Βρίσκεστε εδώ:  / ΕΛΛΑΔΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Σχέδιο για αγορά των ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ από τον ESM
Σχέδιο για αγορά των ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ από τον ESM

Σχέδιο για αγορά των ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ από τον ESM

δανεισμού, ύψους 27,2 δισ. ευρώ, επεξεργάζεται η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να αποφύγει την αποπληρωμή των ομολόγων που λήγουν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, ύψους 6,7 δισ. ευρώ, και για τα οποία δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή διαθέσιμοι πόροι για την εξόφλησή τους.

Επί της ουσίας, το προβλέπει την αγορά από κάποιον άλλο φορέα των ομολόγων που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (), τα οποία ανέρχονται σε 27,2 δισ. ευρώ. Πρόκειται για τα που η είχε αγοράσει κατά τη διάρκεια της κρίσης, στο πλαίσιο προγράμματος στήριξης της αγοράς ομολόγων (SMP’s) που εκπονούσε εκείνη την περίοδο.

Δεδομένου, όμως, ότι η Ελλάδα δεν έχει τη δυνατότητα αυτή τη στιγμή να επαναγοράσει τα αυτά και λαμβάνοντας υπόψη ότι οι επενδυτές δεν δείχνουν κανένα ενδιαφέρον να αναλάβουν ελληνικό ρίσκο, η μοναδική λύση είναι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης () να αγοράσει τα ομόλογα των 27,2 δισ. ευρώ. Μάλιστα, στόχος του κυβερνητικού σχεδίου είναι να αγοραστούν τα ομόλογα αυτά από τον και να γίνει μία για αποπληρωμή τους σε βάθος χρόνου, όπως και τα που έχει λάβει από το . Να σημειωθεί ότι τα ομόλογα αυτά λήγουν από τώρα έως και το 2037.

Επί της ουσίας, η κυβέρνηση θα υπογράψει μία νέα με τον , που θα προβλέπει την υποχρέωση της χώρας να εξοφλήσει σε εκείνον τα 27,2 δισ. ευρώ. Βέβαια, το σχέδιο αυτό δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα υιοθετηθεί από την Ευρωζώνη και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. Ωστόσο, προωθείται από την ελληνική πλευρά, σε μια προσπάθεια να ξεπεραστεί ο σκόπελος του Ιουλίου και του Αυγούστου.

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Τακτική Ετήσια Γενική Συνέλευση και αρχαιρεσίες της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας - https://t.co/JM849o2FHY… -

  • Ολοκληρώθηκε η καταγραφή ζημιών από τον Ιανό στη Μαγνησία #καταγραφήζημιών - https://t.co/bPeff9HHH7 -

  • Προχωρά η μελέτη για τη σιδηροδρομική σύνδεση του λιμανιού του Βόλου με ΒΙΠΕ Αεροδρόμιο και Αλμυρό… - https://t.co/PBjKJ4twzm -

"Αλιεύοντας" την είδηση