Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΑΙΔΕΙΑ » Α'-Β' ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ » Σχολικό έτος με κενά χωρίς τέλος
Σχολικό έτος με κενά χωρίς τέλος

Σχολικό έτος με κενά χωρίς τέλος

Ρεκόρ κενών θέσεων σε ετήσι βάση ναμένεται τη σχολική χρονιά που αρχίζει σήμερα, ενώ στον αέρα είναι τα ολοήμερα στην Αττική. Ενώ πέρυσι για όλο τον χρόνο οι κενές θέσεις ήταν 3.000 και στις δύο βαθμίδες, οι εκτιμήσεις για το σχολικό έτος 2015 – ο αριθμός θα υπερδιπλασιαστεί στις 6.500. Με αμηχανία χθες η υπηρεσιακή υπουργός Φρόσω Κιάου (παρ' όλο που εκείνη δεν είναι υπεύθυνη για το πρόβλημα, αλλά ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Τάσος Κουράκης) παραδέχθηκε ότι «θα προσπαθήσουμε να ανοίξουν όλα τα ». Δεν απέκλεισε, πάντως, «κάποια δημοτικά σε απομακρυσμένες περιοχές της χς να μην ανοίξουν».

Και αν ανοίξουν τα σχολεία, πώς θα γίνει; Στη Λακωνία, όπως αποκάλυψε χθες η «Κ», ο διευθυντής αναζήτησε εθελοντές για να τελέσουν τον αγιασμό σε κλειστά σχολεία. «Σε περίπτωση που δεν υπάρχει εθελοντική προσφορά, θα τοποθετηθεί ο τελευταίος τοποθετηθείς», λέει στο έγγραφό του, ενώ ως λύση προκρίνεται για τη διδασκαλία κάποιων μαθημάτων (π.χ. αισθητική, γυμναστική, ερευνητική εργασία) να ενώνονται τα επιμέρους τμήματα υπό ένα δάσκαλο κάποιας ειδικότητας. Ουσιαστικά, κάποια σχολεία θα καταλήξουν πάρκινγκ παιδιών.

Ειδικότερα, ιδιαίτερα δύσκολη θα είναι η νέα σχολική χρονιά για 1.500.000 μαθητές, 137.000 εκπαιδευτικούς, αλλά και για το διοικητικό προσωπικό του υπουργείου Παιδείας, λόγω των ελλείψεων. Και αυτό διότι παρά το γεγονός ότι έχουν εξασφαλιστεί πιστώσεις για την πρόσληψη 19.000 αναπληρωτών από το ΕΣΠΑ και εθνικούς πόρους, αυτές του ΕΣΠΑ δεν μπορούν να αξιοποιηθούν για το βασικό πρόγραμμα. «Για τον κορμό του βασικού προγράμματος υπάρχουν για 7.000 θέσεις εκπαιδευτικών, αλλά τα κενά είναι 13.500. Ετσι, είναι αυξημένες οι ανάγκες», τόνισε η κ. Κιάου. Τα περισσότερα κενά εντοπίζονται στα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και της ειδικής αγωγής. Κυρίως πλήττονται σχολεία στα νησιά του Αιγαίου, στην Κρήτη, στα Δωδεκάνησα και στην Αττική, όπου φέτος θα προσληφθούν μόνο σε έξι ολοήμερα σχολεία.

Τα κενά προκύπτουν λόγω των περιορισμών που θέτει το ΕΣΠΑ ως προς τις δράσεις που μπορούν να χρηματοδοτηθούν, αλλά και ως προς την κατανομή των πιστώσεων για προσλήψεις αναπληρωτών ανά γεωγραφική περιφέρεια. Ενδεικτικά, πολλοί από τους θα στελεχώσουν υποστηρικτικές δομές, π.χ. ολοήμερα σχολεία, ειδική αγωγή κ.ά. και όχι τον κορμό των βασικών μαθημάτων. Παράλληλα, το πρόβλημα επιδεινώνεται από τις 3.500 συνταξιοδοτήσεις εκπαιδευτικών πέρυσι.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση