Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Νεκρός εντοπίστηκε ο 61χρονος αγνοούμενος στην Κρήτη
Νεκρός εντοπίστηκε ο 61χρονος αγνοούμενος στην Κρήτη

Νεκρός εντοπίστηκε ο 61χρονος αγνοούμενος στην Κρήτη

Σρωτικό το πέρσμα της κακοκαιρίας

Τραγικός ήταν ο επίλογος των ερευνών για τον εντοπισμό του 61χρονου που είχε χαθεί από χθες σε χείμαρρο στον Αποκόρωνα Χανίων.

Σύμφωνα με το τοπικό flashnews.gr, Σήμερα, ένα τέταρτο πριν τη μια το μεσημέρι, τα σωστικά συνεργεία εντόπισαν το άψυχο σώμα του άνδρα στην ξηρά μεταξύ Γεωργιούπολης και Βρυσών, περίπου 3-4 χλμ από το σημείο από το οποίο είχε χαθεί.

Ο αγνοούμενος, χάθηκε στην προσπάθειά του να περάσει από σημείο που είχε πλημμυρίσει, μεταξύ Εμπρόσνερου και Βατουδιάρη, ενώ λίγες ώρες αργότερα εντοπίστηκε το αυτοκίνητό του, όχι όμως και ο ίδιος.

Καταστροφικό ήταν το πέρασμα της κακοκαιρίας «Ωκεανίς» από την Κρήτη, όπου δύο γέφυρες κατέρρευσαν στον νομό Χανίων.

Στον Πλατανιά του Δήμου Ρεθύμνου υπό τον φόβο υπερχείλισης, έγινε σύσταση στους πολίτες να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους, ειδικά σε εκείνους που διαμένουν σε ισόγεια, χωρίς να έχει δοθεί εντολή εκκένωσης.

«Φοβηθήκαμε μήπως είχαμε υπερχείλιση και ενημερώσαμε το απόγευμα ότι θα ήταν καλό να μεταφερθούν οι πολίτες μακριά από τα σπίτια τους. Αυτή την , περίπου 20 άτομα φιλοξενούνται στο ΚΑΠΗ, όπου υπάρχει κατάλληλος χώρος και το λεωφορείο του Δήμου βρίσκεται σε επιφυλακή, σε σημεία όπου υπάρχει κίνδυνος πλημμυρικού φαινομένου», ανέφερε το βράδυ της Δευτέρας, ο δήμαρχος Ρεθύμνου, Γιώργος Μαρινάκης, στο kathimerini.gr. Ο ίδιος τόνισε ότι τα περισσότερα προβλήματα στο Δήμο Ρεθύμνου εντοπίζονται στο αγροτικό και στο επαρχιακό δίκτυο, κάνοντας λόγο μάλιστα για «πρωτοφανείς καταστάσεις» λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων.

Στα Χανιά, μετά την κατάρρευση της ιστορικής γέφυρας του Κερίτη, κατέρρευσε και η γέφυρα του Πλατανιά στην Παλαιά Οδό, αργά το απόγευμα της Δευτέρας. H πρώτη, μάλιστα, είχε υποστεί σημαντικές ζημιές από την κακοκαιρία της 14ης Φεβρουαρίου, και χθες δεν κατάφερε να αντέξει τον τεράστιο όγκο των νερών.

Με το πρώτο φως της ημέρας άρχισαν εκ νέου, σήμερα Τρίτη, και οι έρευνες για τον εντοπισμό του 61χρονου κτηνοτρόφου, το του οποίου βρέθηκε άδειο, λίγες ώρες μετά την εξαφάνισή του.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης, ο οποίος επισκέφθηκε το νησί το βράδυ της Δευτέρας, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «η εντολή του Πρωθυπουργού είναι να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες άμεσα για να αποκατασταθούν τα δίκτυα και οι ζημιές στο νησί».

Για τις εκτεταμένες καταστροφές στα Χανιά ενημερώθηκε και ο . «Η Κρήτη και η ιδιαίτερη πατρίδα μου τα Χανιά δοκιμάζονται πρωτόγνωρα από την ισχυρή κακοκαιρία» ανέφερε ο Πρόεδρος της Δ, Κυριάκος Μητσοτάκης σε ανάρτησή του στο twitter.

Σταδιακά βελτίωση του καιρού αναμένεται στο νησί από σήμερα το απόγευμα.

Στην Κρήτη ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης με εμπειρογνώμονες μηχανικούς

Στην Κρήτη μεταβαίνει ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης με ελικόπτερο super puma συνοδευόμενος από κλιμάκιο Μηχανικών  του Υπουργείου. Πρόκειται για εμπειρογνώμονες της Γενικής Διεύθυνσης Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών. Μαζί του μεταβαίνει στο νησί και ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Ταφύλλης, ο οποίος συνοδεύεται από τον υποστράτηγο της ΕΜΑΚ Γιάννη Πετρούτσο και 9μελές κλιμάκιο.

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών αναχώρησε σήμερα στις 16:30 μ. μ για τα Χανιά, προκειμένου να συντονίσει το πλέγμα των ενεργειών που πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή, σε άμεση συνεννόηση με τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, ο  οποίος διατύπωσε σχετικό αίτημα βοήθειας και συνδρομής προς το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Παράλληλα, εντός των επόμενων ωρών αναχωρεί για την Κρήτη κλιμάκιο Μηχανικών της Γενικής Διεύθυνσης Συγκοινωνιακών Υποδομών, με εξειδικευμένες γνώσεις στα γεωτεχνικά προβλήματα και στις αποκαταστάσεις τεχνικών έργων (γεφυροποιία, διαβάσεις κτλ). Οι εξειδικευμένοι μηχανικοί της αρμόδιας Διεύθυνσης του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, θα ελέγξουν λεπτομερώς εκτός των άλλων και τα γεωτεχνικά προβλήματα του Βόρειου Οδικού Άξονα αλλά και του συνόλου του επαρχιακού δικτύου.

Σημειώνεται ότι ήδη από την περασμένη εβδομάδα βρίσκονται στην Κρήτη κλιμάκια Μηχανικών των αρμόδιων διευθύνσεων του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών. Πραγματοποιούν αυτοψίες στις προβληματικές θέσεις του νησιού, μετά τις καταστροφές που προκλήθηκαν (πλημμυρικά φαινόμενα και κατολισθήσεις), λόγω της πρόσφατης κακοκαιρίας που έπληξε το νησί στα μέσα Φεβρουαρίου.

Αυτοψία κλιμακίων της Δ στις πληγείσες περιοχές της Κρήτης

Δύο κλιμάκια αποτελούμενα από βουλευτές και τοπικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας θα βρεθούν αύριο στην Κρήτη: ένα στα Χανιά υπό τον συντονισμό της κ. Ντόρας Μπακογιάννη και ένα στο Ηράκλειο και το Ρέθυμνο υπό τον συντονισμό του Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, κ. Λευτέρη Αυγενάκη.

Οι βουλευτές και τα τοπικά στελέχη του κόμματος θα πραγματοποιήσουν αυτοψία στις περιοχές που επλήγησαν από τα χθεσινά ακραία καιρικά φαινόμενα και θα ενημερωθούν από τους κατοίκους και τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης για την έκταση των ζημιών.

Η αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι «η Κυβέρνηση οφείλει να λάβει ουσιαστικές πρωτοβουλίες για την άμεση στήριξη των εν λόγω περιοχών και να συνεργαστεί αποτελεσματικά με τις τοπικές αρχές για την όσο το δυνατόν ταχύτερη αποκατάσταση των υποδομών που καταστράφηκαν».

 

Έκτακτες ενισχύσεις ύψους 950.000 ευρώ σε δήμους του νομού Χανίων και επιχορηγήσεις ύψους 1,2 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση των πληγέντων από φυσικές καταστροφές

Το Υπουργείο Εσωτερικών ανταποκρινόμενο άμεσα σε αίτημα δήμων του νονού Χανίων, ενέκρινε έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις ύψους 950.000,00 ευρώ, για να καλυφθούν άμεσες ανάγκες οι οποίες προέκυψαν από τις ζημιές στις υποδομές, λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων που έπληξαν τις προηγούμενες εβδομάδες τον νομό.

Με χρέωση του λογαριασμού του Υπουργείου Εσωτερικών «Πρόγραμμα πρόληψης και αντιμετώπισης ζημιών και καταστροφών που προκαλούνται από θεομηνίες στους Ο.Τ.Α. Α' και Β' βαθμού της χς», που τηρείται στο  Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για αυτούς τους λόγους, οι εν λόγω ενισχύσεις αποδίδονται ως εξής:

  • Δήμος Κισσάμου, νομός Χανίων: 500.000,00 ευρώ
  • Δήμος Καντάνου – Σελίνου, νομός Χανίων: 450.000,00 ευρώ

Ακολούθως, εγκρίθηκαν οι επιχορηγήσεις ύψους 1.164.013,50 ευρώ, για τη χορήγηση των οικονομικών ενισχύσεων σε πληγέντες από φυσικές καταστροφές.

Ειδικότερα,

Δήμος Ποσό
Βόλβης 298.091,99 €
Βριλησσίων 17.843,05 €
Ζακύνθου 47.542,14 €
Καλλιθέας 2.535,58 €
Κορινθίων 26.318,58 €
Λοκρών 1.761,00 €
Μάνδρας 356.212,02 €
Μεγαρέων 114.976,70 €
Νέας Φιλαδέλφειας 13.524,43 €
Ξυλοκάστρου 88.894,31 €
Ορεστιάδας 24.739,61 €
Πλατανιά Χανίων 55.948,58 €
Σικυωνίων 97.418,40 €
Φαρσάλων 18.207,11 €

Τις σχετικές αποφάσεις υπέγραψε ο Υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης.

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση