Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Σε κατάσταση συναγερμού η Ν.Δ.
Σε κατάσταση συναγερμού η Ν.Δ.

Σε κατάσταση συναγερμού η Ν.Δ.

Στις οργνωτικές κι πολιτικές προϋποθέσεις ώστε να φτάσει με τους πλέον ευνοϊκούς όρους για τον ίδιο και τη Ν.Δ. στις κάλπες επικεντρώνεται, πλέον, ο κ. Κυριάκος .

Η αποστροφή του πρωθυπουργού στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ περί εκλογών και, κυρίως, η προσπάθειά του να «χρεώσει» οποιαδήποτε δυσμενή εξέλιξη στην αξιολόγηση με τη στάση και της Ν.Δ., συνιστούν για το επιτελείο Μητσοτάκη όχι απλώς ενδείξεις αλλά της πολιτικής αδυναμίας στην οποία περιέρχεται πλέον ο κ. Αλέξης ς.

Εκλογικές σκέψεις του πρωθυπουργού διακρίνει η Πειραιώς και στον πολιτικό ανταρτοπόλεμο που έχει ξεκινήσει η Κουμουνδούρου, με πλέον πρόσφατα παρα τη μετάθεση της συνεδρίασης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ώστε να ακολουθήσει την αντίστοιχη των γαλάζιων βουλευτών ή την ξαφνική του κ. να περιοδεύσει στη Θράκη, γεγονός που ανάγκασε τον κ. Μητσοτάκη να αναβάλει δική του προγραμματισμένη επίσκεψη στην ίδια περιφέρεια ώστε να αποτραπεί η αρνητική εικόνα δύο πολιτικών αρχηγών που αντιπαρατίθενται λίγα χιλιόμετρα μακριά από την σε επιθετικό εκνευρισμό ευρισκόμενη Τουρκία.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. εισέρχεται στη νέα αυτή πολιτική περίοδο ουσιαστικά ενισχυμένος. Όχι μόνον διότι, όπως με ικανοποίηση σημειώνουν από την Πειραιώς, το αίτημά του για πρόωρες εκλογές επιβεβαιώνεται από τις εξελίξεις στην οικονομία και στα εθνικά θέματα (αμφότερα απόρροια της έλλειψης αξιοπιστίας και κύρους της ελληνικής κυβέρνησης), αλλά και ως αποτέλεσμα των αλλαγών που δρομολογήθηκαν στην κοινοβουλευτική ομάδα της Ν.Δ. και στην εσωτερική λειτουργία του κόμματος.

Ως προς την πολιτική ουσία, ο κ. έχει πλέον αρκετά επιχειρήματα στην υπέρ εκλογών φαρέτρα του: τη συνεχιζόμενη εμπλοκή με την αξιολόγηση, τη βαθιά δυσπιστία των θεσμών έναντι των πραγματικών προθέσεων της κυβέρνησης και, κυρίως, τα γκρίζα σύννεφα που μαζεύονται στο πεδίο των εθνικών θεμάτων. Παρά το γεγονός ότι η Πειραιώς έχει αποφύγει τη δημόσια κριτική, η εικόνα, ενδεικτικά, του κυβερνητικού εκπροσώπου να αποφεύγει να τοποθετηθεί για τις προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν την ίδια στιγμή που το υπουργείο Εξωτερικών εξέδιδε μία πολύ αυστηρή και ενώ εκκρεμούσε η συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον Τούρκο πρόεδρο, προκάλεσε έντονο προβληματισμό: Είτε η κυβέρνηση δεν έχει έγκαιρη και σωστή εικόνα για τις εξελίξεις είτε στο εσωτερικό της υπάρχουν περισσότερα από ένα κέντρα λήψης αποφάσεων, σημείωνε στην «Κ» ηγετικό στέλεχος της Ν.Δ., καταλήγοντας πως «είτε στη μία είτε στην άλλη εκδοχή, περιθώρια εφησυχασμού δεν υπάρχουν».

Ως προς τα εσωκομματικά, στην Πειραιώς μπορεί να ξορκίζουν κάθε σχετική συζήτηση, ωστόσο οι επιλογές του κ. Μητσοτάκη αποτυπώνουν σαφώς την πρόθεσή του να ανακατέψει την τράπουλα. Ήδη έσπευσε να σημειώσει και μάλιστα παραπάνω από μία φορές ότι η «σκιώδης» κυβέρνηση δεν συνιστά πρόκριμα για την… κανονική, ενώ μέσω του ανασχηματισμού, ο κ. Μητσοτάκης φρόντισε να δώσει και επίσημα αρμοδιότητες στον στενό του συνεργάτη και, όπως φαίνεται πρόσωπο – κλειδί της προεκλογικής στρατηγικής της Ν.Δ., κ. Τάκη Θεοδωρικάκο. Υπό τον τίτλο του συντονιστή του στρατηγικού σχεδιασμού και της επικοινωνιακής ομάδας μπορεί πλέον με μεγαλύτερη ευχέρεια να χαράξει την επικοινωνιακή και πολιτική γραμμή του κόμματος.

Οι κύριες αναφορές του κ. Μητσοτάκη αφορούν την υπέρβαση των κομματικών γραμμών του παρελθόντος, με προφανή στόχο να προσελκύσει στη Ν.Δ. το συντριπτικό ποσοστό των πολιτικά «άστεγων» ψηφοφόρων του Κέντρου. Στην Πειραιώς έχουν διαβάσει καλά το δημοσκοπικό προφίλ των εκλογέων και κρίνουν ότι τα περιθώρια διεύρυνσης της παράταξης προς τα Δεξιά είναι περιορισμένα. Αντιθέτως, με την πλειονότητα των πολιτών να τοποθετείται από το Κέντρο και προς Αριστερά και τους πολιτικούς σχηματισμούς του χώρου (ΠΑΣΟΚ και κυρίως Ποτάμι) αποδυναμωμένους, ο κ. Μητσοτάκης θα επιμείνει στην κεντρώα γραμμή.

 

Ο κ. Μητσοτάκης, μετά την περιοδεία στην Ήπειρο και την επίσκεψη από Δευτέρα σε Βουλγαρία και Σερβία, αναμένεται να συνεχίσει τον κύκλο των επισκέψεών του στο λεκανοπέδιο και των περιοδειών, ενώ κρίσιμη θα είναι και η πολιτική αντιπαράθεση με τον κ. Τσίπρα για τον προϋπολογισμό. Με εντατικούς ρυθμούς προχωρούν και η, υπό τον κ. Κ. Χατζηδάκη, διαμόρφωση του νέου κυβερνητικού προγράμματος αλλά και οι συζητήσεις για τις λίστες του κόμματος, καθώς στη Ν.Δ. εκτιμούν πια πως ο κ. Τσίπρας έχει βάλει, για τα καλά στο τραπέζι, το σενάριο των εκλογών.

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση