Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Σε αναζήτηση ενός επώδυνου συμβιβασμού
Σε αναζήτηση ενός επώδυνου συμβιβασμού

Σε αναζήτηση ενός επώδυνου συμβιβασμού

Το ξεκθάρισμ του τοπίου από τους θεσμούς, σε σχέση με τις απ τους για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, περιμένει η κυβέρνηση πριν ανοίξει η ίδια τα χαρτιά της, θέτοντας ως ορόσημο τη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου, οπότε το ΔΝΤ θα δημοσιοποιήσει την έκθεσή του για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Το οικονομικό επιτελείο δεν σκοπεύει να προχωρήσει στο επόμενο βήμα, περιμένοντας την κρίσιμη έκθεση του Ταμείου και την αντίδραση των ευρωπαϊκών θεσμών σε αυτήν, ώστε να κινηθεί αναλόγως. Παράλληλα, η κυβέρνηση ποντάρει πάλι στην πολιτική διαπραγμάτευση, ξεκινώντας από τις επαφές που θα έχει σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στη Μάλτα. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να έχει συναντήσεις με την καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Οι πληροφορίες, πάντως, αναφέρουν ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται πακέτο συμβιβαστικών προτάσεων, υπό την προϋπόθεση ότι το ΔΝΤ θα υποχωρήσει έναντι της απαίτησής του για μέτρα 4,6 δισ. . Κάτι που θεωρείται πιθανό, υπό το φως και της υπεραπόδοσης των δημοσιονομικών στόχων το 2016. Εφόσον γίνει η υποχώρηση αυτή και υπό την προϋπόθεση, επίσης, ότι οι θεσμοί δεν θα επιμείνουν σε δραστικές επεμβάσεις στα εργασιακά και κυρίως στο όριο απολύσεων, οι πληροφορίες από του οικονομικού επιτελείου αναφέρουν ότι η κυβέρνηση θα ήταν διατεθειμένη να νομοθετήσει από τώρα ένα μέρος των απαιτήσεων των θεσμών (βασικά τη μείωση του αφορολογήτου, αρχής γενομένης από τα του ) και να μεταφέρει στον «κόφτη» τα υπόλοιπα (βασικά την περικοπή των συντάξεων).
Σε κάθε περίπτωση, ο υπουργός Οικονομικών φέρεται αποφασισμένος να δδικήσει ισχυρή πολιτική κάλυψη από την κυβέρνηση και τα ανώτερα κομματικά όργανα, αν πρόκειται να προχωρήσει στη λήψη επώδυνων μέτρων.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση