Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Πτώση 5% έως 6% στον τζίρο της αγοράς τον γιορτινό Δεκέμβριο
Πτώση 5% έως 6% στον τζίρο της αγοράς τον γιορτινό Δεκέμβριο

Πτώση 5% έως 6% στον τζίρο της αγοράς τον γιορτινό Δεκέμβριο

Απογοητευτικός ήταν ο τελευταίος μήνας του 2016 για τον τζίρο στην αγορά, καθώς, παρά την κορύφωση της καταναλωτικής ζήτησης που σηματοδοτεί η εορταστική περίοδος, η αγορά κινήθηκε πτωτικά, σε επίπεδο που υπολογίζεται κοντά στο 5%-6%.

Η πτώση του τζίρου ήταν γενικευμένη στο σύνολο της αγοράς, αφού στην εκτίμηση αυτή συγκλίνουν όχι μόνον οι μετρήσεις των μικρομεσαίων καταστημάτων που εκπροσωπούνται από την ΕΣΕΕ αλλά και οι εκτιμήσεις τόσο για τα πολυκαταστήματα όσο και για τα σούπερ μάρκετ. Η πτώση του τζίρου στον κλάδο τροφίμων, που επίσης υπολογίζεται στο 5%, συνιστά σαφή ένδειξη της επιδείνωσης της οικονομικής κατάστασης των ελληνικών νοικοκυριών που υποχρεώνονται να περιορίσουν τη δαπάνη ακόμη και σε βασικά μη ανελαστικά είδη, όπως είναι τα τρόφιμα.

Η πορεία της αγοράς και η εξέλιξη της καταναλωτικής δαπάνης έρχονται να διαψεύσουν την εικόνα βελτίωσης της οικονομίας, που πηγάζει από τους βασικούς οικονομικούς δείκτες, όπως είναι ο δείκτης της ανεργίας, που υποχώρησε στο 24%, και ο δείκτης για την εξέλιξη του ΑΕΠ, που ενισχύθηκε κατά 1,8% στο τέλος του τρίτου τριμήνου. Αιτία είναι οι υπέρογκες φορολογικές υποχρεώσεις που καλούνται να καλύψουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις, και οι οποίες εξανεμίζουν κάθε ικμάδα ρευστότητας από την οικονομία, ενώ μειωμένη είναι την ίδια στιγμή και η αποταμίευση των νοικοκυριών, όπως προκύπτει από τα τελευταία στοιχεία για τις καταθέσεις, που υποχώρησαν στα 102,6 δισ. ευρώ στα τέλη Νοεμβρίου.

Το ενδιαφέρον της αγοράς επικεντρώνεται στις χειμερινές εκπτώσεις που βρίσκονται πλέον σε πλήρη εξέλιξη και αναμένεται να διαρκέσουν έως και τα τέλη Φεβρουαρίου, δοκιμάζοντας τις αντοχές του εμπορίου, ενόψει και της γενικευμένης αβεβαιότητας που προκαλεί το «πάγωμα» της αξιολόγησης.

Ο χρόνος μετράει αντίστροφα στον βαθμό που, παρά το θετικό κλίμα που επιδιώκει να καλλιεργήσει η κυβέρνηση, η σταθεροποίηση της οικονομίας παραμένει εύθραυστη. Οι υποχρεώσεις που πηγάζουν από τη φορολογία για το 2017 και, κυρίως, από την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών απειλούν τη βιωσιμότητα εκατοντάδων χιλιάδων επαγγελματικών ομάδων, τη στιγμή που η της αβεβαιότητας για το κλείσιμο της αξιολόγησης υπονομεύει την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημόσιου προς τον ιδιωτικό τομέα.

Τα στοιχεία του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών της ΕΣΕΕ (ΙΝΕΜΥ ΕΣΕΕ) δείχνουν ότι ο τζίρος τον τελευταίο μήνα του 2016 διέψευσε τις προσδοκίες της αγοράς, και διαμορφώθηκε σε επίπεδα χαμηλότερα των 4 δισ. ευρώ, που ήταν ο φετινός στόχος, έναντι των 4,1 δισ. ευρώ το 2015 και των 6,43 δισ. ευρώ τζίρου το 2014. Η κακοκαιρία που κυριάρχησε, άλλωστε, αμέσως μετά τα Χριστούγεννα ήταν μάλλον η αφορμή, παρά η αιτία, που όξυνε το πρόβλημα της περιορισμένης καταναλωτικής κίνησης.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση