Βρίσκεστε εδώ:  / ΕΛΛΑΔΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Προβληματισμός για το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης
Προβληματισμός για το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης

Προβληματισμός για το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης

Εντονος είναι ο προβληματισμός που έχει προκύψει στους ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων κατοικιών ως αποτέλεσμα της πρόσφατης νομοθετικής ρύθμισης του .4342/2015, βάσει της οποίας καθίσταται υποχρεωτική η έκδοση Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) σε όλες τις περιπτώσεις ακινήτων που εκμισθώνονται, ώστε να συμπεριληφθούν στη σχετική υποχρέωση και ακίνητα που μέχρι πρότινος εξαιρούνταν, κυρίως κατοικίες επιφάνειας μικρότερης των 50 τ.μ.

Το πρόβλημα έγκειται όχι μόνο στην ίδια την ουσία της διάταξης, αλλά κυρίως στην εφαρμογή της, καθώς, όπως καταγγέλλει η ( Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων), η έκδοση ΠΕΑ ζητείται όχι μόνο στις νέες μισθώσεις, αλλά και στις τροποποιήσεις/ανανεώσεις/επεκτάσεις των υφιστάμενων μισθωτηρίων συμβολαίων. Σύμφωνα με την , η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, «ερμηνεύοντας διασταλτικά πρόσφατη διάταξη του .4342/2015, που αναφέρεται στην καταχώριση των στοιχείων των μισθωτικών συμβάσεων στη σχετική ηλεκτρονική εφαρμογή της, αξιώνει δήλωση στοιχείων ΠΕΑ και στις τροποποιητικές συμβάσεις υφιστάμενων μισθώσεων, ενώ αυτό δεν προβλέπεται από τη σχετική ». Συγκεκριμένα, όπως τονίζεται, ο νόμος 4122/2013 ( 12), με τον οποίο καθορίστηκαν τα ΠΕΑ, προβλέπει ρητά ότι η έκδοση των σχετικών πιστοποιητικών είναι υποχρεωτική μόνον «κατά τη μίσθωση σε νέο ενοικιαστή κτιρίου ή κτιριακής μονάδας».

Στο πλαίσιο αυτό, η ζητεί να μη χρειάζεται δήλωση στοιχείων ΠΕΑ στις περιπτώσεις καταχώρισης τροποποιήσεων υφιστάμενων μισθώσεων, ιδίως μάλιστα αν ληφθεί υπόψη και το γεγονός ότι οι περισσότερες τροποποιητικές συμβάσεις έχουν ως αντικείμενό τους την οικειοθελή του καταβαλλομένου μισθώματος.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Παράταση της προθεσμίας καταβολής των φορολογικών υποχρεώσεων που είχαν ανασταλεί κατά το εξάμηνο μετά τον «Ιανό»,… - https://t.co/dUPIGxrLBC -

  • Σε διασυλλογικούς αγώνες στίβου η Νίκη Βόλου - https://t.co/Ee6jlfY3UY -

  • Οι μετρήσεις του Σταθμού του Υπουργείου Περιβάλλοντος για την ποιότητα της ατμόσφαιρας στο Βόλο… - https://t.co/LgsPcu8eE2 -

"Αλιεύοντας" την είδηση