Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Σε συστημική τράπεζα θα περάσει το υγιές κομμάτι της «Πανελλήνιας»
Σε συστημική τράπεζα θα περάσει το υγιές κομμάτι της «Πανελλήνιας»

Σε συστημική τράπεζα θα περάσει το υγιές κομμάτι της «Πανελλήνιας»

Θέμα ωρών είναι οι τελικές ανακοινώσεις για τη διάσπαση της Πανελλήνιας Τράπεζας και τη μεταβίβαση του υγιούς τμήματός της σε μία από τις συστημικές τράπεζες.

Η διαδικασία ενεργοποιήθηκε από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Εποπτείας της ΕΚΤ και την Τράπεζα της Ελλάδος, μετά την αποτυχία της Πανελλήνιας να ολοκληρώσει την απαιτούμενη αύξηση κεφαλαίου ύψους 170 εκατ. ευρώ. Αν και πρόκειται για μη συστημική τράπεζα, η απόφαση για τη διάσπαση της Πανελλήνιας ελήφθη από τις ευρωπαϊκές αρχές, καθώς λόγω της γενικότερης άσχημης κατάστασης το εγχώριο τραπεζικό σύστημα βρίσκεται υπό τον συνεχή και αυστηρό έλεγχο των ευρωπαϊκών αρχών. Ετσι, εδώ και λίγες ημέρες, η Τράπεζα της Ελλάδος κάλεσε τις συστημικές τράπεζες να υποβάλλουν προσφορές για να αποκτήσουν το υγιές κομμάτι της Πανελλήνιας.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζικών πηγών, το συνολικό κόστος για την αναδιάρθρωση της τράπεζας θα ανέλθει στα 300 εκατ. ευρώ. Δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό πώς θα καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό, ενώ οι σημερινοί πόροι του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) είναι αμφίβολο αν μπορούν να καλύψουν το ποσό αυτό μετά την επιστροφή των 11 δισ. ευρώ στο EFSF και περίπου 500 εκατ. ευρώ στο Ελληνικό Δημόσιο.

Υπενθυμίζεται ότι τα 11 δισ. ευρώ αν και έχουν επιστραφεί, παραμένουν στη διάθεση του ΤΧΣ για την ανακεφαλαιοποίηση – εξυγίανση τραπεζών. Ωστόσο κάτι τέτοιο απαιτεί έγκριση των ευρωπαϊκών αρχών.

Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, για την κάλυψη του κενού θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και πόροι του Ταμείου Εγγυήσεως Καταθέσεων. Η Πανελλήνια Τράπεζα διαθέτει δίκτυο 25 καταστημάτων σε όλη την Ελλάδα εκ των οποίων τα 10 καταστήματα βρίσκονται στην Αττική, ενώ 4 είναι στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία του 2013, η τράπεζα διέθετε συνολικό ενεργητικό 750 εκατ. ευρώ, το χαρτοφυλάκιο δανείων έφτανε τα 650 εκατ. ευρώ, ενώ οι καταθέσεις πελατών τα 513 εκατ. ευρώ.

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση