Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Σαν σήμερα το 1834 η Αθήνα έγινε πρωτεύουσα της Ελλάδας
Σαν σήμερα το 1834 η Αθήνα έγινε πρωτεύουσα της Ελλάδας

Σαν σήμερα το 1834 η Αθήνα έγινε πρωτεύουσα της Ελλάδας

Ήταν 18 Σεπτεμβρίου του 1834, όταν με διάταγμα της αντιβασιλείας  του Οθωνα, η Αθήνα ανακηρύχθηκε πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους.

Τον τίτλο της πρωτεύουσας, διεκδικούσαν κι άλλες πόλεις όπως το Άργος, η Κόρινθος, ο , καθώς και το Ναύπλιο, η μέχρι τότε πρωτεύουσα της χώρας.

Οι λόγοι που οδήγησαν στο να πάρει τελικά η Αθήνα το «χρίσμα», έχουν να κάνουν με την ένδοξη ιστορία της ως λίκνο του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού ενώ την απόφαση πιθανότατα επηρέασε ο βασιλιάς της Βαυαρίας, Λουδοβίκος, ο οποίος ήταν γνωστός αρχαιολάτρης.

«Η καθέδρα ημών μετατίθεται κατά την α' Δεκεμβρίου τρέχοντος έτους εκ Ναυπλίου εις Αθήνας (…), η πόλις Αθήναι θέλει επονομάζεσθαι απ' εκείνης της ημέρας Βασιλική Καθέδρα και Πρωτεύουσα» σύμφωνα με το διάταγμα.

Οι , οι οποίοι τότε δεν ξεπερνούσαν τις 7.000, γιόρτασαν το γεγονός. Η Αθήνα ήταν τότε ένα «μεγάλο χωριό». Την ίδια εποχή, ο πληθυσμός της Πάτρας ανερχόταν σε 15 χιλιάδες κατοίκους, ενώ της ς σε 60.

Η Αθήνα εκτεινόταν γύρω από την (περίπου από του Ψυρρή έως του Μακρυγιάννη), έχοντας ως της την περιοχή της Πλάκας (την ). Από τα μεγάλα προβλήματα της νέας πρωτεύουσας ήταν η έλλειψη συστήματος ς καθώς και η ανυπαρξία δημόσιου φωτισμού και συγκοινωνιών, ενώ υπήρχε παντελής έλλειψη υπηρεσιών ή άλλων κοινωνικών αγαθών.

Ο Όθωνας ανέθεσε την ανοικοδόμηση της κατεστραμμένης Αθήνας στον Έλληνα αρχιτέκτονα Κλεάνθη και στους Βαυαρούς Schubert και Leo von Klenze με αυστηρή εντολή να μη θιγούν οι .

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση