Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Σήκωσε το γάντι Μητσοτάκη ο Τσίπρας: προ ημερησίας για τη διαπλοκή
Σήκωσε το γάντι Μητσοτάκη ο Τσίπρας: προ ημερησίας για τη διαπλοκή

Σήκωσε το γάντι Μητσοτάκη ο Τσίπρας: προ ημερησίας για τη διαπλοκή

Πρότση γι προ ημερησίας συζήτηση για τη διαπλοκή στη Βουλή, κατέθεσε ο Αλέξης , απαντώντας σε σχετική αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη νωρίτερα, κατά τη συζήτηση που βρίσκεται σε εξέλιξη στο κοινοβούλιο για την Παιδεία.

«Ενίοτε τα αιτήματα γίνονται αποδεκτά. Καταθέτω το αίτημα για να μιλήσουμε με ονόματα και διευθύνσεις», ανέφερε στην δευτερολογία του ο πρωθ.

«Δόθηκε η ευκαιρία στον κ. Μητσοτάκη να μιλήσει για την επικαιρότητα γιατί εδώ και ένα μήνα η χώρα βρίσκεται στο ρυθμό ενός καταιγιστικού βομβαρδισμού: οι άδειες. Μετά τον διαγωνισμό από κανάλια που δεν πήραν άδειες, από κανάλια που δεν έχουν άλλα θαλασσοδάνεια να πάρουν, από κανάλια που αντιλαμβάνονται ότι πρέπει για πρώτη φορά να πληρώσουν, άνοιξε ορυμαγδός ότι η χώρα και η κυβέρνηση καταρρέει. Του έδωσα την ευκαιρία να τοποθετηθεί, αλλά προτίμησε να αποδράσει. Δεν θέλησε να λερώσει τα χέρια του ενδεχομένως γιατί του το συνέστησαν οι επικοινωνιολόγοι του ή γιατί την βρώμικη δουλειά την κάνουν άλλοι, οι καναλάρχες», υπογράμμισε ακόμη ο κ. .

Το πρόβλημά σας κ. Μητσοτάκη δεν είναι ότι υπερασπίζεστε την άποψη να υπάρχουν ιδιωτικά σχολεία και πανεπιστήμια, το πρόβλημά σας είναι ότι μεροληπτείτε υπέρ των ιδιωτικών σχολείων και πανεπιστημίων εναντίον της δημόσιας Παιδείας, είπε επίσης ο πρωθ αναφερόμενος στα θέματα της Παιδείας. Τόνισε δε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να ρίξει το βάρος στα πειραματικά σχολεία, όπως «με επιτυχία έγινε τη δεκαετία του '80».

«Το τελευταίο που θα ήθελε κανείς να κάνει θα ήταν η σύγκρουση με την Εκκλησία. Αντιθέτως» είπε ακόμη ο πρωθυπουργός, καλώντας τον κ. Μητσοτάκη να διευκρινίσει αν συμφωνεί με το να σταματήσουν τα Θρησκευτικά να αποτελούν μάθημα ομολογίας πίστεως.

«Ηταν τιμή μου να συμμετέχω σε κάποιες από τις εξάρσεις του μαθητικού και φοιτητικού κινηματος. Είχα τη δυνατότητα να συμμετάσχω στους μαθητικούς αγώνες του '90-'91 ενάντια σε έναν αυταρχικό νόμο του πατέρα σας, όπως ήταν και τιμή μου να συμμετέχω στο φοιτητικό κίνημα, σε μια εποχή παρς του. Όμως αυτοί οι αγώνες πήγαν την κοινωνία μπροστά. Το πρόβλημά μας κ. Μητσοτάκη όταν με κατηγορείτε για τα δικά μου βιώματα, είναι μάλλον τα δικά σας βιώματα, γιατί μέχρι να ασχοληθείτε με την πολιτική δεν είχατε περάσει ούτε απ' έξω από δημόσιο σχολείο, γι' αυτό και δεν μπορείτε να το υπερασπιστείτε. Υπερασπίζεστε μόνο το ιδιωτικό», πρόσθεσε ακόμη.

Απαντώντας στο αίτημα του πρωθυπουργού, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι αναμένει «με πολύ μεγάλη χαρά και ανυπομονησία» τη συζήτηση για τη διαπλοκή.

Δήλωσε ακόμη ότι σε αντίστοιχη συζήτηση τον περασμένο Μάρτιο, που είχε προκαλέσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, «υπέστη πανωλεθρία». Ο κ. Μητσοτάκης, τόνισε ότι τώρα έχουν προκύψει νέα για τη διαπλοκή όπως ο κ. Καλογρίτσας, η Τράπεζα Αττικής και η offshore της Αυγής. Ο πρόεδρος της ΝΔ κάλεσε τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση να ορίσει σύντομα ημερομηνία για την προ ημερησίας διάταξης συζήτηση.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της Παιδείας, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάλεσε τον πρωθυπουργό να μην τον εγκαλεί ότι δεν έχει περάσει ούτε απέξω από δημόσιο σχολείο όταν ο ίδιος στέλνει τα παιδιά του σε ιδιωτικό σχολείο, κάνοντας λόγο για υποκρισία. Τον κατηγόρησε παράλληλα, ότι έχει προκαλέσει «Εγκέλαδο» στη χώρα, όπως ήταν και το όνομα της φοιτητικής παράταξης στην οποία ανήκε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε επίσης ότι σε άλλες χώρες, όπως στη Φινλανδία, έγινε ευρύς διάλογος για την Παιδεία, που απέφερε καρπούς, «ενώ στη χώρα μας δεν μπορούμε να κάνουμε το ίδιο γιατί δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε σε προφανή και αυτονόητα. «Μας χωρίζει ιδεολογική άβυσσος» ανέφερε χαρακτηριστικά, χαρακτηρίζοντας το νόμο Φίλη ως αντιγραφή του νόμου πλαίσιο της δεκαετίας του '80.

Επισήμανε ακόμη ότι χωρίς ιδιωτικά πανεπιστήμια εξάγουμε 60.000 φοιτητές το χώρο στο εξωτερικό, ενώ η χώρα θα μπορούσε να γίνει κέντρο προσέλκυσης φοιτητών από το εξωτερικό.

Kάλεσε δε, τον κ. Τσίπρα να επιβεβαιώσει τη δήλωση του Πάνου Καμμένου ότι ο διάλογος για το μάθημα των θρησκευτικών ξεκινά από μηδενική βάση.

Οι τόνοι είχαν ανεβεί από τις πρώτες τοπθετήσεις των κ.κ. Τσίπρα και Μητσοτάκη. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε εκτενώς στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών λέγοντας πως «η ΝΔ είναι απέναντι στον αγώνα να σπάσουμε το αμαρτωλό τρίγωνο της διαπλοκής. Εδώ και ένα μήνα παίζεται από το παλιό πολιτικό σύστημα και τα συστημικά Μέσα που το στηρίζουν το παιχνίδι της “αριστερής παρένθεσης”».

Ο κ.Τσίπρας αναφέρθηκε και στο θέμα των Θρησκευτικών λέγοντας πως «το μάθημα των Θρησκευτικών δεν μπορεί πια να έχει ομολογιακό χαρακτήρα αλλά ούτε οι ώρες του μειώνονται, ούτε μάθημα επιλογής γίνεται, ούτε χάνεται η αναφορά στο ορθόδοξο θρησκευτικό δόγμα. Στον διάλογο που συνεχίζεται, υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας, είναι ευπρόσδεκτες οι θέσεις της Εκκλησίας, εξέφρασε τον σεβασμό προς την Εκκλησία, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι οι ρόλοι στον διάλογο πρέπει να είναι διακριτοί».

Ο κ. Μητσοτάκης από την άλλη σημείωσε δηκτικά πως ο λογογράφος του πρωθυπουργού έκανε λάθος και έδωσε την ομιλία προ τριών μηνών καθώς δεν αναφέρθηκε καθόλου για όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών και τον κ. Καλογρίτσα. «Δεν έρχεστε ως κατήγορος στο θέμα της διαπλοκής, αλλά ως απολογούμενος» επισήμανε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά την Παιδεία ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως υπάρχει διαφορετική αντίληψη στο θέμα αυτό και η ΝΔ θα καταργήσει ό, τι νομοθετεί η σημερινή κυβέρνηση.
«Στην παγκόσμια κοινωνία της γνώσης απαντάτε με την Ελλάδα της απόγνωσης. Αντί να κοιτάτε μπροστά, κοιτάτε πίσω, φέρνετε την στη δεκαετία του '80» ήταν η χαρακτηριστική φράση του κ. Μητσοτάκη.

Εν συνεχεία ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε αναλυτικά τα βήματα που μπορούν να γίνουν άμεσα προκειμένου να αναβαθμιστεί ο ρόλος του Δημόσιου .

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση