Βρίσκεστε εδώ:  / ΕΛΛΑΔΑ / Σε εξέλιξη η επιχείρηση εκκένωσης του καταυλισμού της Ειδομένης
Σε εξέλιξη η επιχείρηση εκκένωσης του καταυλισμού της Ειδομένης

Σε εξέλιξη η επιχείρηση εκκένωσης του καταυλισμού της Ειδομένης

Απολύτως ομαλά εξελίσσεται η διαδικασία μετεγκατάστασης των προσφύγων από την περιοχή της Ειδομένης που άρχισε περίπου στις έξι και μισή το πρωί.

Μέχρι στιγμής έχουν μεταφερθεί συνολικά από τον καταυλισμό σε οργανωμένες δομές φιλοξενίας στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης 1.110 πρόσφυγες. Nωρίτερα, πέντε λεωφορεία πήγαν σε πρώην βιομηχανικό εργοστάσιο στη Σίνδο και ένα στο Δερβένι. Σε αυτά επέβαιναν και .

Μιλώντας στο «Mega», ο εκπρόσωπος για το προσφυγικό, Γιώργος Κυρίτσης δήλωσε πως στόχος της κυβέρνησης είναι, μέσα στην επόμενη εβδομάδα, να εκκενωθεί η Ειδομένη. Πρόσθεσε πως την τελευταία εβδομάδα μετακινήθηκαν 2.500 άτομα από την Ειδομένη προς κέντρα φιλοξενίας και χθες μερικές εκατοντάδες.

Η διαδικασία εκκένωσης θα διαρκέσει μερικές μέρες, ενώ, σύμφωνα με της αστυνομίας, οι πρόσφυγες και μετανάστες θα μεταφέρονται σε κέντρα φιλοξενίας που είναι ήδη έτοιμα. Χώροι φιλοξενίας υπάρχουν μέχρι στιγμής για περίπου 6.500 άτομα και αναμένονται να δημιουργηθούν σύντομα και άλλα κέντρα, προκειμένου να φιλοξενήσουν τους περίπου 10.000 ανθρώπους που βρίσκονταν επί μήνες στην Ειδομένη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας οι ΜΚΟ στις οποίες εξακολουθεί να επιτρέπεται η στην Ειδομένη αλλά με μόλις πέντε άτομα προσωπικό από την καθεμία είναι οι ακόλουθες: Γιατροί χωρίς Σύνορα, Γιατροί του Κόσμου, Praxis, Arsis, Intervolve, Samaritans Purse, Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Oikopolis, Ερυθρός Σταυρός και Hot Food Eidomeni.

Τα μέλη των υπόλοιπων οργανώσεων που τυχόν θα εντοπιστούν στον χώρο θα κρατούνται από την .

Στην επιχείρηση μετεγκατάστασης από την Ειδομένη παίρνουν μέρος αστυνομικοί από διάφορες υπηρεσίες της Βόρειας Ελλάδας, τη , αλλά και διμοιρίες των ΜΑΤ που μετακινήθηκαν από την Αττική.

Ειδικότερα, στο Κιλκίς συγκεντρώθηκαν για την επιχείρηση ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις από όμορους νομούς, ενώ χθες έφτασαν στην περιοχή 9 διμοιρίες της Υποδιεύθυνσης Αποκατάστασης Τάξης (πρώην ΜΑΤ) από την Αθήνα, προκειμένου να πάρουν μέρος, εάν οι συνθήκες το απαιτήσουν, στην επιχείρηση μετακίνησης των μεταναστών και προσφύγων από τον καταυλισμό σε ανοικτά κέντρα φιλοξενίας περιμετρικά της Θεσσαλονίκης.

Τα σχέδια για την εκκένωση εκπονήθηκαν το προηγούμενο διάστημα και προβλέπουν ευρείας κλίμακας , στην οποία θα πάρουν μέρος 30 διμοιρίες της ΥΑΤ και της Υποδιεύθυνσης Μέτρων Τάξης (ΥΜΕΤ), Ομάδες Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας () αλλά και αστυνομικοί με πολιτικά από υπηρεσίες Ασφαλείας της Βόρειας Ελλάδας. Επιπλέον, ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ. πετάει πάνω από τον καταυλισμό και μεταφέρει σε πραγματικό χρόνο εικόνα στο κέντρο επιχειρήσεων του Αρχηγείου, απ’ όπου θα γίνεται ο κεντρικός συντονισμός των δυνάμεων.

 

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Έργα οδικής ασφάλειας σε περιοχές του Βόλου #έργαοδικήςασφάλειας - https://t.co/NKSIuVxnTo -

  • Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας αποκτά ο Δήμος Αλοννήσου #ΔήμοςΑλοννήσου - https://t.co/jor6ECiQtV -

  • Αιτήσεις για μόνιμες θέσεις καθηγητών στη Μαγνησία #ΑΣΕΠ - https://t.co/S1QrObMjZk -

"Αλιεύοντας" την είδηση