Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Πρωτοβουλίες για πρόσθετη ρευστότητα μέσω ELA
Πρωτοβουλίες για πρόσθετη ρευστότητα μέσω ELA

Πρωτοβουλίες για πρόσθετη ρευστότητα μέσω ELA

Είκοσι τέσσερις ώρες μετά την από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για του ορίου του ELA κατά 1,1 δισ. , το τραπεζικό σύστημα χρειάζεται νέα παροχή ρευστότητας προκειμένου να καλυφθούν οι εκροές καταθέσεων, οι οποίες χθες ξεπέρασαν το 1 δισ. . Αν και η ΤτΕ δεν επιβεβαιώνει ότι υπεβλήθη σχετικό αίτημα, σύμφωνα με άλλες πηγές το θέμα θα συζητηθεί σήμερα σε τηλεδιάσκεψη του Δ.Σ. της ΕΚΤ.

Το ήρθε να πυροδοτήσει τηλεγράφημα του Reuters, σύμφωνα με το οποίο το μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ φέρεται να εξέφρασε στο Eurogroup αμφιβολίες για το εάν θα ανοίξουν οι την ερχόμενη Δευτέρα. Η ΕΚΤ δεν επιβεβαίωσε το ρεπορτάζ, ενώ το διέψευσε κατηγορηματικά ο υπουργός Οικονομικών .

Την Πέμπτη οι εκροές καταθέσεων, εξαιτίας της διάχυτης ανησυχίας που προκαλούν το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις και οι επαναλαμβανόμενες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών για ρήξη, ακόμα και για έξοδο από το ευρώ, ανήλθαν στο 1,2 δισ. ευρώ, ενώ από τις αρχές της εβδομάδας ξεπέρασαν τα 3 δισ. ευρώ, με οι να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες. Ετσι, μόλις 24 ώρες μετά τη συνεδρίαση της ΕΚΤ την περασμένη Τετάρτη, όπου αποφασίστηκε η του ορίου του ELA για τις ελληνικές τράπεζες κατά 1,1 δισ. ευρώ (στα 84,1 δισ.) η ΤτΕ, κατόπιν σχετικού κατεπείγοντος αιτήματος από τις τράπεζες, θα ζητήσει από την ΕΚΤ πρόσθετη ρευστότητα, ώστε να μπορέσουν οι τράπεζες να ανταποκριθούν στις ανάγκες των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων και να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία του τραπεζικού συστήματος.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση