Βρίσκεστε εδώ:  / ΕΛΛΑΔΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Σε στενωπό μεταξύ δανειστών και ΣΥΡΙΖΑ
Σε στενωπό μεταξύ δανειστών και ΣΥΡΙΖΑ

Σε στενωπό μεταξύ δανειστών και ΣΥΡΙΖΑ

Σε κρίσιμη στενωπό μεταξύ δανειστών και ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, με την πορεία της διαπραγμάτευσης να κινείται σε τεντωμένο σχοινί και τις περαιτέρω εξελίξεις, ακόμη και σε πολιτικό επίπεδο, να κρίνονται απρόβλεπτες.

Παρά τις υφιστάμενες διαφορές μεταξύ Αθήνας και πιστωτών ακόμη και για πτυχές της τρέχουσας συμφωνίας, σε θρυαλλίδα μπορεί να αναδειχθεί η συνεχιζόμενη πίεση προς την κυβέρνηση να συγκεκριμενοποιηθούν και να ψηφιστούν άμεσα «εφεδρικά» μέτρα, που θα τεθούν σε εφαρμογή στην περίπτωση κατά την οποία διαπιστωθεί πως η χώρα αδυνατεί να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 3,5% το 2018.

Η ψήφιση «εφεδρικών» μέτρων που θα αφορούν αύξηση του ΦΠΑ στην ενέργεια ή νέες παρεμβάσεις σε μισθούς και συντάξεις αποτελεί, σύμφωνα με πληροφορίες, «κόκκινη γραμμή» για την ομάδα των «53» –με άτυπο επικεφαλής τον υπουργό Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτο– εντός του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία ζητεί η αξίωση των εκπροσώπων των δανειστών να μη γίνει σε καμία περίπτωση αποδεκτή. Το συγκεκριμένο ζήτημα, όπως λέγεται, ετέθη επί τάπητος και σε μία οκτάωρη, θυελλώδη, συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος την περασμένη Κυριακή, παρόντος του ιδίου του κ. Αλ. Τσίπρα.

Στη συνεδρίαση, οι εκπρόσωποι των «53» –που επηρεάζουν 14 βουλευτές– επί της ουσίας απείλησαν με καταψήφιση, με τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα και τα μέλη της πλειοψηφίας να αντιτείνουν πως η χώρα δεν μπορεί να οδηγηθεί σε «αριστερή παρένθεση», καθώς τούτο συνεπάγεται «μόνιμη παλινόρθωση του κράτους της Δεξιάς», αλλά και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου απευθύνεται σε ένα ευρύτερο κοινωνικό ακροατήριο και δεν κυβερνά σε ένα «αριστεροχώρι».

Ο πρωθυπουργός δεσμεύθηκε, πάντως, κατά τη συνεδρίαση πως στο πλαίσιο των επαφών του με ξένους Ευρωπαίους ηγέτες θα δώσει μάχη ώστε να απαλειφθεί η αξίωση για ψήφιση των εφεδρικών μέτρων και αντ’ αυτής να υπάρξει μια ισχυρή, πολιτική, δέσμευση της κυβέρνησης ότι θα προβεί σε διορθωτικές παρεμβάσεις στην περίπτωση κατά την οποία διαπιστωθεί πως ο στόχος για πλεόνασμα της τάξης του 3,5% δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Φωτιά σε καμινάδα τζακιού στη Ν. Ιωνία - https://t.co/fiMYJKUoO1 -

  • Γιατί ανησυχούν τους επιστήμονες οι μεταλλάξεις - https://t.co/N5d5PpJ6GT -

  • Όλα τα μέτρα που ισχύουν από Δευτέρα - https://t.co/qaNAEFH3MC -

"Αλιεύοντας" την είδηση