Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Σαρωτικές αλλαγές στις τράπεζες και το ΤΧΣ
Σαρωτικές αλλαγές στις τράπεζες και το ΤΧΣ

Σαρωτικές αλλαγές στις τράπεζες και το ΤΧΣ

Ριζικές αλλαγές στις διοικήσεις και το στελεχιακό δυναμικό του εγχώριου χρηματοπιστωτικού τομέα βρίσκονται σε εξέλιξη υπό την καθοδήγηση των πιστωτών.

Χθες, τέθηκε ζήτημα αλλαγής διοίκησης και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ)καθώς η Επιτροπή Αξιολόγησης διεμήνυσε ότι θα πρέπει να υπάρξουν αλλαγές στελεχών προκειμένου το Ταμείο να μπορέσει να ανταποκριθεί αποτελεσματικότερα στο νέο ρόλο όπως διαμορφώνεται μετά την ολοκλήρωση της τρίτης ανακεφαλαιοποίησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες χθες ενημερώθηκαν τόσο ο πρόεδρος του ΤΧΣ κ. Γιώργος Μιχαλής όσο και διευθύνων σύμβουλος κ. Ξενόφος και ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος κ. Γιώργος Κουτσός και το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής κ. Αναστάσιος Γάγαλης για τα βασικά συμπεράσματα της αξιολόγησης συστήνοντάς τους να διευκολύνουν την κατάσταση, με την αποχώρησή τους.

Σημειώνεται ότι η διοικητική κρίση στο ΤΧΣ ξεσπά λίγες ημέρες μόνο πριν την παράδοση στις διοικήσεις των συστημικών τραπεζών της αξιολόγησης των διοικήσεων που διενήργησε το ΤΧΣ. Μιλώντας πριν από λίγο στην Ετήσια Γενική Συνέλευση των μετόχων της Εθνικής Τράπεζας η πρόεδρος του ομίλου κα Λούκα άσκησε σκληρή κριτική στο νέο νόμο για τα κριτήρια που πρέπει να εκπληρώνουν τα μέλη των Δ.Σ. των τραπεζών υπογραμμίζοντας ότι το νέο «μοντέλο εταιρικής διακυβέρνησης – μονοδιάστατο και συγκεντρωτικό – θέτει κατά τη γνώμη μου σοβαρούς κινδύνους ως προς την απρόσκοπτη και αποτελεσματική υλοποίηση των προκλήσεων που έχουν μπροστά τους οι τράπεζες και διακυβεύει την ανταγωνιστική τους τοποθέτηση στο διεθνές ανταγωνιστικό τραπεζικό τοπίο».

Η γενικότερη αναταραχή αποτυπώνεται και στην υπόθεση της Τράπεζας Πειραιώς. Χθες συνεδρίασε το Δ.Σ. της τράπεζας για να συζητηθεί, μεταξύ άλλων, το θέμα της επιλογή ως νέου διευθύνοντα συμβούλου του ομίλου του κ. Χρήστου Παπαδόπουλου. Ωστόσο νωρίς χθες το πρωί ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός, παρά το γεγονός ότι είχε δώσει θετική γνώμη πριν λίγες ημέρες, γνωστοποίησε ότι δεν εγκρίνει την τοποθέτηση του κ. Χρήστου Παπαδόπουλου. Μετά την εξέλιξη αυτή το Δ.Σ. του ομίλου προχώρησε στην εκλογή ως νέου μέλους του κ. Γιώργου Πουλόπουλου στον οποίο ανατέθηκαν καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου. Όπως ανακοινώθηκε από την τράπεζα: «Το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας Πειραιώς εξέλεξε σήμερα τον κ. Γιώργο Πουλόπουλο ως νέο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και Αναπληρωτή Διευθύνοντα Σύμβουλο. Στον κ. Γιώργο Πουλόπουλο ανατέθηκε και η άσκηση των καθηκόντων του Διευθύνοντος Συμβούλου, έως ότου ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την ανάδειξη του νέου CEO. Ο κ. Πουλόπουλος εργάζεται ως στέλεχος στην Τράπεζα 17 χρόνια και είναι ο CFO της Τράπεζας Πειραιώς τα τελευταία 6 χρόνια. Στη σημερινή συνεδρίαση του Δ.Σ. παραιτήθηκε από τη θέση του προσωρινού Διευθύνοντος Συμβούλου ο κ. Σταύρος Λεκκάκος, ο οποίος παραμένει μέλος του Δ.Σ της Τράπεζας».

Άμεσα θα ξεκινήσει νέα διαδικασία την οποία θα «τρέξει» και πάλι η EgonZehnder με στόχο την επιλογή διευθύνοντος συμβούλου μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου.

 

 

πηγή:kathimerini.gr

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Ασφαλτόστρωση κεντρικής οδού και διαμόρφωσης Δημοτικού χώρου στάθμευσης στον Αμποβό Αφύσσου - https://t.co/dYMvJlviMj… -

  • Δήμος Νοτίου Πηλίου: Συνάντηση  εργασίας με μέλη της Γαστρονομικής Κοινότητας Πηλίου - https://t.co/5055NiRgov… -

  • Θερινά δρομολόγια από τις Αστικές Συγκοινωνίες Βόλου #ΑστικέςΣυγκοινωνίεςΒόλου - https://t.co/Fy9gG3cufN -

"Αλιεύοντας" την είδηση