Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Σε στενωπό μεταξύ δανειστών και ΣΥΡΙΖΑ
Σε στενωπό μεταξύ δανειστών και ΣΥΡΙΖΑ

Σε στενωπό μεταξύ δανειστών και ΣΥΡΙΖΑ

Σε κρίσιμη στενωπό μεταξύ δανειστών και ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται ο πρωθ Αλ. , με την πορεία της ς να κινείται σε τεντωμένο και τις περαιτέρω εξελίξεις, ακόμη και σε πολιτικό επίπεδο, να κρίνονται απρόβλεπτες.

Παρά τις υφιστάμενες διαφορές μεταξύ Αθήνας και πιστωτών ακόμη και για πτυχές της τρέχουσας συμφωνίας, σε θρυαλλίδα μπορεί να αναδειχθεί η συνεχιζόμενη πίεση προς την να συγκεκριμενοποιηθούν και να ψηφιστούν άμεσα «εφεδρικά» μέτρα, που θα τεθούν σε εφαρμογή στην περίπτωση κατά την οποία διαπιστωθεί πως η χώρα αδυνατεί να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 3,5% το 2018.

Η ψήφιση «εφεδρικών» μέτρων που θα αφορούν αύξηση του ΦΠΑ στην ενέργεια ή νέες παρεμβάσεις σε μισθούς και συντάξεις αποτελεί, σύμφωνα με πληροφορίες, «κόκκινη γραμμή» για την ομάδα των «53» –με άτυπο επικεφαλής τον υπουργό Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτο– εντός του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία ζητεί η αξίωση των εκπροσώπων των δανειστών να μη γίνει σε καμία περίπτωση αποδεκτή. Το συγκεκριμένο ζήτημα, όπως λέγεται, ετέθη επί τάπητος και σε μία οκτάωρη, θυελλώδη, συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος την περασμένη Κυριακή, παρόντος του ιδίου του κ. Αλ. .

Στη συνεδρίαση, οι εκπρόσωποι των «53» –που επηρεάζουν 14 βουλευτές– επί της ουσίας απείλησαν με καταψήφιση, με τον πρωθυπουργό Αλ. και τα μέλη της πλειοψηφίας να αντιτείνουν πως η χώρα δεν μπορεί να οδηγηθεί σε «αριστερή παρένθεση», καθώς τούτο συνεπάγεται «μόνιμη παλινόρθωση του κράτους της Δεξιάς», αλλά και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου απευθύνεται σε ένα ευρύτερο κοινωνικό ακροατήριο και δεν κυβερνά σε ένα «αριστεροχώρι».

Ο πρωθ δεσμεύθηκε, πάντως, κατά τη συνεδρίαση πως στο πλαίσιο των επαφών του με ξένους Ευρωπαίους ηγέτες θα δώσει μάχη ώστε να απαλειφθεί η αξίωση για ψήφιση των εφεδρικών μέτρων και αντ' αυτής να υπάρξει μια ισχυρή, , δέσμευση της ς ότι θα προβεί σε διορθωτικές παρεμβάσεις στην περίπτωση κατά την οποία διαπιστωθεί πως ο στόχος για πλεόνασμα της τάξης του 3,5% δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση