Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Προϋπολογισμός: Στο 3,82% ο στόχος του πλεονάσματος για το 2018
Προϋπολογισμός: Στο 3,82% ο στόχος του πλεονάσματος για το 2018

Προϋπολογισμός: Στο 3,82% ο στόχος του πλεονάσματος για το 2018

Ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης 2,5% και πρωτογενές πλεόνασμα 3,82% του ΑΕΠ προβλέπει για το 2018 ο προϋπολογισμός που κατατέθηκε το βράδυ της Τρίτης στη Βουλή και πρόκειται να τεθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια στις 22 Δεκεμβρίου.

Η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου και θα ακολουθήσουν άλλες τρεις συνεδριάσεις έως την εισαγωγή του στην Ολομέλεια, της οποίας η πρώτη συνεδρίαση ορίστηκε για την Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου. Θα γίνουν συνολικά πέντε συνεδριάσεις της Ολομέλειας.

Όπως υποστηρίζει το ΥΠΟΙΚ, αν και οριακά υψηλότερο από το αντίστοιχο εκτιμώμενο αποτέλεσμα του 2017, η δημοσιονομική προσπάθεια που έχει ήδη καταβληθεί, καθώς και η άρση της οικονομικής αβεβαιότητας και η σημαντική βελτίωση του οικονομικού κλίματος, είναι επαρκείς παράγοντες για την ασφαλή επίτευξή του

Ακόμη, στον προϋπολογισμό προβλέπεται κοινωνικό μέρισμα σε 1.459.834 νοικοκυριά, με μέσο ύψος του μερίσματος 483 ευρώ ανά νοικοκυριό.

Το μέσο ύψος του μερίσματος ανέρχεται σε 610 ευρώ για τα «επιλέξιμα νοικοκυριά» που υπάγονται στην πρώτη κατηγορία, με τα αντίστοιχα ποσά για τα νοικοκυριά της δεύτερης και της τρίτης κατηγορίας να εκτιμώνται σε 547 ευρώ και 403 ευρώ. Ο συνολικός αριθμός των μελών των δικαιούχων νοικοκυριών ανέρχεται σε 3.472.734 άτομα, δηλαδή στο 32% του πληθυσμού.

Στον προϋπολογισμό για το έτος εκτιμάται ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης 1,6% του ΑΕΠ και πρωτογενές πλεόνασμα 2,44% του ΑΕΠ (μνημονιακός στόχος ήταν το 1,75%), έχοντας ήδη ενσωματώσει δαπάνη 1,4 δισ. ευρώ ή 0,78% του ΑΕΠ για το κοινωνικό μέρισμα, την επιστροφή των κρατήσεων στους συνταξιούχους και την εξόφληση των ΥΚΩ στη ΔΕΗ ΔΕΗ +5,00%.

Κατά το ΥΠΟΙΚ, καθοριστικός παράγοντας της υπέρβασης του 2017 ήταν το καλύτερο του αναμενόμενου αποτέλεσμα των ασφαλιστικών ταμείων, τόσο στα έσοδα όσο και στις δαπάνες, καθώς και η χρηστή διαχείριση των δαπανών του τακτικού προϋπολογισμού.

Πηγή: kathimerini
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση