Βρίσκεστε εδώ:  / ΕΛΛΑΔΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Πτώση 27 θέσεων για την Ελλάδα στον Δείκτη Οικονομικής Ελευθερίας
Πτώση 27 θέσεων για την Ελλάδα στον Δείκτη Οικονομικής Ελευθερίας

Πτώση 27 θέσεων για την Ελλάδα στον Δείκτη Οικονομικής Ελευθερίας

Στην 116η θέση μεταξύ 159 χωρών, κατρακυλώντας 27 θέσεις σε σχέση με την προηγούμενη μελέτη, βρίσκεται η Ελλάδα ως προς τον Δείκτη Οικονομικής Ελευθερίας που καταρτίζει το Ινστιτούτο Fraser του Καναδά.

Σύμφωνα με επικαιροποιημένα στοιχεία του 2015 σε ό,τι αφορά τον βαθμό οικονομικής ελευθερίας από την «Ετήσια Μελέτη 2017: Η Οικονομική Ελευθερία στον Κόσμο», η Ελλάδα βρίσκεται πλέον ανάμεσα στη Νιγηρία (114) και το Μπαγκλαντές (117), ενώ καταλαμβάνει τη χειρότερη θέση μεταξύ όλων των κρατών – μελών της Ε.Ε., αλλά και όλων των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Στο πλαίσιο της μελέτης του Ινστιτούτου Fraser αξιολογούνται πέντε επιμέρους πεδία με την Ελλάδα να καταλαμβάνει την τελευταία θέση ως προς το μέγεθος του κράτους, την 159η, και βαθμολογία 3,42 (σε μια κλίμακα από το 1 έως το 10 με το 10 να σημαίνει το μέγιστο βαθμό οικονομικής ελευθερίας). Ο λόγος είναι κυρίως οι πολλές επιχειρήσεις που εξακολουθούν να ελέγχονται από το κράτος (στον σχετικό υποδείκτη η Ελλάδα παίρνει βαθμό 2) και οι συντελεστές φόρου επί εισοδήματος και μισθών (επίσης η Ελλάδα συγκεντρώνει βαθμολογία 2). Επίσης, πολύ χαμηλά κατατάσσεται (στην 121η θέση) και σε ότι αφορά το ρυθμιστικό περιβάλλον, καθώς θεωρείται ότι υπάρχουν πολλοί κανόνες κυρίως στην αγορά εργασίας και την επιχειρηματικότητα, οι οποίες περιορίζουν την οικονομική ελευθερία.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Προβολή της Μαγνησίας στο ITNNEWS - https://t.co/ytJRoCMuVw -

  • Σύλληψη φυγόποινου στον Βόλο - https://t.co/woBFz5CCb3 -

  • Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου: Ξεκινά τη νέα χρονιά με βραβείο για τις εξαγωγές - https://t.co/KbkXmYcwrk -

"Αλιεύοντας" την είδηση