Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Σχέδιο δράσης για αποτροπή Grexit και ανάπτυξη από 26 καθηγητές του LSE
Σχέδιο δράσης για αποτροπή Grexit και ανάπτυξη από 26 καθηγητές του LSE

Σχέδιο δράσης για αποτροπή Grexit και ανάπτυξη από 26 καθηγητές του LSE

Σε κείμενό τους που δημοσιεύεται στη γαλλική εφημερίδα Liberation, είκοσι έξι καθηγητές του London School of Economics τάσσονται κατά της πολιτικής της λιτότητας στην Ελλάδα και προτείνουν ένα σχέδιο δράσης που θα επαναφέρει την ανάπτυξη στη χώρα και θα αποτρέψει την έξοδό της από την ευρωζώνη.

«Η ευρωζώνη διέρχεται τώρα την πιο σοβαρή κρίση στη σύντομη ιστορία της, από τη δημιουργία της το 1999. Οι συνέπειες μίας εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη είναι πολύ αβέβαιες, και κινδυνεύουν να αποδειχθούν εξαιρετικά δαπανηρές όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την υιπη ευρωζώνη. Προκειμένου να αποφευχθεί ένα “Grexit”, είναι απαραίτητο οι πιστωτές της Ελλάδας, όπως και η , να δράσουν με υπεύθυνο τρόπο.

Η απόλυτη προτεραιότητα καθενός από τα μέρη είναι να ξαναμπεί η ελληνική οικονομία σε έναν δρόμο βιώσιμης ανάπτυξης, Αυτό είναι χρήσιμο για τους , ασφαλώς. Αλλά αυτό αναμένεται επίσης να μειώσει τους κινδύνους μίας νέας ς των οικονομικών αγορών στην ευρωζώνη.

Για τις πιστώτριες χώρες, είναι επίσης πρωτίστως ο καλύτερος τρόπος να ελαχιστοποιηθούν οι δυνητικές απώλειες που συνδέονται με την των οποίων οι φορολογούμενοί τους αναμένεται να αναλάβουν το τελικό βάρος. Αν η επιθυμία καθενός από τα μέρη είναι πραγματικά να εμποδίσει μία έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, η επιστροφή στην ανάπτυξη στην Ελλάδα απαιτεί το ακόλουθο σχέδιο δράσης:

Οι πιστωτές θα πρέπει να αποδεχθούν μια χαλάρωση της δημοσιονομικής λιτότητας στην Ελλάδα, έως ότου η τελευταία να ξαναβρεί τον δρόμο της ανάπτυξης. Η λιτότητα σε περιόδους ς δεν κάνει τίποτε άλλο από το να επιδεινώνει την και συμβάλλει μόνο στην του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ: είναι μία κακή οικονομική πολιτική. Η συνέχιση σε αυτό τον ρυθμό των πολιτικών δημοσιονομικής λιτότητας που εφαρμόστηκαν στην Ελλάδα έχει ως μόνο αποτέλεσμα να καθυστερήσει την επιστροφή της Ελλάδας στον δρόμο της ανάπτυξης. Αλλά η συνέχιση μίας τέτοιας πολιτικής είναι κυρίως ολέθρια για τους πιστωτές: η έλλειψη ελληνικής ανάκαμψης σημαίνει αδυναμία δημιουργίας πλεονασμάτων προκειμένου να αποπληρωθούν οι πιστωτές. Οι έχουν καταρρεύσει πλήρως στην Ελλάδα: η επένδυση σε μελλοντικά σχέδια που μπορούν να βελτιώσουν τις και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας θα πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση