Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Rob Wainwright: Στα δίκτυα δουλεμπόρων «εργάζονται» 30.000 άτομα
Rob Wainwright: Στα δίκτυα δουλεμπόρων «εργάζονται» 30.000 άτομα

Rob Wainwright: Στα δίκτυα δουλεμπόρων «εργάζονται» 30.000 άτομα

Πάνω από 30.000 άτομα συμμετέχουν στα δίκτυα δουλεμπόρων που διακινούν παράνομους μετανάστες και πρόσφυγες στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Αυτό αποκαλύπτει στην «Κ» ο γενικός διευθυντής της Europol, Βρετανός Rob Wainwright, λίγα εικοσιτετράωρα μετά την επίσημη επίσκεψή του σε Κω και και τις συναντήσεις του με Ελληνες αξιωματούχους και στελέχη της υπηρεσιακής κυβέρνησης. Από την αρχή του χρόνου, η Ευρωπαϊκή Αστυνομική Υπηρεσία έχει διεξαγάγει 1.400 έρευνες για κυκλώματα διακινητών, ορισμένες από τις οποίες και στην .

Σύμφωνα με τον κ. Wainwright, μία από τις πιο επιτυχείς αστυνομικές επιχειρήσεις διεξήχθη τον περασμένο Μάρτιο στην με την κωδική ονομασία «Δαίδαλος» και οδήγησε στη σύλληψη 16 Σύρων και Αιγύπτιων δουλεμπόρων που κέρδισαν 7,5 εκατ. μεταφέροντας από τα παράλια της Τουρκίας στη Κεντρική και Δυτική Ευρώπη 350 Σύρους πρόσφυγες.

Από το γραφείο του στη Χάγη της Ολλανδίας ο Βρετανός αξιωματούχος εξηγεί: «Διαπιστώνουμε αξιοσημείωτη ενίσχυση των δουλεμπορικών δικτύων, καθώς μόνο φέτος έχουμε καταγράψει ονόματα 30.000 υπόπτων για συμμετοχή σε υποθέσεις λαθροδιακίνησης».

Πρόκειται για «χαμηλού επιπέδου», όπως τις χαρακτηρίζει, εγκληματικές ομάδες στις οποίες συμμετέχουν κυρίως Σύροι, Τούρκοι, Ελληνες, Ιρακινοί υπήκοοι, οι οποίοι επιδιώκουν να αξιοποιήσουν τη συγκυρία και να κερδίσουν γρήγορα πολλά . Η εξάρθρωσή τους, λέει ο κ. Wainwright, «συνιστά πρόκληση για τις διωκτικές αρχές και τις υπηρεσίες Πληροφοριών της Ε.Ε.».

Επισημαίνει παράλληλα ότι η Europol συνέδραμε στην ταχεία ταυτοποίηση των διακινητών (εντοπίστηκαν σε Ουγγαρία και Βουλγαρία) που ευθύνονται για τον θάνατο 71 προσφύγων σε εγκαταλελειμμένο φορτηγό, σε αυτοκινητόδρομο της Αυστρίας και διευκρινίζει ότι υπάρχουν σε εξέλιξη κοινές έρευνες με την Ελληνική Αστυνομία για την εξάρθρωση δουλεμπορικών κυκλωμάτων που δραστηριοποιούνται στο Ανατολικό Αιγαίο.

«Με τους Ελληνες αξιωματούχους, συμφωνήσαμε στην ανάγκη να μοιραζόμαστε άμεσα τις πληροφορίες μας προκειμένου να διεξάγουμε από κοινού περισσότερες και πιο αποτελεσματικές έρευνες για τα δίκτυα διακινητών», επισημαίνει ο Βρετανός επικεφαλής της Europol.

Αναλυτές της υπηρεσίας διαπιστώνουν σύνδεση των δουλεμπορικών δικτύων με άλλες μορφές εγκληματικής δραστηριότητας: «Σε πάνω από 450 από τις συνολικά 1.400 υποθέσεις που έχουμε διερευνήσει φέτος διαπιστώνουμε ότι οι δουλ εμπλέκονται σε και όπλων», λέει ο κ. Wainwright.

Επισημαίνει ότι η «ευρωπαϊκή CIA» βρίσκεται σε διαρκή συναγερμό για το ενδεχόμενο ισλαμιστές μαχητές να ταξιδεύουν στην Ευρώπη χρησιμοποιώντας τα «μονοπάτια» προσφύγων και μεταναστών. Εξάλλου, έκθεση της Europol για την που δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο διαπιστώνει αύξηση της τρομοκρατικής ς που συνιστούν για τα της Ε.Ε. οι φονταμενταλιστές ισλαμιστές που πολέμησαν στις τάξεις του «Ισλαμικού Κράτους».

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Dark Mode

"Αλιεύοντας" την είδηση