Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Σχέδιο για αγορά των ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ από τον ESM
Σχέδιο για αγορά των ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ από τον ESM

Σχέδιο για αγορά των ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ από τον ESM

Σχέδιο δανεισμού, ύψους 27,2 δισ. ευρώ, επεξεργάζεται η , σε μια προσπάθεια να αποφύγει την αποπληρωμή των ομολόγων που λήγουν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, ύψους 6,7 δισ. ευρώ, και για τα οποία δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή διαθέσιμοι πόροι για την εξόφλησή τους.

Επί της ουσίας, το σχέδιο προβλέπει την αγορά από κάποιον άλλο φορέα των ομολόγων που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (), τα οποία ανέρχονται σε 27,2 δισ. ευρώ. Πρόκειται για τα που η είχε αγοράσει κατά τη διάρκεια της κρίσης, στο πλαίσιο προγράμματος στήριξης της αγοράς ομολόγων (SMP's) που εκπονούσε εκείνη την περίοδο.

Δεδομένου, όμως, ότι η δεν έχει τη δυνατότητα αυτή τη στιγμή να επαναγοράσει τα αυτά και λαμβάνοντας υπόψη ότι οι επενδυτές δεν δείχνουν κανένα ενδιαφέρον να αναλάβουν ρίσκο, η μοναδική λύση είναι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης (ESM) να αγοράσει τα ομόλογα των 27,2 δισ. ευρώ. Μάλιστα, στόχος του κυβερνητικού σχεδίου είναι να αγοραστούν τα ομόλογα αυτά από τον ESM και να γίνει μία συμφωνία για αποπληρωμή τους σε βάθος χρόνου, όπως και τα που έχει λάβει από το EFSF. α σημειωθεί ότι τα ομόλογα αυτά λήγουν από τώρα έως και το 2037.

Επί της ουσίας, η θα υπογράψει μία νέα δανειακή σύμβαση με τον ESM, που θα προβλέπει την υποχρέωση της χώρας να εξοφλήσει σε εκείνον τα 27,2 δισ. ευρώ. Βέβαια, το σχέδιο αυτό δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα υιοθετηθεί από την Ευρωζώνη και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. Ωστόσο, προωθείται από την ελληνική πλευρά, σε μια προσπάθεια να ξεπεραστεί ο σκόπελος του Ιουλίου και του Αυγούστου.

 

πηγή:kathimerini.gr

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
"Αλιεύοντας" την είδηση