Βρίσκεστε εδώ:  / ΕΛΛΑΔΑ / ΘΕΣΣΑΛΙΑ / Σε ημερίδα για την Προσφυγική Κρίση στην Ελλάδα ο αντιπεριφερειάρχης Χρ. Καλομπάτσιος
Σε ημερίδα για την Προσφυγική Κρίση στην Ελλάδα ο αντιπεριφερειάρχης Χρ. Καλομπάτσιος

Σε ημερίδα για την Προσφυγική Κρίση στην Ελλάδα ο αντιπεριφερειάρχης Χρ. Καλομπάτσιος

Σε ημερίδα με θέμα “Η Προσφυγική Κρίση στην Ελλάδα – Φέρνοντας κοντά την Ανθρωπιστική Κοινότητα με την αντίστοιχη της Πολιτικής Προστασίας” συμμετείχε ο αντιπεριφερειάρχης Προσφυγικού-Μεταναστευτικού, Κοινωνικής Μέριμνας και Εθελοντισμού Χρήστος Καλομπάτσιος εκπροσωπώντας την Θεσσαλίας. Η ημερίδα διοργανώθηκε από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (Γ.Γ.Π.Π.) με την Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας και Επιχειρήσεων Ανθρωπιστικής Βοήθειας (DG ECHO).

Τις εργασίες της ημερίδας άνοιξε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νικόλαος Τόσκας, ενώ χαιρετισμούς απεύθυναν ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης , ο Πολιτικής Προστασίας ιάννης Καπάκης και μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος ο επίτροπος, αρμόδιος για θέματα Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Χρήστος Στυλιανίδης.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο Peter Paul Coleiro εκπροσωπώντας τη Μαλτέζικη Προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε, ο Johannes Luchner διευθυντής της Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών της DG ECHO, ο Αναστάσιος Σαλτέρης Υποδοχής του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, ο Τζανέτος Φιλιππάκος αναπληρωτής Υπουργείου Εσωτερικών, ο Γεώργιος Φλωρεντής ειδικός γραμματέας της Ειδικής Υπηρεσίας Επικοινωνιακού Σχεδιασμού Προσφυγικής και Μεταναστευτικής Πολιτικής της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας και ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος, Βασίλειος Καπέλιος. Επίσης, στην ημερίδα έλαβαν μέρος εκπρόσωποι των κρατών-μελών (κ-μ), των 13 Περιφερειών της χώρας, καθώς και των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, στην ομιλία του- αφού συνεχάρη τόσο την DG ECHO όσο και την Γ.Γ.Π.Π για την πρωτοβουλία της συνδιοργάνωσης αυτής της ημερίδας- τόνισε την προστιθέμενη αξία που δίνει η πιστοποίηση της Γ.Γ.Π.Π ως Member State’s Specialized Agency (MSSA) και το στρατηγικό πλεονέκτημα που διαθέτει πλέον για την υλοποίηση προγραμμάτων εκτός Ελλάδος με κύριο πεδίο δράσης τα Βαλκάνια και την Μέση . Επίσης, αναφέρθηκε στις χρονοβόρες διαδικασίες για την αποστολή των ειδών ανθρωπιστικής βοήθειας, υπογραμμίζοντας παράλληλα το πολύ υψηλό μεταφορικό κόστος μέχρι να φτάσουν τα είδη στον τελικό τους προορισμό.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής ευχαρίστησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την συνεισφορά της στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης στη χώρα μας και επεσήμανε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί αναφερόμενος στην συνέχεια στα προβλήματα που αντιμετωπίστηκαν κατά τη διαχείριση της πρωτόγνωρης προσφυγικής κρίσης. Ο κ. τόνισε την ανάγκη να ξέρουν όλοι που πάνε τα χρήματα της και έκανε ρητή στο γεγονός ότι πρέπει να υπάρχει ξεκάθαρη αρμοδιότητα (mandate) όλων των εμπλεκόμενων οργανισμών, προκειμένου να υπηρετείται η διαφάνεια, όπως αυτή υπαγορεύεται από τις ευρωπαϊκές αρχές.

Ο γενικός γραματέας Πολιτικής Προστασίας έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στα διδάγματα που αποκόμισε τόσο η ΓΓΠΠ, όσο και ευρύτερα ο κρατικός μηχανισμός από τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, καθώς και στην τεχνογνωσία που προέκυψε μέσω αυτής της εμπειρίας. Τέλος αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα δημιουργίας μιας κεντρικής ευρωπαϊκής αποθήκης σε προκαθορισμένο στρατηγικό σημείο, ώστε αν κάποιο – μέλος της βρίσκεται σε ανάγκη να υπάρχει ικανό απόθεμα ανθρωπιστικών ειδών, άμεσα διαθέσιμο, προκαθορισμένων προδιαγραφών.

Κατά την διάρκεια των εργασιών που ακολούθησαν εξετάστηκε διεξοδικά τόσο η εφαρμογή του νέου κανονισμού σχετικά με την παροχή έκτακτης ανάγκης εντός Ε.Ε.(ESI), όσο και τα θέματα που αφορούν στην διασύνδεση όλων των εμπλεκόμενων φορέων σε Διεθνή, Εθνικό και Περιφερειακό επίπεδο.

Τέλος στα θέματα όπου δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση ήταν μεταξύ άλλων η ανάγκη υιοθέτησης μιας κοινής επιχειρησιακής ορολογίας, η απλούστευση των διαδικασιών και η ανάδειξη μιας ολιστικής προσέγγισης στην διαχείριση παρόμοιων καταστάσεων.

Στο πλαίσιο της ημερίδας ο αντιπεριφερειάρχης Χ. Καλομπάτσιος είχε συνάντηση με τον υπουργό Γ. Μουζάλα, με τον οποίο συζήτησαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος πάνω στο προσφυγικό-μεταναστευτικό.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • #ξυλοδαρμός Πακιστανού στα Κανάλια #ξυλοδαρμός - https://t.co/qJU2pYVhT3 -

  • Έργα οδικής ασφάλειας σε περιοχές του Βόλου #έργαοδικήςασφάλειας - https://t.co/NKSIuVxnTo -

  • Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας αποκτά ο Δήμος Αλοννήσου #ΔήμοςΑλοννήσου - https://t.co/jor6ECiQtV -

"Αλιεύοντας" την είδηση