Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΠΟΛΙΤΙΚΗ » Σύγκρουση με φόντο τον προϋπολογισμό
Σύγκρουση με φόντο τον προϋπολογισμό

Σύγκρουση με φόντο τον προϋπολογισμό

Σε κλίμ συγκρουσικό μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, εν μέσω ποικίλων συζητήσεων επί των σεναρίων για πιθανές κυβερνητικές συνεργασίες, και με ελάχιστες φωνές για τη δυνατότητα «ευρύτατης συνεννόησης» επί κρισίμων ζητημάτων –χθες ήταν εκείνη του προέδρου της Βουλής Ν. Βούτση– ολοκληρώνεται τα μεσάνυχτα με τη διεξαγωγή ψηφοφορίας στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου η πενθήμερη διαδικασία συζήτησης του προϋπολογισμού.

Καθώς ουδείς αναμένει εκπλήξεις από την αποψινή ψηφοφορία, το ενδιαφέρον των περισσοτέρων εστιάζεται κατ' αρχήν στην ομιλία του πρωθυπουργού αλλά και, κυρίως, όπως διεφάνη από τις ομιλίες βουλευτών και υπουργών, στις κρίσιμες αποφάσεις και τα νομοθετήματα του αμέσως προσεχούς διαστήματος: προαπαιτούμενα, φορολογικό, ασφαλιστικό.

Υπό αυτό το πρίσμα, ενδιαφέρον είχε η παρέμβαση του κ. Βούτση, καθώς ο πρόεδρος της Βουλής ουσιαστικά και σε αυτά τα θέματα αναφέρθηκε, κάνοντας λόγο για τη δυνατότητα επίτευξης ευρύτερων δυνατών συνεννοήσεων: «Βεβαίως και υπάρχουν» τέτοιες δυνατότητες, είπε, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ως πεδία επίτευξής της τα ζητήματα των συντάξεων, των εργασιακών σχέσεων και της προοπτικής απος του χρέους.

Παράλληλα, ο κ. Βούτσης αναφερόμενος και σε όσα λέγονται σχετικά με το ενδεχόμενο κυβερνητικών αλλαγών, αφού τα χαρακτήρισε «σενάρια ς φαντασίας που εκπονούν κέντρα διαπλοκής», έκανε λόγο για σενάρια «αποσταθεροποίησης του πολιτικού συστήματος», και πρόσθεσε: «Να μπει ένα τέρμα σε αυτή την αντιδημοκρατική πρακτική εκείνων που δεν θέλουν να χάσουν τα συμφέροντά τους και που επιχειρούν να βάλουν ως πιόνια το πολιτικό σύστημα για να επιτύχουν τους στόχους τους. Πρέπει να δημιουργήσουμε μέτωπο δημοκρατίας».

Στον αντίποδα, λίγη ώρα αργότερα ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος σημείωνε ότι τα σενάρια καλλιεργούνται ουσιαστικά από την ίδια την κυβέρνηση. Με αφορμή δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ότι είναι πιθανή η διεύρυνση της κυβερνώσας πλειοψηφίας, είπε πως η κυβέρνηση «προσπαθεί να προσελκύσει την αποστασία. Καλλιεργείται η ζοφερή εικόνα του 1965: Τι είναι για εσάς; Καλός ο Καραμανλής και κακός ο Σαμαράς; Καλός ο Λεβέντης και κακός ο »;

Από την επιχειρηματολογία που αναπτύσσουν οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εν τω μεταξύ, ξεχωρίζει η διπλή : αφενός να προβληθεί η αντίθεση ανάμεσα σε όσα έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση και σε εκείνα που κάνει ως κυβέρνηση, και αφετέρου να υπογραμμισθούν ελλείψεις, και αδυναμίες κατά την κυβερνητικής ς. «Η χώρα πρέπει να κυβερνηθεί. Αν δεν μπορείτε, παρατήστε τα», ανέφερε ο κ. Χρ. Κέλλας (). «Αλλα λέγατε προεκλογικά, άλλα εφαρμόζετε ως κυβέρνηση» είπε ο «γαλάζιος» κ. Αθ. Δαβάκης.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση