Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Σε συστημική τράπεζα θα περάσει το υγιές κομμάτι της «Πανελλήνιας»
Σε συστημική τράπεζα θα περάσει το υγιές κομμάτι της «Πανελλήνιας»

Σε συστημική τράπεζα θα περάσει το υγιές κομμάτι της «Πανελλήνιας»

Θέμα ωρών είναι οι τελικές ανακοινώσεις για τη της Πανελλήνιας Τράπεζας και τη μεταβίβαση του υγιούς τμήματός της σε μία από τις .

Η διαδικασία ενεργοποιήθηκε από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Εποπτείας της ΕΚΤ και την Τράπεζα της Ελλάδος, μετά την αποτυχία της Πανελλήνιας να ολοκληρώσει την απαιτούμενη αύξηση κεφαλαίου ύψους 170 εκατ. ευρώ. Αν και πρόκειται για μη συστημική τράπεζα, η για τη της Πανελλήνιας ελήφθη από τις ευρωπαϊκές αρχές, καθώς λόγω της γενικότερης άσχημης κατάστασης το εγχώριο τραπεζικό σύστημα βρίσκεται υπό τον συνεχή και αυστηρό έλεγχο των ευρωπαϊκών αρχών. Ετσι, εδώ και λίγες ημέρες, η Τράπεζα της Ελλάδος κάλεσε τις να υποβάλλουν προσφορές για να αποκτήσουν το υγιές κομμάτι της Πανελλήνιας.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζικών πηγών, το συνολικό κόστος για την της τράπεζας θα ανέλθει στα 300 εκατ. ευρώ. Δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό πώς θα καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό, ενώ οι σημερινοί πόροι του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας () είναι αμφίβολο αν μπορούν να καλύψουν το ποσό αυτό μετά την των 11 δισ. ευρώ στο και περίπου 500 εκατ. ευρώ στο Ελληνικό Δημόσιο.

Υπενθυμίζεται ότι τα 11 δισ. ευρώ αν και έχουν επιστραφεί, παραμένουν στη διάθεση του ΤΧΣ για την ανακεφαλαιοποίηση – εξυγίανση τραπεζών. Ωστόσο κάτι τέτοιο απαιτεί έγκριση των ευρωπαϊκών αρχών.

Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, για την κάλυψη του κενού θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και πόροι του Ταμείου Εγγυήσεως Καταθέσεων. Η Πανελλήνια Τράπεζα διαθέτει δίκτυο 25 καταστημάτων σε όλη την Ελλάδα εκ των οποίων τα 10 καταστήματα βρίσκονται στην , ενώ 4 είναι στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία του 2013, η τράπεζα διέθετε συνολικό ενεργητικό 750 εκατ. ευρώ, το χαρτοφυλάκιο δανείων έφτανε τα 650 εκατ. ευρώ, ενώ οι καταθέσεις πελατών τα 513 εκατ. ευρώ.

 

πηγή:kathimerini.gr

"Αλιεύοντας" την είδηση