Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Σε ναυάγιο και η νέα διάσκεψη για το ΕΣΡ
Σε ναυάγιο και η νέα διάσκεψη για το ΕΣΡ

Σε ναυάγιο και η νέα διάσκεψη για το ΕΣΡ

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Βουλή, την περασμένη Πέμπτη, για τις τροπολογίες του Νίκου Παππά με τις οποίες επιστρέφονται οι αρμοδιότητες για τη διεξαγωγή διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές συχνότητες στο ΕΣΡ, καταδεικνύει ότι η επίτευξη συμφωνίας στην αυριανή Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής για την επανασύσταση του ΕΣΡ οδηγείται σε ναυάγιο.

Το κλίμα, που μεταδίδεται από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, για μια τέτοια εξέλιξη προδιαθέτει, όσο και αν στην κυβέρνηση επισήμως αρνούνται να το παραδεχθούν.

Υιοθετώντας το σύνθημα «θα τους ταράξουμε στη συναίνεση», το Μέγαρο Μαξίμου έχει διαμορφώσει τη στρατηγική του με επίκεντρο την έκθεση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως ενός παράγοντα που σκοπίμως παρακωλύει τη διαδικασία προκειμένου να εξυπηρετήσει την παράταση της κατάστασης στο τηλεοπτικό τοπίο ως έχει. Βεβαίως, από το επιτελείο του κ. Αλέξη σπεύδουν να προεξοφλήσουν και να υπογραμμίσουν ότι η αισιοδοξία για την επίτευξη συμφωνίας αύριο εκκινεί από τη βάση που διαμορφώθηκε την προηγούμενη Δευτέρα, όταν την πρόταση του προέδρου της Βουλής για τη σύνθεση του ΕΣΡ με πρόεδρο τον Ροδόλφο Μορώνη και αντιπρόεδρο τον Βασίλη Μουλόπουλο υποστήριξαν Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι. Με βάση την εκεί στάση των δύο κομμάτων, από το πρωθυπουργικό επιτελείο επιλέγουν την ανάγνωση ότι θα διατηρήσουν την ίδια θέση και αύριο. Βεβαίως, και από την πλευρά της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και από το Ποτάμι έχουν φροντίσει να διαμηνύσουν ότι η αυριανή διαδικασία θα αξιολογηθεί από το μηδέν και ότι δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η συμφωνία τους.

Εφόσον η στάση τους μεταβληθεί αύριο, ο σχεδιασμός της κυβέρνησης, όσον αφορά την εκτίμηση ότι η Ν.Δ. θα βρεθεί απομονωμένη, ναυαγεί. Σε αυτό το σενάριο, πάντως, εμφανίζονται να έχουν επενδύσει στην κυβερνητική ηγεσία. Στην απομόνωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία θα μπορούσε να επιφέρει σημαντικό πολιτικό κόστος και να δώσει στην κυβέρνηση την ευκαιρία να πάρει τη ρεβάνς για την ήττα που έχει υποστεί στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών.

Ήδη έχει γίνει προεργασία για την επιχειρηματολογία εναντίον της Ν.Δ., στην οποία η κυβέρνηση θα επιρρίψει την απόλυτη ευθύνη για το ναυάγιο –στην περίπτωση που αυτή η εξέλιξη προκύψει αύριο– και, ταυτόχρονα, θα της καταλογίσει τακτικισμούς για να παρεμποδιστεί πάση θυσία οποιαδήποτε αλλαγή στο τηλεοπτικό τοπίο. Εάν η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι μεταβάλλουν της στάση τους σε σχέση με την περασμένη Δευτέρα, τότε θα μπουν επίσης στο κάδρο της κυβέρνησης, όσον αφορά την υπαιτιότητα αδυναμίας συγκρότησης του ΕΣΡ.

Το ερώτημα, ασφαλώς, είναι ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης, εάν ναυαγήσει αύριο η ανασύσταση του ΕΣΡ. Το θέμα απασχόλησε τη της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ το βράδυ της Πέμπτης, αμέσως μετά την ψηφοφορία για τις τροπολογίες Παππά στη Βουλή, όπου και διεφάνη ότι η επίτευξη συναίνεσης απομακρύνεται. Επισήμως, από το Μαξίμου αναφέρουν ότι «όταν μιλάς για το Plan B, καις το Plan A» και προσπαθούν να κρατήσουν κλειστά τα χαρτιά τους. Ωστόσο, οι επιλογές δεν είναι απεριόριστες. Κατ’ αρχάς, υπάρχει το θέμα των προσωρινών αδειών, στις οποίες η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι θα προχωρήσει, μέχρι να γίνει ξανά ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές συχνότητες. Εφόσον επανασυσταθεί το ΕΣΡ αύριο, η σχετική αρμοδιότητα θα δοθεί εκεί.

Διαφορετικά, η κυβέρνηση αναμένεται να προχωρήσει στην προαναγγελθείσα νομοθετική ρύθμιση, μέσω της οποίας η ίδια θα δώσει τις προσωρινές άδειες. Τα σχετικά βήματα, πάντως, γίνονται με μεγάλη προσοχή, καθώς είναι έκδηλος ο φόβος μιας νέας πολιτικής ήττας, εξαιτίας νομικών περιπλοκών στη διαδικασία.

Και, βεβαίως, το μεγάλο ερώτημα, εάν αύριο δεν συγκροτηθεί ΕΣΡ, είναι πώς θα προχωρήσει η κυβέρνηση, που δηλώνει ότι ο διαγωνισμός για τις άδειες θα πρέπει οπωσδήποτε να γίνει, προκειμένου να ρυθμιστεί το τηλεοπτικό τοπίο. Σε αυτή την περίπτωση δεν θα πρέπει να αποκλείεται αξιοποίηση της δυνατότητας που έχει η κυβερνητική πλειοψηφία για αλλαγή του κανονισμού της Βουλής προκειμένου να προκύψει νέα σύνθεση στη Διάσκεψη των Προέδρων, η οποία θα δώσει την –απαιτούμενη για τη συγκρότηση του ΕΣΡ– πλειοψηφία 4/5.

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση