Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Reuters: Ούτε Grexit oύτε Grexident, αλλά… δύο νομίσματα
Reuters: Ούτε Grexit oύτε Grexident, αλλά… δύο νομίσματα

Reuters: Ούτε Grexit oύτε Grexident, αλλά… δύο νομίσματα

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, σε ανάλυσή του χαρακτηρίζει απίθανη την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, είτε εκούσια είτε από ατύχημα, Το πρακτορείο επισημαίνει ότι δεν αποκλείεται να υποχρεωθεί όμως, η χώρα να εισάγει έναν εναλλακτικό τρόπο πληρωμών, παράλληλα με το ευρώ, προκειμένου να καλύψει υποχρεώσεις της στο εσωτερικό, σε περίπτωση που δεν υπάρξει άμεσα συμφωνία με τους δανειστές.

Σύμφωνα με το Reuters αξιωματούχος της Ευρωζώνης  αναφέρει ότι «κάποια στιγμή, όταν η κυβέρνηση δεν θα έχει διαθέσιμα ευρώ για να πληρώσει μισθούς ή λογαριασμούς, μπορεί να ξεκινήσει να εκδίδει IOUs -δηλαδή υποσχετικούς τίτλους που θα λένε πως οι κάτοχοί τους θα λάβουν ένα Χ σε ευρώ κάποια στιγμή στο μέλλον».

Η ίδια πηγή συμπληρώνει ότι «αυτά τα IOUs θα άρχιζαν τότε γρήγορα να διαπραγματεύονται στη δευτερογενή αγορά με μεγάλη έκπτωση σε σχέση με τα αληθινά ευρώ και θα γίνονταν “νόμισμα” ανεξάρτητα από το ποια θα ήταν η ονομασία του, που θα υπήρχε παράλληλα με το ευρώ».

Το Reuters τονίζει πως αν η κυβέρνηση ξεμείνει από ευρώ για την πληρωμή μισθών, συντάξεων και προμηθευτών, θα πρέπει να επιβάλει ελέγχους στην κίνηση των κεφαλαίων για να αποτρέψει μαζικές εκροές ευρώ από τη χώρα, περιορίζοντας –όπως αναφέρει- τα ποσά που οι μπορούν να αποσύρουν από τα ATM ή να στείλουν στο εξωτερικό. Κάτι ανάλογο δηλαδή που έγινε στην Κύπρο το Πηγή: koutipandoras.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Αθλήτριες και αθλητές του Γ. Σ. Βόλου στο Διασυλλογικό Αλτικού Τετράθλου - https://t.co/GyuNqwCYQr -

  • Γυρίσματα νέας διεθνούς παραγωγής #Castaways στο #Πήλιο #BBC #Paramount #Πήλιο - https://t.co/Ajs2TM2Csw -

  • Κατασχέθηκαν πάνω από 6,5 κιλά κάνναβης στο Βόλο #ακατέργαστηκάνναβη #Βόλος - https://t.co/puHmjj9imR -

"Αλιεύοντας" την είδηση