Βρίσκεστε εδώ:  / ΕΛΛΑΔΑ / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Σε πρώτο πλάνο στην αναζήτηση λύσης Κοτζιάς και Ντιμιτρόφ
Σε πρώτο πλάνο στην αναζήτηση λύσης Κοτζιάς και Ντιμιτρόφ

Σε πρώτο πλάνο στην αναζήτηση λύσης Κοτζιάς και Ντιμιτρόφ

Ενεργότερο ρόλο στις συζητήσεις για την εξεύρεση λύσης στην ονοματολογική διαφορά Αθηνών – Σκοπίων δεσμεύτηκαν να αναλάβουν χθες οι υπουργοί Eξωτερικών των δύο χωρών Νίκος και Νίκολα Ντιμιτρόφ. Οι δύο υπουργοί είχαν χθες τρίωρες συνομιλίες σε της Θεσσαλονίκης, κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης η οποία ανακοινώθηκε αργά προχθές το βράδυ, δίχως, μάλιστα, να γνωστοποιείται η τοποθεσία. Η αιφνιδιαστική συνάντηση Κοτζιά – Ντιμιτρόφ, η επίσπευση των επαφών υπό τον ΟΗΕ, αλλά και η προσπάθεια των δύο κυβερνήσεων να δημιουργήσουν θετική ατμόσφαιρα, είναι ενδεικτικές των προσδο κιών που υπάρχουν και εξακολουθούν να καλλιεργούνται και στις δύο πλευρές των συνόρων. Παρ’ όλα αυτά, όπως έχει φανεί τις τελευταίες ημέρες και στην Ελλάδα, ο δρόμος προς την πιθανή επίλυση της ονοματολογικής διαφοράς είναι μακράν από το να χαρακτηριστεί εύκολα προσπελάσιμος.

Η χθεσινή γνωστοποίηση της προθυμίας των δύο υπουργών να διαδραματίσουν ενεργότερο ρόλο στη διάρκεια των συζητήσεων αφορά όχι μόνο την προσωπική εμπλοκή τους, εφόσον αυτό χρειαστεί, αλλά και την κινητοποίησή τους σε περίπτωση που εμφανιστούν κωλύματα σε διαδικαστικό επίπεδο. Οι υπουργοί και από τις δύο πλευρές εμφανίζονται διατεθειμένοι να μην αφήσουν τη διαδικασία να «βαλτώσει». Ηδη ο Μπουγιάρ Οσμάνι, ο προερχόμενος από την αλβανική μειονότητα αναπληρωτής πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, έχει οριοθετήσει ως απώτατο όριο ωφέλιμης συνέχισης των διαπραγματεύσεων τον ερχόμενο Απρίλιο. Εμπειροι παρατηρητές ανέφεραν ότι, για το εσωτερικό της ΠΓΔΜ, ο πραγματικός για την προώθηση της λύσης θα δοθεί αμέσως μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, όταν και θα πρέπει να αποφασιστεί μέσα στη χώρα αν αυτή η λύση θα εγκριθεί από απλή κοινοβουλευτική πλειοψηφία ή δημοψήφισμα.

Επί της ουσίας των συζητήσεων, δηλαδή περί των πιθανών ονομασιών που έχουν τεθεί ή θα τεθούν επί τάπητος, δεν έγινε γνωστό απολύτως τίποτα πριν ή μετά τη χθεσινή συνάντηση των δύο υπουργών στη Θεσσαλονίκη. Μάλιστα, οι ανακοινώσεις που εξέδωσαν τα δύο υπουργεία Εξωτερικών σε Ελλάδα και ΠΓΔΜ είναι πανομοιότυπες. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από την Αθήνα, οι κ. και Ντιμιτρόφ εξέφρασαν την προσδοκία ότι ο Μάθιου Νίμιτς, ειδικός αντιπρόσωπος του ΟΗΕ για την ονοματολογική διαφορά, θα παρουσιάσει την ερχόμενη Τετάρτη στη Νέα Υόρκη, κατά τη συνάντησή του με τους διαπραγματευτές Ελλάδας και ΠΓΔΜ, «ένα αρχικό πλαίσιο εντός του οποίου θα προωθηθεί η διαδικασία». Επίσης, οι κ. και Ντιμιτρόφ συζήτησαν για τη μεθοδολογία που θα πρέπει να ακολουθηθεί, την προσέγγιση των δύο πλευρών και το πλαίσιο που αφορά το ζήτημα της ονομασίας.

Πηγή: kathimerini
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Παράσυρση άνδρα στο κέντρο του Βόλου #τροχαίο - https://t.co/nbYZYNE24p -

  • Πρόσληψη ενός έκτακτου πλοηγού στο Λιμεναρχείο Βόλου #ΚεντρικόΛιμεναρχείοΒόλου - https://t.co/Dugzr1pAVc -

  • Έργα ύψους 10,3 εκατ. ευρώ στον Αλμυρό #Αλμυρός - https://t.co/WihD9EW2Yi -

"Αλιεύοντας" την είδηση