Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Σχέδιο για αγορά των ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ από τον ESM
Σχέδιο για αγορά των ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ από τον ESM

Σχέδιο για αγορά των ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ από τον ESM

Σχέδιο δανεισμού, ύψους 27,2 δισ. ευρώ, επεξεργάζεται η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να αποφύγει την αποπληρωμή των ομολόγων που λήγουν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, ύψους 6,7 δισ. ευρώ, και για τα οποία δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή διαθέσιμοι πόροι για την εξόφλησή τους.

Επί της ουσίας, το προβλέπει την από κάποιον άλλο φορέα των ομολόγων που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), τα οποία ανέρχονται σε 27,2 δισ. ευρώ. Πρόκειται για τα ομόλογα που η ΕΚΤ είχε σει κατά τη διάρκεια της ς, στο πλαίσιο προγράμματος στήριξης της αγοράς ομολόγων ('s) που εκπονούσε εκείνη την περίοδο.

Δεδομένου, όμως, ότι η δεν έχει τη δυνατότητα αυτή τη στιγμή να επαναγοράσει τα ομόλογα αυτά και λαμβάνοντας υπόψη ότι οι επενδυτές δεν δείχνουν κανένα ενδιαφέρον να αναλάβουν ελληνικό ρίσκο, η μοναδική λύση είναι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης () να αγοράσει τα ομόλογα των 27,2 δισ. ευρώ. Μάλιστα, στόχος του κυβερνητικού σχεδίου είναι να αγοραστούν τα ομόλογα αυτά από τον ESM και να γίνει μία για αποπληρωμή τους σε βάθος χρόνου, όπως και τα δάνεια που έχει λάβει από το . Να σημειωθεί ότι τα ομόλογα αυτά λήγουν από τώρα έως και το 2037.

Επί της ουσίας, η κυβέρνηση θα υπογράψει μία νέα δανειακή σύμβαση με τον ESM, που θα προβλέπει την υποχρέωση της χώρας να εξοφλήσει σε εκείνον τα 27,2 δισ. ευρώ. Βέβαια, το αυτό δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα υιοθετηθεί από την Ευρωζώνη και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. Ωστόσο, προωθείται από την ελληνική πλευρά, σε μια προσπάθεια να ξεπεραστεί ο σκόπελος του Ιουλίου και του Αυγούστου.

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση