Βρίσκεστε εδώ:  / ΕΛΛΑΔΑ / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Σύγκρουση με φόντο τον προϋπολογισμό
Σύγκρουση με φόντο τον προϋπολογισμό

Σύγκρουση με φόντο τον προϋπολογισμό

Σε κλίμα συγκρουσιακό μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, εν μέσω ποικίλων συζητήσεων επί των σεναρίων για πιθανές κυβερνητικές συνεργασίες, και με ελάχιστες φωνές για τη δυνατότητα «ευρύτατης συνεννόησης» επί κρισίμων ζητημάτων –χθες ήταν εκείνη του προέδρου της Βουλής Ν. Βούτση– ολοκληρώνεται τα μεσάνυχτα με τη διεξαγωγή ψηφοφορίας στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου η πενθήμερη διαδικασία συζήτησης του προϋπολογισμού.

Καθώς ουδείς αναμένει εκπλήξεις από την αποψινή ψηφοφορία, το ενδιαφέρον των περισσοτέρων εστιάζεται κατ’ αρχήν στην ομιλία του πρωθυπουργού αλλά και, κυρίως, όπως διεφάνη από τις βουλευτών και υπουργών, στις κρίσιμες αποφάσεις και τα νομοθετήματα του αμέσως προσεχούς διαστήματος: προαπαιτούμενα, , ασφαλιστικό.

Υπό αυτό το πρίσμα, ενδιαφέρον είχε η παρέμβαση του κ. Βούτση, καθώς ο πρόεδρος της Βουλής ουσιαστικά και σε αυτά τα θέματα αναφέρθηκε, κάνοντας λόγο για τη δυνατότητα επίτευξης ευρύτερων δυνατών συνεννοήσεων: «Βεβαίως και υπάρχουν» τέτοιες δυνατότητες, είπε, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ως πεδία επίτευξής της τα ζητήματα των συντάξεων, των εργασιακών σχέσεων και της προοπτικής απομείωσης του χρέους.

Παράλληλα, ο κ. αναφερόμενος και σε όσα λέγονται σχετικά με το ενδεχόμενο κυβερνητικών αλλαγών, αφού τα χαρακτήρισε «σενάρια πολιτικής φαντασίας που εκπονούν κέντρα διαπλοκής», έκανε λόγο για σενάρια «αποσταθεροποίησης του πολιτικού συστήματος», και πρόσθεσε: «Να μπει ένα τέρμα σε αυτή την αντιδημοκρατική πρακτική εκείνων που δεν θέλουν να χάσουν τα συμφέροντά τους και που επιχειρούν να βάλουν ως πιόνια το πολιτικό σύστημα για να επιτύχουν τους στόχους τους. Πρέπει να δημιουργήσουμε μέτωπο δημοκρατίας».

Στον αντίποδα, λίγη ώρα αργότερα ο τέως πρόεδρος του Ευάγγελος Βενιζέλος σημείωνε ότι τα σενάρια καλλιεργούνται ουσιαστικά από την ίδια την . Με αφορμή δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ότι είναι πιθανή η διεύρυνση της κυβερνώσας πλειοψηφίας, είπε πως η «προσπαθεί να προσελκύσει την αποστασία. Καλλιεργείται η ζοφερή εικόνα του 1965: Τι είναι για εσάς; Καλός ο Καραμανλής και κακός ο ; Καλός ο Λεβέντης και κακός ο Θεοδωράκης»;

Από την επιχειρηματολογία που αναπτύσσουν οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εν τω μεταξύ, ξεχωρίζει η διπλή επιλογή: αφενός να προβληθεί η αντίθεση ανάμεσα σε όσα έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση και σε εκείνα που κάνει ως , και αφετέρου να υπογραμμισθούν ελλείψεις, κενά και αδυναμίες κατά την κυβερνητικής πολιτικής. «Η χώρα πρέπει να κυβερνηθεί. Αν δεν μπορείτε, παρατήστε τα», ανέφερε ο κ. Χρ. Κέλλας (Νέα Δημοκρατία). «Αλλα λέγατε προεκλογικά, άλλα εφαρμόζετε ως κυβέρνηση» είπε ο «γαλάζιος» κ. Αθ. Δαβάκης.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Παρουσιάζεται το βιβλίο «#Βασιλική» της Λεμονιάς Μουλά #Βασιλική - https://t.co/kBgYuiE1qn -

  • Εκτελούσε παράνομα #εργασίες σε εξωτερικό λουτρό  #εργασίες - https://t.co/RckgBgYdkI -

  • Διακρίσεις και θέσεις στο βάθρο από τους δρομείς του ΣΔΥ Βόλου στο Μέτσοβο Ursa Trail - https://t.co/Fa4FqjOWh6 -

"Αλιεύοντας" την είδηση