα μεταβούν στα σημεία αποκλεισμού. Κυρίως, αναμένεται να επηρεαστεί η κυκλοφορία των οχημάτων προς και από την Ιερισσό. Οι εργαζόμενοι θέλουν να διαμαρτυρηθούν με αυτό τον τρόπο και προς τις αρχές του Δήμου Αριστοτέλη για τη στάση που τηρούν απέναντι τους.

Οι μεταλλωρύχοι ανησυχούν για τις δουλειές τους, καθώς η εταιρεία χρυσού, μετά την ανάκληση αδειών τεχνικών μελετών στις Σκουριές και σε Ολυμπιάδα από το ΥΠΑΠΕΝ, έχει προειδοποιήσει ότι εκτός της προσφυγής στο για την ανάκληση της απόφασης θα προχωρήσει, αρχής γενομένης από σήμερα, σε αναστολή των δραστηριοτήτων της στη Χαλκιδική, εκτελώντας μόνο βασικές εργασίες περιβαλλοντικής προστασίας και θέτοντας την πλειοψηφία του προσωπικού σε μέχρι και για ένα τρίμηνο, με το ενδεχόμενο, εάν οι άδειες δεν ανακτηθούν, της οριστικής τους απόλυσης.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση