Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Η πυριτιδαποθήκη του ΥΠΠΟ
Η πυριτιδαποθήκη του ΥΠΠΟ

Η πυριτιδαποθήκη του ΥΠΠΟ

Ποιος φυλάει τους φύλακες είναι το πρώτο που αναρωτιέται κανείς διαβάζοντας το έγγραφο που δημοσιεύει αποκλειστικά σήμερα η «Κ». Οπως επίσης: πώς είναι δυνατόν, κατά τη διάρκεια διαχειριστικού ελέγχου στο Ταμείο Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων του (ένα Ταμείο με πολλές αμαρτίες, όπως λένε όσοι γνωρίζουν), η Πολιτισμού να ζητάει στις 29 Αυγούστου 2017 την άμεση χρηματοδότησή του με 350 χιλιάδες ευρώ;

Δημοσιεύματα στον Τύπο, έγκυρα ρεπορτάζ, επώνυμες ανθρώπων που κατείχαν θέσεις-κλειδιά και φυσικά τα πρώτα στοιχεία από το πόρισμα των ελεγκτών, που κάνει λόγο μεταξύ άλλων για παράνομες χορηγήσεις πολιτιστικών επιδομάτων συνολικού ύψους 40 εκατ. ευρώ την περίοδο 2005-2008, αδικαιολόγητες δαπάνες χιλιάδων ευρώ, δαπάνες σε τρίτους περίπου 3 εκατ. ευρώ στη διάρκεια της 12ετίας, που δεν εμπίπτουν στους σκοπούς του Ταμείου.

Τίποτε απ' όλα αυτά δεν είναι ικανό να σταματήσει τις αδιευκρίνιστες διαδρομές του χρήματος. Αυτές συνεχίζονται στη λογική ενός «συστήματος» που παραμένει ενεργό, αποθρασυμένο και αδιαπέραστο. Ελάχιστα έχει πληγεί από την , σε αντίθεση με όλους τους υπολοίπους. Αν κάτι έχει αλλάξει, είναι ότι πλέον αυτό το «σύστημα» φανερώθηκε.

Ας βάλουμε μια σειρά

Τι είναι το Ταμείο Αλληλοβοήθειας. «Το Ταμείο παραβιάζει τις αρχές της ισοπολιτείας», λένε όσοι γνωρίζουν. Πρόκειται για μια ένωση προσώπων που αποφάσισαν να φτιάξουν το 1995 οι υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού και η οποία θα παρείχε στήριξη στα των εργαζομένων, θα χρηματοδοτούσε πολιτιστικές , βρεφονηπιακούς σταθμούς, παιδικές κατασκηνώσεις.

Πού θα έβρισκε χρήματα; Στο ΤΑΠΑ, την «ατμομηχανή» εσόδων του ΥΠΠΟ. Το ΤΑΠΑ, το οποίο διαχειρίζεται τα χρήματα από τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους, θα χρηματοδοτούσε το Ταμείο Αλληλοβοήθειας. Οπως και έγινε. Ολα αυτά τα χρόνια δηλαδή, δίνεται δημόσιο χρήμα σε ιδιωτικό φορέα, όπως είναι μια ένωση φυσικών προσώπων χωρίς νομικό πρόσωπο, που ελέγχουν από κοινού ο εκάστοτε και .

Το ποσό της τακτικής επιχορήγησης καθορίζεται από ένα ποσοστό επί του τζίρου του ΤΑΠΑ. Αρα, όσο ανεβαίνει ο τζίρος, ανεβαίνει και το ποσοστό που παίρνει το Ταμείο Αλληλοβοήθειας. Είναι χαρακτηριστική η περιγραφή του κυρίου Αλικαρίδη, συμβούλου του τέως υπουργού Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά – ο οποίος προσπάθησε να βάλει μια τάξη συνεχίζοντας τον διαχειριστικό έλεγχο που είχε παραγγείλει ο προκάτοχός του Νίκος Ξυδάκης. Σε δημοσίευμα της Μαριλένας Αστραπέλλου στην ιστοσελίδα Inside Story στις 26/9/2017, λέει χαρακτηριστικά: «Είναι σαν ένα ιδιωτικό σωματείο ή μία ΜΚΟ πέντε ατόμων, που παίρνει χρήματα από το υπουργείο για να τα διαχειρισθεί όπως θέλει, χωρίς να λογοδοτεί πουθενά».

Τους τελευταίους μήνες, το Ταμείο Αλληλοβοήθειας επανήλθε έντονα στο προσκήνιο, έπειτα από τις καταγγελίες της πρώην προέδρου του ΤΑΠΑ Ασπασίας Λούβη, η οποία σε συνέντευξή της στην «Κ» (4/9/2017) είχε δηλώσει: «Βάσει του ισχύοντος 2,5% των εσόδων του , το ΤΑΠΑ πρέπει να καταβάλει 2,5 εκατ. ευρώ στο Ταμείο Αλληλοβοήθειας. Αντιδράσαμε, και προκειμένου να μην κλείσει ο παιδικός σταθμός και να λειτουργήσουν οι θερινές κατασκηνώσεις, καταβάλαμε έναντι ποσό 350.000 ευρώ έως ότου ολοκληρωθεί η έρευνα. Θέσαμε το ζήτημα στην κ. Κονιόρδου, η οποία μας είπε ότι δεν θα μειώσει το ποσοστό, αλλά θα καθορίσει ένα στάνταρ ποσό. Της απαντήσαμε ότι μέχρι να αποφασίσει τι θα κάνει, εμείς αποκλείεται να δώσουμε άλλα χρήματα».

Πηγή: kathimerini
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση