Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Σε 500.000 ιδιοκτήτες ακινήτων ο λογαριασμός των νέων αντικειμενικών
Σε 500.000 ιδιοκτήτες ακινήτων ο λογαριασμός των νέων αντικειμενικών

Σε 500.000 ιδιοκτήτες ακινήτων ο λογαριασμός των νέων αντικειμενικών

Σε περισσότερους από μισό εκατομμύριο στέλνει η κυβέρνηση τον λογαριασμό των νέων αντικειμενικών αξιών. Πρόθεσή της είναι να μεταφέρει το βάρος σε όσους έχουν ακίνητη περιουσία άνω των 200.000 ευρώ, αυξάνοντας σημαντικά τους συντελεστές υπολογισμού του συμπληρωματικού .

Τα αρχικά σχέδια για επαναφορά του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας ή της φορολόγησης της οικογενειακής ακίνητης περιουσίας παραπέμπονται, τουλάχιστον για το 2018, στις ελληνικές καλένδες, καθώς ο και η δυσκολία αναπροσαρμογής των νέων τιμών ζώνης δεν επιτρέπουν τη δημιουργία σεναρίων που μπορούν να γυρίσουν μπούμερανγκ στην , τη στιγμή μάλιστα που θα βρίσκονται σε εξέλιξη οι συζητήσεις για την έξοδο από το μνημόνιο, αλλά και για την του χρέους.

Οπως αναφέρει στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, όλα θα κριθούν από τις νέες αντικειμενικές αξίες οι οποίες θα εξισωθούν με τις . Μάλιστα, σημειώνει ότι σε αρκετές περιοχές της χώρας με βάση τις μέχρι τώρα ενδείξεις αλλά και τα στοιχεία μεγάλων γραφείων που ασχολούνται με εκτιμήσεις ακινήτων, οι νέες αντικειμενικές αξίες θα είναι μειωμένες. Ωστόσο, σημειώνει το ίδιο στέλεχος, θα υπάρξουν και αυξήσεις κυρίως στις «» περιοχές των αστικών κέντρων. Συγκεκριμένα, αναμένεται να αυξηθούν οι τιμές της εφορίας σε Πέραμα, Κερατσίνι, Δραπετσώνα (περίπου 40%), ενώ αντίθετα θα μειωθούν στις ακριβές περιοχές όπως το Ψυχικό, η Εκάλη η Βούλα κ.λπ. Οπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς ακινήτων, οι νέες αξίες θα «σβήσουν» από τον χάρτη τιμές της τάξεως των 600 και των 700 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, επισημαίνοντας ότι η ελάχιστη τιμή ζώνης θα προσεγγίσει τα επίπεδα των 1.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Σε πολλές συνοικίες του Λεκανοπεδίου, όπως η Δραπετσώνα, τα Λιόσια, το Κερατσίνι, η Ελευσίνα, οι αντικειμενικές τιμές αναμένεται να αυξηθούν ακόμη και πάνω από 40%. Οι ανατροπές στις αντικειμενικές θα προκαλέσουν ντόμινο αυξήσεων σε 21 φόρους και που επιβαρύνουν τα . Παράγοντες της αγοράς υποστηρίζουν ότι κατά μέσον όρο οι αντικειμενικές αξίες είναι μειωμένες έως και 40% από τις πραγματικές. Βέβαια, υπάρχουν και περιπτώσεις αγοραπωλησιών όπου η τιμή πώλησης ήταν κατά 70% κάτω από την αντικειμενική τους αξία.

Πηγή: kathimerini
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση