Βρίσκεστε εδώ:  / ΕΛΛΑΔΑ / Σε Ηγουμενίτσα, Βιέννη και Turda τα Ευρωπαϊκά βραβεία βιώσιμης κινητικότητας
Σε Ηγουμενίτσα, Βιέννη και Turda τα Ευρωπαϊκά βραβεία βιώσιμης κινητικότητας

Σε Ηγουμενίτσα, Βιέννη και Turda τα Ευρωπαϊκά βραβεία βιώσιμης κινητικότητας

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε στις 21/3, σε τελετή στις Βρυξέλλες, τους νικητές του βραβείου European Mobility Week  (Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας) και του βραβείου Σχεδιασμού Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ).

 

Η Βιέννη έλαβε το βραβείο European Mobility Week  2017 στην κατηγορία των μεγάλων δήμων, ενώ η Ηγουμενίτσα αναδείχτηκε εναρκτήρια νικήτρια στη νέα κατηγορία των μικρότερων κοινοτήτων (κάτω των 50 000 κατοίκων), που προστέθηκε πρόσφατα. Το 6ο  βραβείο Σχεδιασμού Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας έλαβε η Turda (Ρουμανία).

 Η Μεταφορών Βιολέτα Μπουλτς δήλωσε: «Τα συγχαρητήριά μου στον κάθε νικητή. Με τις δράσεις τους, η Βιέννη, η Ηγουμενίτσα και η Turda δημιουργούν μια πιο βιώσιμη Ευρώπη. Βοηθούν επίσης τους κατοίκους τους να μετακινούνται καθαρότερα, υγιεινότερα και πιο ευχάριστα. Ελπίζω ότι οι εν λόγω πόλεις θα εμπνεύσουν κι άλλες να επωφεληθούν από το βασικό μήνυμα του European Mobility Week  — η βιώσιμη κινητικότητα είναι η σωστή επιλογή για όλους.»

 Ο Περιβάλλοντος, Θαλάσσιας Πολιτικής και Αλιείας,  Καρμένου Βέλα, δήλωσε τα εξής:« Η εβδομάδα κινητικότητας κάθε χρόνο γίνεται μεγαλύτερη! Αποδεικνύεται περίτρανα, χρόνο με τον χρόνο, ότι το πράσινο είναι το αγαπημένο χρώμα του καθενός. Πράσινο σημαίνει καθαρό, σημαίνει βολικό, και σημαίνει μια πόλη όπου ο κόσμος θεωρεί ότι είναι εύκολο να ζει και να κινείται. Και το σημαντικότερο, είναι καλύτερο για την υγεία σας. Τα συγχαρητήρια μου στους νικητές – έχουν καταλάβει τι πραγματικά χρειάζονται οι πολίτες

 Το βραβείο European Mobility Week αναδεικνύει τοπικές αρχές που καταβάλλουν σοβαρές προσπάθειες για να προάγουν τη βιώσιμη αστική κινητικότητα, ενώ το βραβείο ΣΒΑΚ αναγνωρίζει εξαιρετικές περιπτώσεις σχεδιασμού βιώσιμης αστικής κινητικότητας. Το φετινό βραβείο ΣΒΑΚ έδωσε έμφαση στην από κοινού κινητικότητα κατά τη διαδικασία σχεδιασμού.

 Η Ηγουμενίτσα, η Βιέννη και η Turda επιλέχθηκαν από ανεξάρτητη ομάδα εμπειρογνωμόνων κινητικότητας και μεταφορών και θα λάβουν από ένα διαφημιστικό βίντεο η καθεμιά, όπου προβάλλονται τα επιτεύγματά τους.

 Τα βραβεία επέδωσε στις πόλεις η Μεταφορών Βιολέτα Μπουλτς και ο γενικός διευθυντής Περιβάλλοντος,  Daniel Calleja, κατά τη διάρκεια τελετής στις Βρυξέλλες.

Ο Δήμος Ηγουμενίτσας τιμήθηκε διότι προέβαλε υποδειγματικά τα οφέλη της βιώσιμης κινητικότητας στους κατοίκους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που ζουν σε γειτονικές κωμοπόλεις. Οι κάτοικοι μπορούσαν να επωφελούνται από δωρεάν μεταφορά με λεωφορείο σε επιλεγμένους χρόνους, να λάβουν μέρος σε ποδηλατικές εκδηλώσεις στην της πόλης και να συμμετέχουν σε πολιτιστικές πεζοπορίες στο δάσος. Διοργανώθηκαν σεμινάρια σχετικά με τη βιώσιμη κινητικότητα με μαθητές δημοτικού, μαζί με έκθεση ζωγραφικής για σχολικής ηλικίας σχετικά με τα οφέλη της ποδηλασίας και της πεζοπορίας. Ο δήμος προκήρυξε επίσης διαγωνισμό φωτογραφίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, επιβραβεύοντας με ένα ποδήλατο τον φωτογράφο της καλύτερης εικόνας για τη βιώσιμη κινητικότητα.

Το Lindau (Γερμανία) και το Tivat (Μαυροβούνιο) ήταν επίσης επικρατέστερες στην νέα αυτή κατηγορία.

 Ιστορικό

Η εκστρατεία European Mobility Week διαρκεί από τις 16 έως τις 22 Σεπτεμβρίου κάθε χρόνο, και παρέχει σε πόλεις και κωμοπόλεις την ευκαιρία να δοκιμάσουν βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις μεταφοράς. Παροτρύνοντας τα άτομα να επιλέγουν βιώσιμα μέσα μεταφοράς όπως το περπάτημα και η ποδηλασία, μπορούμε να μειώσουμε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, να βελτιώσουμε την ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε και να καταστήσουμε τις αστικές περιοχές μας πιο ευχάριστους τόπους διαβίωσης και εργασίας.

Το 2017 ήταν η πιο επιτυχημένη έκδοση της European Mobility Week μέχρι σήμερα, με συμμετοχή περισσότερων από 2 500 πόλεων και κωμοπόλεων.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Εμβολιασμός: Ανοίγει απόψε η πλατφόρμα για την 3η δόση στους 3 μήνες #εμβολιασμόςCovid - https://t.co/NPSQgZQWDC -

  • #φωτιά σε βανάκι στους Αγ. Θεοδώρους Αλμυρού #φωτιά - https://t.co/amsEm2bbVU -

  • Στο πλευρό των ΑΜΕΑ η Περιφέρεια Θεσσαλίας #ΑμέΑ - https://t.co/iQ224x2qxu -

"Αλιεύοντας" την είδηση